10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Slabe navade - zakaj se jim ne moremo izogniti?

Slabe navade - zakaj se jim ne moremo izogniti? (foto: profimedia) profimedia
9. 12. 2018

Vemo, da alkohol slabo vpliva na nas in da kajenje povzroča tveganja za veliko bolezni. Pa tudi, da pomanjkanje gibanja pomeni odvečne kilograme in zakrčenost, a vseeno izpustimo trening. Zakaj počnemo stvari, ki nam škodujejo?

Vsi imamo vsaj eno slabo navado. Takšno, ki smo se jo odločili odpraviti, vendar nikoli ni pravi trenutek za to. Povzroča škodo in ovira naše zdravje, a se ji ne moremo odpovedati. Zakaj?

Za to sta kriva dva glavna razloga:

1. Ob tem se počutimo udobno

V območju udobja se počutimo sproščeno, možgani pa to jemljejo kot nekaj pozitivnega in ob tem sproščajo hormone sreče. Udobje nam predstavljajo tudi slabe navade, čeprav vemo, da nam škodujejo. Ko na primer izpustite vadbo zaradi mraza, se počutite dobro v svojem toplem domu. Ali pa si zaželite več čokolade, ker je tako dobrega okusa in jo možgani smatrajo kot nagrado za dobro opravljeno delo. Opustiti slabo navado bi pomenilo, da moramo stopiti iz območja udobja in narediti nekaj novega, oziroma se izogniti nečemu, v čemer uživamo. Misel na to ni ravno prijetna, zato zavlačujemo z odpravljanjem slabih stvari.

2. Vsi to počnejo, potem lahko tudi jaz

Ker veliko ljudi kadi, je to postalo nekaj običajnega. Zakaj bi kdo obsojal prav vas, kajne? Če je nekaj sprejemljivo v družbi, postane dovolj dobro tudi za nas. Niste edini, ki se mu včasih ne ljubi na trening ali si prižge cigareto, čeprav ne bi smel. Zato ne občutite krivde za svoja dejanja in ne razmišljate o tem, da bi za zdravje morali ravnati drugače. Prav tako se pogosto opiramo na izjeme: “stari oče je kadil in vseeno dočakal pozno starost, zato mene morda čaka enako”. To so le izgovori, da pomirimo slabo vest in glas razuma, ki žuga s prstom.

Kako se lotiti odpravljanja slabih navad?

  • Premislite, kaj vas privede do slabe navade. Kaj se zgodi, preden se zapodite v kuhinjo in se najeste čokolade ali raje ostanete doma in lenarite, namesto da bi se potili v fitnesu? Ko boste našli “sprožilce”, se jim skušajte izogniti ali jih povsem odpraviti.

  • Obljubite si, da boste slabo navado odpravili in se prepričajte s pozitivnimi posledicami. Razmislite, kakšne koristi boste imeli od tega, če opustite kajenje. To vas bo motiviralo v ključnih trenutkih, ko se bo težko upreti skušnjavi.

  • Nadomestite z dobro navado. Če se na primer odpoveste čokoladi, jo nadomestite z oreščki in jih imejte vedno pri roki. Ko si boste zaželeli čokolade, si privoščite mandlje, orehe, lešnike … Težko bo, a z vztrajnostjo bo to postala nova (zdrava) navada.

Pomembno je …

da do sebe niste prestrogi.

Kljub vsemu ste samo človek, ki dela napake. Iz njih se skušajte česa naučiti. Do sebe bodite bolj sočutni, ne kritični. Namesto, da se jezite, ker spet lenarite, se vprašajte, zakaj je do tega prišlo. Obsojanje pustite ob strani in se raje lotite reševanja težav.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri