profimedia-0041192956

Preverite, kaj naj naši otroci pogosteje slišijo od nas, da bodo mnogo bolj umirjeno reagirali na naše želje in tudi zahteve. Svetuje svetovalka za partnerski odnos in vzgojo otrok Melita Kuhar. 

Vem, otroke imamo brezpogojno radi. Ko nam kratijo spanec, ko nam nazaj jezikajo in so pametni za cel bataljon. Ko se upirajo vsemu, kar predlagamo, nam včasih povzročijo temo pred očmi, bes in nemoč.

Verjamem, da se v teh izzivalnih trenutkih znate kontrolirati in zdravo odreagirati. Zdrava vzgoja in uspešno starševstvo ne prideta sama od sebe, za oboje je potrebno pridno delati in se truditi.

Menim, da lahko obnovimo, kaj naj naši otroci pogosteje slišijo od nas, pa bodo zelo verjetno mnogo bolj umirjeno reagirali na naše želje in tudi zahteve:

1. Ljubim te. Ker si naš in ker nam s svojim obstojem daješ pomen.

2. Ponosna sem nate, da si upaš povedati na glas svoje mnenje, znaš zagovarjati svoja stališča in tudi znaš prisluhniti mojim dejstvom in zahtevam.

3. Hvaležna sem zate, dragi otrok, da mi skozi svoje vedenje in izzive daješ lekcije, skozi katere tudi sebe bolje spoznavam.

4. Otrok, ti si moj veliki Učitelj, kako biti še vedno ustvarjalen, sproščen, spontan. Odrasli smo to v veliki meri pozabili ali ignoriramo, ker se spopadamo z življenjem samim na tog in nekreativen način.

5. Ker te, otrok moj, ljubim, postavljam določene omejitve, ki ti omogočajo varno raziskovanje okolja, odnosov, sveta okoli tebe. Od tebe, otrok, zahtevam, da jih spoštuješ, ker sem odgovoren starš, in vem, kaj je primerno in zdravo zate v vsaki od faz oblikovanja osebnosti. To velja tudi za obdobje najstništva, ko otroci še posebej radi premikajo starševske meje.

Napisala: Melita Kuhar, strokovnjakinja za partnerske odnose in vzgojo otrok

Če bi se radi naročili na individualno svetovanje ali kaj povprašali, pogumno pišite na: info@svetovalnica.si ali pokličite 031 666 168. Več o zgoraj napisanem si lahko preberete tudi na www.svetovalnica.si in www.facebook.com/Svetovalnica.

Sorodni članki

Čuječa in sočutna vzgoja

Vzgajati otroka je največji izziv, pred katerega je postavljena odrasla oseba.

Stavki, ki bi jih morale ženske od moških slišati pogosteje

Svetovalka za partnerski odnos Melita Kuhar svetuje, kaj bi morali moški svojim ženskam povedati pogosteje za več harmonije, spoštovanja, ljubezni in strasti v odnosu.

Kako moški vidijo ljubezen?

Zakaj moški zelo čudno in debelo gledajo na 'babje' zadeve? Zakaj naj bi bili tako zelo različni v dojemanju intimnih, osebnih in čustvenih področij?
Najbolj brane vsebine

12 stvari, ki jih samozavestni ljudje ne delajo

Prijemi, s katerimi poskrbite za več samozavesti in boljše počutje.
Več...

4 načini, kako slišati sebe (in to ni meditacija)

Vsi lahko prisluhnemo svoji intuiciji, le naučiti se moramo prepoznati, kateri glas je pravi. 
Več...

Kaj lahko vprašate partnerja namesto “Kako si?” - 20 vprašanj

Komunikacija je eden pomembnejših stebrov razmerja, zato poskrbite, da bo med vama tekla gladko.
Več...

6 zdravilnih lastnosti kakija

Kaki je prava mala zakladnica hranilnih in zdravih sestavin. Poglejmo si, na kaj vse blagodejno vpliva. 
Več...

Cimet - top začimba, ki nas zdravi

Nekoč izredno cenjena začimba danes postaja priljubljeni pripomoček v boju proti raznim tegobam, ki se tičejo zdravja in lepote. Preberite, na kakšne načine lahko uporabite cimet.
Več...

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri