telefon

Pametni telefoni imajo več in več funkcij, ki nam lajšajo življenje. Zato smo od njih vedno bolj odvisni. Pa se zavedate vseh posledic, ki jih boste utrpeli, ker pogleda ne morete odmakniti od zaslona?

Ko telefona ne morete odložiti niti med pogovorom s prijateljem in bi ga najraje vzeli tudi pod prho, postajate odvisni od pametne napravice. Se vam zdi, da še ni tako hudo? Preverite, kaj se lahko zgodi, če uporabe telefona ne boste kmalu omejili.

Družbena omrežja so zastavljena tako, da pritegnejo

Logično je, da so ustvarjalci družbenih omrežij kot je Facebook hoteli ustvariti aplikacijo, ki bo pritegnila ljudi. Vendar to še ni vse. Osnovane so tako, da ustvarijo odzive, ki vodijo v odvisnost in spodbujajo takšna dejanja. Zato kar naprej osvežujete svoj profil in pregledujete klepete, čeprav ste to storili pred nekaj minutami. V ta namen so prirejene tudi nekatere funkcije, ki upočasnjujejo na primer osveževanje všečkov, da ne bi zapustili aplikacije. Ker se vedno pojavi nekaj novega, težko odložite telefon in zaprete okno.

Pametni telefoni so podobni igram na srečo

Kakšne misli se vam sprehajajo po glavi, ko zazvoni telefon ali prejmete sporočilo? Morda je tisti neznanec, ki sem mu pustila telefonsko številko, prijatelj, ki ga nisem videl že celo večnost ali povabilo na divjo zabavo? Vsekakor imate določena pričakovanja, ki vam vzbudijo radovednost in poženejo adrenalin po žilah. Enak občutek imajo ljudje, ki poskušajo srečo v igralnici.

Težja osredotočenost

Če primerjate, koliko stvari si lahko zapomnite brez opomnika sedaj in koliko ste si jih lahko, preden ste začeli uporabljati pametni telefon, boste verjetno negativno presenečeni. Prav tako se veliko težje osredotočite za daljši čas in pri tem niste edini. Spletno branje in splošna uporaba spleta namreč zahteva klikanje, tipkanje, pomikanje navzdol in vrsto drugih opravil, ki jih morate delati naenkrat. Ko morate na primer samo brati ali početi nekaj praktičnega, zato pogosto posežete po telefonu ali se začnete ukvarjati z vrsto drugimi stvarmi.

Aplikacije določajo naše potrebe

Barve, oblike in oglasi, ki se prikazujejo v določeni aplikaciji, so dobro premišljeni. Naročniki so najpogosteje oglaševalci, ki želijo prodati svoje izdelke in vzeti pozornost uporabnikov. In največkrat se to tudi zgodi. Ko v spletni trgovini zagledate majico, ki vam je neskončno všeč, obstaja verjetnost, da se boste vrnili in pobrskali po drugih izdelkih. Pa jih sploh ne potrebujete. Vaše potrebe temeljijo na tistem, kar vam ponujajo podjetja, katerih namen je prodaja. To se dogaja tudi pri igrah in ostalih predvsem brezplačnih aplikacijah.

Kaj storiti, če kažete znake odvisnosti ali pa ste že zasvojeni s pametnim telefonom?

Predvsem začnite počasi, da ne boste prehitro obupali in se vrnili v začaran krog buljenja v ekran. Za začetek vzpostavite enostavno pravilo, da med službenim časom, ko imate nujne opravke in tudi na druženjih s prijatelji, telefon ostane v torbi. Če ne boste zmogli takoj, določite, kolikokrat lahko preverite telefon v tem času. Številka naj bo že na začetku čim manjša. V naslednjem koraku izbrišite aplikacije, ki so povsem odveč: ne potrebujete vseh spletnih trgovin, klepetalnic in iger. Pustite le najnujnejše in se na primer namesto po spletnih nakupih zares odpravite v trgovino. Kasneje nekaj časa klepetalnice uporabljajte samo za nujne stvari in se raje dogovorite za srečanja v živo. Ko boste nekaj časa izvajali omenjene korake, bo potreba po nenehnem brskanju po telefonu postajala vse manjša. Za boljši spanec pa je priporočljivo, da nehate uporabljati telefon vsaj eno uro pred spanjem. Ponoči ga pustite v drugem prostoru in si omislite drugačno budilko.

Kot zanimivost naj še dodamo, da največji tehnološki inovatorji svojim otrokom in družini pogosto omejijo dostop do elektronskih naprav, saj se zavedajo, kakšno škodo lahko naredijo.

Sorodni članki

Znebite se odvisnosti od pametnega telefona

Ob vseh prednostih, ki jih prinašajo pametni telefoni, hitro pozabimo na zmernost in kmalu se dan vrti okrog njih. Če tudi vi ne zdržite 20 minut, ne da bi preverili sporočila ali...

Virtualna komunikacija lahko škodi zdravju

Družabna omrežja, hitro dopisovanje prek spleta, SMS-ji, elektronska pošta … Zaradi novih tehnologij smo vedno bolj ‘omreženi’ in vedno manj je komunikacije iz oči v oči. Psihologi in...

7 stvari, ki jih je pri naslednjem potovanju bolje pustiti doma

Ko se na potovanje odpravljate z avtodomom, šotorom ali prikolico, morate oklestiti spisek nujnih potrebščin, saj se med vašo prtljago že tako ali tako znajde polovica kuhinjske...
Najbolj brane vsebine

6 zdravilnih lastnosti kakija

Kaki je prava mala zakladnica hranilnih in zdravih sestavin. Poglejmo si, na kaj vse blagodejno vpliva. 
Več...

25 neverjetnih učinkov tibetanskih vaj na telo in duha

Ljudje iz različnih starostnih skupin, ki so vsaj en mesec izvajali tibetanske vaje, pričajo o presunljivih rezultatih. Poskusite z vajami tudi vi in doživite izboljšanje na nivoju telesne gibčnosti, zdravja, notranjega miru in življenjske energije.
Več...

Jesenski okusi: Polnjena in pečena jabolka

Ko boste preizkusili naslednji recept, boste oboževali jabolka. Sladica je primerna tudi za jesenske zabave ali le kot sladek prigrizek na deževen dan.
Več...

Če opazite naslednje znake, je z vašim črevesjem (verjetno) nekaj narobe

Z nezdravim črevesjem povezujemo nekatere znake, ki ste jih verjetno pripisali čemu drugemu. Preverite, ali jih imate.
Več...

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri