Vprašanje:

Kako preprečiti osteoporozo?

Pred kratkim sem pričela teči, kar dobro vpliva na moje psihično počutje. Stara sem 56 let. Zanima me, katera hrana me pri teh letih varuje pred osteoporozo. Upam, da osteoporoze še nimam. Kateri so prvi znaki, s katerimi se le-ta začne kazati? Je tek priporočljiv? Lep pozdrav Jožica

Odgovor:

Dober dan, ga. Jožica!

Osteoporoza je bolezen kosti, pri kateri pride do zmanjšanja mineralne gostote kosti, zaradi česar postanejo le te redkejše in bolj lomljive. Najpogosteje se pojavlja pri ženskah v menopavzi, pa tudi pri ostalem delu prebivalstva, kjer je lahko posledica hormonskih motenj ali stranski učinek nekaterih zdravil (posebej glukokortikoidov).

Specifičnih simptomov za osteoporozo ni, temveč je glavna posledica povečanje tveganje za zlome kosti zaradi zmanjšane kostne mase in poroznosti kosti. Hrana, ki vam bo pomagala pri premagovanju osteoporoze vsebuje veliko kalcija in fosforja.

Tukaj vam bom predstavil nekaj faktorjev tveganja, na katere imate lahko določen vpliv:

1. preveč alkohola - še posebej pri ženskah, ki pričnejo piti mlade, se po raziskavah poveča tveganje za osteoporozo

2. Pomanjkanje vitamina D - pogosto pri starejših ženskah. Pomanjkanje vit. D je povezana z povečano proizvodnjo paratiroidnega hormona (PTH). PTH poveča nivo kalcija v krvi (kalcij pa seveda pridobi iz kostne mase, ki predstavljajo 99% vse kostne mase v telesu)

3. Kajenje - zmanjša aktivnost celic osteoblastov, ki pomagajo k izgradnji kostne mase (osteoklasti pa razgrajujejo kostno maso). Kajenje poveča razgradnjo estrogena, zmanjšuje kostno maso in povzroča zgodnjo menopavzo, kar vse od tega prispeva ko nižji kostni mineralni gostoti.

4. Visok indeks telesne teže - če si pretežki, te to ščiti pred osteoporozo, ali z povečanjem bremena teže ali skozi hormon leptin.

5. Podhranjenost - prenizki vnos kalcija, vitamina K in C. Tudi nizki vnos proteinov je povezan z manjšo maksimalno kostno maso pri adolescenci in nižjo mineralno gostoto pri starejši populacijah

6. Telesna neaktivnost - remodeliranje kosti je ključen mehanizem, preko katerega boste povečali kostno maso ali vsaj zmanjšali zmanjševanje kostne mase -> remodeliranje kosti se zgodi le skozi STRESA na kost. Tukaj pridejo do izrednega pomena vaje z utežmi , ki po znanstvenih raziskavah povečajo kostno maso, pri odraslih pa jo pomaga ohranjevati ali celo povečati od 1 - 2 %. Nasprotno, telesna neaktivnost lahko vodi do pomembnih izgub kostne mase.

7. Pretirana telesna aktivnost -lahko povzroči stalne mikro-poškodbe kosti, kar lahko povzroči izčrpanost kostnih struktur. Obstaja veliko primerov maratonk, ki so razvile osteoporozo kasneje v življenju. Pri ženskah prenaporna vadba lahko vodi do znižanega nivoja estrogenov, kar poveča tveganje za osteoporozo.

8. Težke kovine - obstaja močna povezava med kadmijem, svincem in boleznijo kosti.

9. Pijače - nekatere študije so nakazale, da lahko pijače, ki vsebujejo fosforno kislino povečajo tveganje za osteoporozo.

Torej optimalna vadba na trenažerjih v fitnesu, primerna prehrana in veliko zdrave pameti je vodilo do uspeha.

Če boste izrazili željo, lahko spoznate našo podporno skupino v Ljubljani, s katero boste dosegli zastavljene cilje.

Lep pozdrav!

Robert Pal, svetovalec za prehrano

www. RobertPal. com

Odgovarja: Robert Pal

Sprašuje: Jožica

Tema: Prehrana

Oznake: faktorji tveganja, osteoporoza, prehrana

Odgovor objavljen: 10. september 2008.

← Nazaj na vsa vprašanja