Vprašanje:
maslo ali margarina?
Pozdravljeni! Toliko je že bilo napisanega o dobrih in škodljivih lastnostih tako maslo kot margarine. Kaj je manj škodljivo po vaše? Lep pozdrav!
Odgovor:
Zdravo, Klavdija!
Takole je. Oboje ti odsvetujem v prevelikih količinah. Če pa bi moral opraviti strokovno izbiro, kaj je boljše, bi se verjetno odločil za maslo, ker ne vsebuje toliko škodljivih trans maščob v primerjavi z margarino.
Namreč maslo je narejeno iz mleka in mlečne maščobe, ki je sicer škodljiva v velikih količinah. Komercialno maslo vsebuje veliko maščob (pribl. 80% ) in nekaj vode (15%). Večina maščob v maslu je nasičenih maščob, poleg tega pa maslo vsebuje tudi velio holesterola. 100 g masla vsebuje približno 215 mg holesterola. Nasičene maščobe po podatkih iz raziskav dvignejo LDL in HDL lipoproteine (HDL = lipoproteini visoke gostote; LDL = lipoproteini nizke gostote). Vendar pa maslo ne vsebuje toliko trans nenasičenih maščob kot margarina. Trans nenasičene maščobe v margarinah po raziskavah vplivajo na povečanje koncentracije "slabih" LDL lipoproteinov nizke gostete, ki vsebujejo veliko holesterola. Proizvajalci sedaj na tržišču že ponujajo margarine z nizko vsebnostjo trans nenasičenih maščob. Margarine ne vsebujejo holesterola (ali pa v zanemarljivih količinah) temveč vsebujejo rastlinske sterole, ki ne vstopijo v kri. Sam se izogibam obeh živil zaradi večje izbire med naravnimi nizkokaloričnimi namazi, ki ne vsebujejo toliko maščob . .
Lep pozdrav!
Robert Pal, svetovalec za prehrano
Odgovarja: Robert Pal
Sprašuje: klavdija
Tema: Prehrana
Oznake: holesterol, margarina, maščobe, maslo, škodljivo za zdravje, trans maščobe
Odgovor objavljen: 22. september 2008.