Vprašanje:

Težave s težo

Živjo! Imam eno vprašanje in sicer je povezano s težo oz. kilogrami. Stara sem 13, visoka 163 in imam 46 kg. Problem je, da se zelo obremenjujem s kilogrami in na dan stopim na tehtnico vsaj 5x. V ogledalo pa se pogledam vsakič ko grem mimo. Zavedam se, da moje telo potrebuje hranilne snovi, vendar se bojim zrediti. Hvala za odgovor

Odgovor:

Zdravo, Anja!

Rekla si, da se zelo obremenjuješ s kilogrami.  

Razumem te.

Dejstvo je, da nam mediji namerno ali nenamerno vsiljujejo suho telo kot idealno podobo. Ker potem lahko isti mediji vedno znova pišejo nasvete, ki se jih je nemogoče držati. Vedno znova se pojavljajo nove revolucionarne diete, ki pa dolgoročno ne morejo nadomestiti zdrave uravnotežene prehrane.

Vem, da ni enostavno sprejeti svojega telesa takšnega kot je.

Mediji so nas "načrtno" vzgojili, da zdaj vsi hočemo biti lepši, postavnejši in izklesani.

Kako izstopiti iz te podganje dirke na tekočem traku?

Spremeni to kar lahko spremeniš - in sprejmi to česar ne moreš spremeniti.

Sprejmi sebe in svoje telo.

Rekla si, da tvoje telo potrebuje hranilne snovi in da se bojiš zrediti.

Torej izbiraj hrano, ki vsebuje veliko hranljivih snovi in malo kalorij.

Če boš jedla veliko zelenjave in sadja z manj sladkorja ne moreš zgrešiti. Jej pusto piščančje meso, ribo, jajca (ne preveč rumenjakov, ker vsebujejo veliko holesterola in maščob)

Enostavna formula, kako priti do HRANILNIH SNOVI in se ne zrediti:

Pri izbiri hrane bodi pozorna, da boš jedla čim bolj raznovrstno barvno hrano (vsebuje veliko antioksidantov -> raznovrstno sadje in zelenjava) in čim bolj raznovrstno temno hrano (vsebuje veliko vlaknin in drugih hranil -> polnovredne testenine, polnovredni riž, polnovredni kruh, itd) 

Pomembno je, da ti bo temna hrana (recimo temni riž) pomagala pri ohranjevanju teže, ker se bo sladkor počasneje sproščal v kri. Tako ne bo prišlo do začasne hiperglikemije (povečan nivo sladkorja v krvi), kjer se preko hormona insulina odvečen sladkor v krvi transportira v maščobne celice in se tam s pomočjo encimov spremeni v maščobo.

Lep pozdrav!

asist. Robert Pal, svetovalec za prehrano

www. RobertPal. com

Odgovarja: Robert Pal

Sprašuje: Anja

Tema: Prehrana

Oznake: hranilne snovi, prehrana, samopodoba

Odgovor objavljen: 2. september 2008.

← Nazaj na vsa vprašanja