10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Vprašanje:

Usposabljanje za nutricionista

Pozdravljeni! Ker redno spremljam vaše članke v zvezi z prehrano, sem velikokrat pozorna kdo jih napiše, saj me zanimajo viri in znanje strokovnjakov. Že dolgo se zanimam za usposabljanje na področju nutricionistike, saj imam ogromno interesa in naloženega znanja, odlično počutje, katerega bi želela prenesti na tiste, ki ga še ne čutijo. Zanima me, če mi lahko prosim svetujete, kje se lahko usposobim za pridobljeni naziv ntricionistka oziroma strokovnjaka za zdravo ali športno prehrano ali svetovalca za prehrano? Kje ste se šolali Vi oziroma Vaši sodelavci? Koliko to stane, kakšni so pogoji itd. ali je to samo v tujini...če je možnost, bi prosila tudi za spletne informacije šol, če jih imajo. Se že vnaprej iskreno zahvaljujem za trud in odgovore in še naprej objavljajte tako kvalitetne članke! Lep pozdrav!

Odgovor:

Pozdravljeni.

Naj se kar takoj zahvalim za pohvalo in podporo.

Kar nameravam napisati, prav verjetno ne bo dobro delo moji priljubljenosti, vendar vseeno.

Čas je, da nekdo razpoči ta umetno nastali mehurček. Naziv nutricist (ali nutricionistka) pri nas ne pomeni skorajda nič. Še več, poklic v Evropski uniji sploh ni registriran. Je pa res, da zveni popularno in v današnjih časih dovolj pomembno, da se z njim rad okiti že reden bralec poljubne revije o zdravi prehrani ali prodajalec prehranskih nadomestkov.

To pomeni, da študija, ki bi ponujal poglobljeno, celostno znanje o prehrani človeka, pri nas ni. Po imenu najbližje se slišita študij dietetike v Kopru ali študij živilstva in prehrane na Biotehniški fakulteti v Ljubljani. Vendar vsebina po sebi ni zadostna oz. je usmerjena bolj kot ne na klinične primere, ki pa nimajo veliko skupnega z najpogostejšimi vprašanji in težavami naključneža v moderni družbi.

Moje znanje na tem področju dela podpira desetletno samostojno raziskovalno delo, študij na Fakulteti za šport ter licenca CSCS (Certified Strength and Conditioning Specialist), ki jo podeljuje ameriška zveza NSCA (National Strength and Conditioning association). Izkušnje in vztrajen razvoj oblikujejo Feelgood pristop k razumevanju prehrane, ki je do sedaj spisal že nešteto uspešnih posameznih zgodb.

Opaziti je možno, da interes o prehrani vsesplošno narašča in verjetno se strinjava, da vztrajneje, kot se nekdo uči, več kot razume, bolj mu postaja jasno, koliko znanja obstaja še izven njegovega trenutnega dosega.

Morda je to moj nasvet v zaključku – raziskovalno delo, iskanje resnice in ne trosenje neutemeljenih puhlic med že tako »prehransko« zmedene ljudi.

Mario

Odgovarja: Mario Sambolec

Sprašuje: kajči

Tema: Prehrana

Odgovor objavljen: 25. marec 2014.


Nazaj na vsa vprašanja

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri