tek

Pozimi so vse, česar si tekači želijo, daljši in toplejši dnevi. Sredi poletja pa je prevroče in vse bi dali za malo hladnega zraka. Zakaj poletni tek tako težko prenašamo?

Vlažnost zraka

V poletnih dneh velikokrat slišimo, da ni kriva vročina, ampak vlažnost zraka. Pogosto temperature niso tako visoke, vendar se zaradi vlage počutimo, kot da tečemo v počasnem posnetku. Hitreje se potimo in ne dosegamo enakih časov kot v hladnejših razmerah. V zelo soparnih dneh je bolje, da ostanemo doma oziroma vadbo prestavimo v klimatiziran prostor.

Jutranji tek zgubi svojo moč

Ne glede na to, kako zgodaj nastavimo budilko, je zunaj že prevroče. Poleti niti ob šestih zjutraj včasih ni dovolj zgodaj. Pozabimo lahko tudi na popoldanski tek, saj med vročinskimi vali večeri niso hladni. Najti pravi trenutek je takrat umetnost.

Debela plast znoja prekrije obraz in oblačila

Slanemu potu se ne moremo ogniti ne glede na to, koliko in kakšna sredstva proti potenju uporabljamo. Doleti nas že ko stopimo na vroč znak, po ogrevanju se vlaga čuti na zlepljenih laseh, po teku pa izgledamo, kot da smo ravno stopili izpod prhe (le dišave se ne ujemajo). Če vseh izgubljenih elektrolitov ne nadomestimo, je potenje lahko tudi nevarno.

Počasnost

Lahko smo v najboljši fizični pripravljenosti, vendar v vročem ozračju nikoli ne dosežemo najboljših rezultatov. To se pokaže tudi na poletnih maratonih, kjer smo večkrat razočarani. Majhni padci vas ne smejo potreti, saj pri sebi veste, da ste lahko boljši.

Komarji, mušice in klopi

Tudi ko (ne)uspešno preizkusimo že peto sredstvo proti pikom žuželk, nas te še vedno najdejo. Najboljše tekaške steze potekajo ob rekah, kjer se poleti shladi do sprejemljivih temperatur, vendar so te tudi raj za komarje. Skoraj ne moremo našteti tekov, s katerih smo se vrnili brez srbečih izpuščajev.

Sončna krema v očeh

Ta je nujno potrebna, če ne želimo poleg kondicije dobiti tudi opeklin. Vendar se slej ko prej začnemo potiti in nekaj kapljic vedno kane v oko. Nadležen pekoč občutek ne izgine še nekaj časa. Kot da ni dovolj, da nam v oko prileti mušica.

Potna oblačila

Po teku vsega hudega še ni konec. Preden stopimo pod prho, moramo s sebe sleči oblačila, kjer se velikokrat zatakne. Oprijete, potne hlače kar nočejo stran, še huje je s športnimi nedrčki, ki se skoraj prilepijo na kožo. Po nekaj akrobacijah se jih končno rešimo.

Zagorelost

Kljub sončni kremi nas slej ko prej oplazijo sončni žarki, in če je vse po sreči, se koža rahlo obarva v lepo zagorelem tonu. Videz pokvarijo le bele črte od ročne ure, naramnic športnih nedrčkov, kratkih rokavov, nogavic … Polovico poletja se trudimo prikriti in obarvati tudi »bela mesta«, a se na koncu predamo.

Množice

Strinjamo se in z veseljem pozdravljamo vse športnike, ki se odpravijo ven in izkoristijo čas za rekreacijo, a to pomeni, da so naše najljubše tekaške steze preplavljene z množico ljudi. Tečemo sem ter tja, naprej in nazaj ter se še vedno zaletimo v mimoidočega, ki se je vzel od nikoder. Ko bi vsaj našli skrivno pot, kjer lahko tečemo v miru in predvsem sami.

Plastenka tople vode

Kaj je hujšega, kot priteči čez ciljno črto, vzeti v roke plastenko in narediti požirek tople vode? Pozabili smo, da je plastenka (spet) ostala na soncu. In tudi kadar jo postavimo v senco, voda nikoli ne ostane mrzla do takrat, ko jo potrebujemo. Razočarano odkorakamo domov, kjer se lahko zares osvežimo.

Preberite tudi: 

Sorodni članki

None

Prepotena zgodba

Vse, kar ste si vedno želeli vedeti o mokroti pod pazduhami, pa si niste upali vprašati.
Za tek oblecite lahke sintetične izdelke, ki 'dihajo'

Tek v vročini – opozorila za DM-tekačice poleti

Ozaveščeni tekači med vami najverjetneje poznate in vestno upoštevate vsaj dve priporočili izmed vseh, ki jih nameravam našteti v tem članku. Prvo tako priporočilo bi...

Tekaška oblačila, ki jo potrebuje tekač začetnik

Ponudba je velika, a naj vas ne premamijo vse 'igračke', ki so na voljo. Največkrat jih sploh ne boste potrebovali. Da lahko začnete teči, bo dovolj naslednja tekaška oprema.

Izbor uredništva

Kaj nas pohodništvo uči o življenju?

Pohodništvo je odlična fizična aktivnost, ki povrh vsega ustvarja nepozabne spomine. Omogoča priložnosti, da se umirimo...

Več...

NAGRADNI KVIZ: Si prava oseba za brezstično kartico?

Uporaba brezstične kartice v Sloveniji nenehno narašča, saj vedno več ljudi to storitev prepoznava kot varno, enostavno, hitro...

Več...

5 pravil psihologije za enostavnejše življenje

Razumeti psihologijo ni tako preprosto. Pa vendar na njej temelji naše vedenje. Z vsako kretnjo sporočamo določene signale...

Več...

Najbolj brane vsebine

Top ideje za nepozaben jesenski izlet (pri nas in v okolici)

Nadpovprečno topla letošnja jesen je kot nalašč, da se, še preden jih pobeli sneg, odpravimo na izlet v katerega od najlepših slovenskih krajev. Za jesenski izlet priporočamo...
Več...

Ko najdete takšnega partnerja, ga ne izpustite iz rok

Pri iskanju osebe, s katero bomo preživeli vse življenje, vedno naletimo na vzpone in padce. Ko pa najdete nekoga, ki počne te stvari, ste lahko prepričani, da je to tisto pravo.
Več...

7 navad, ki nas postarajo

Sledi nekaj navad, ki jih moramo izločiti iz življenja, da zaustavimo ali omilimo proces staranja.
Več...

Obstaja nekaj, kar je pomembnejše od sreče

Sreče ni lahko začutiti. Ves čas jo imamo na dosegu roke, pa je ne znamo prijeti. Tudi okoli nas je toliko dražljajev, da si želimo vedno več, a je občutek sreče, zadovoljstva vedno krajši. Vendar obstaja nekaj, kar je še pomembnejše od sreče.
Več...

Kakšne spremembe se zgodijo, ko leto dni ne pijete alkohola?

Če se zavežete k odločitvi, da celo leto ne boste pili alkohola, boste kmalu pričeli opažati pozitivne spremembe. To ni nekaj, za kar boste prikrajšani, ampak nekaj, kar bo vaše življenje popeljalo na novo raven.
Več...

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri