tek

Pozimi so vse, česar si tekači želijo, daljši in toplejši dnevi. Sredi poletja pa je prevroče in vse bi dali za malo hladnega zraka. Zakaj poletni tek tako težko prenašamo?

Vlažnost zraka

V poletnih dneh velikokrat slišimo, da ni kriva vročina, ampak vlažnost zraka. Pogosto temperature niso tako visoke, vendar se zaradi vlage počutimo, kot da tečemo v počasnem posnetku. Hitreje se potimo in ne dosegamo enakih časov kot v hladnejših razmerah. V zelo soparnih dneh je bolje, da ostanemo doma oziroma vadbo prestavimo v klimatiziran prostor.

Jutranji tek zgubi svojo moč

Ne glede na to, kako zgodaj nastavimo budilko, je zunaj že prevroče. Poleti niti ob šestih zjutraj včasih ni dovolj zgodaj. Pozabimo lahko tudi na popoldanski tek, saj med vročinskimi vali večeri niso hladni. Najti pravi trenutek je takrat umetnost.

Debela plast znoja prekrije obraz in oblačila

Slanemu potu se ne moremo ogniti ne glede na to, koliko in kakšna sredstva proti potenju uporabljamo. Doleti nas že ko stopimo na vroč znak, po ogrevanju se vlaga čuti na zlepljenih laseh, po teku pa izgledamo, kot da smo ravno stopili izpod prhe (le dišave se ne ujemajo). Če vseh izgubljenih elektrolitov ne nadomestimo, je potenje lahko tudi nevarno.

Počasnost

Lahko smo v najboljši fizični pripravljenosti, vendar v vročem ozračju nikoli ne dosežemo najboljših rezultatov. To se pokaže tudi na poletnih maratonih, kjer smo večkrat razočarani. Majhni padci vas ne smejo potreti, saj pri sebi veste, da ste lahko boljši.

Komarji, mušice in klopi

Tudi ko (ne)uspešno preizkusimo že peto sredstvo proti pikom žuželk, nas te še vedno najdejo. Najboljše tekaške steze potekajo ob rekah, kjer se poleti shladi do sprejemljivih temperatur, vendar so te tudi raj za komarje. Skoraj ne moremo našteti tekov, s katerih smo se vrnili brez srbečih izpuščajev.

Sončna krema v očeh

Ta je nujno potrebna, če ne želimo poleg kondicije dobiti tudi opeklin. Vendar se slej ko prej začnemo potiti in nekaj kapljic vedno kane v oko. Nadležen pekoč občutek ne izgine še nekaj časa. Kot da ni dovolj, da nam v oko prileti mušica.

Potna oblačila

Po teku vsega hudega še ni konec. Preden stopimo pod prho, moramo s sebe sleči oblačila, kjer se velikokrat zatakne. Oprijete, potne hlače kar nočejo stran, še huje je s športnimi nedrčki, ki se skoraj prilepijo na kožo. Po nekaj akrobacijah se jih končno rešimo.

Zagorelost

Kljub sončni kremi nas slej ko prej oplazijo sončni žarki, in če je vse po sreči, se koža rahlo obarva v lepo zagorelem tonu. Videz pokvarijo le bele črte od ročne ure, naramnic športnih nedrčkov, kratkih rokavov, nogavic … Polovico poletja se trudimo prikriti in obarvati tudi »bela mesta«, a se na koncu predamo.

Množice

Strinjamo se in z veseljem pozdravljamo vse športnike, ki se odpravijo ven in izkoristijo čas za rekreacijo, a to pomeni, da so naše najljubše tekaške steze preplavljene z množico ljudi. Tečemo sem ter tja, naprej in nazaj ter se še vedno zaletimo v mimoidočega, ki se je vzel od nikoder. Ko bi vsaj našli skrivno pot, kjer lahko tečemo v miru in predvsem sami.

Plastenka tople vode

Kaj je hujšega, kot priteči čez ciljno črto, vzeti v roke plastenko in narediti požirek tople vode? Pozabili smo, da je plastenka (spet) ostala na soncu. In tudi kadar jo postavimo v senco, voda nikoli ne ostane mrzla do takrat, ko jo potrebujemo. Razočarano odkorakamo domov, kjer se lahko zares osvežimo.

Preberite tudi: 

Sorodni članki

None

Kako se obleči?

In če smo začele vaditi aerobiko:Preden odhitiš na vadbo, dobro preglej stanje v svoji garderobi.

Kako se obleči za tek v mrazu

Ko tečete, naj vam bo toplo, ni pa dobro, da se zaradi preveč oblačil tako potite, da vas začne mraziti.

Kakšna oblačila so primerna za tek?

Ne glede na to, ali tečete v hladnem ali vročem vremenu, vedno morate poskrbeti za kakovostna oblačila.

Izbor uredništva

FOTO: 7 vaj, s katerimi boste telo spravili v odlično formo

S temi sedmimi vajami lahko spravite telo v odlično formo. Ni vam treba porabiti več kot 10 minut na dan, ne potrebujete nobene...

Več...

Edinstvena priložnost: Postani del košarkarske ekipe Gorana Dragića ali Jake Blažiča!

Telemach, generalni sponzor Košarkarske zveze Slovenije, ti ponuja edinstveno priložnost. Postaneš lahko del košarkarske ekipe...

Več...

Najbolj brane vsebine

Zakaj so lepa dekleta samska?

Zagotovo ste že srečali osebo, za katero bi rekli, da ima vse: je dobra prijateljica, v službi ji gre odlično, bistro rešuje probleme in je nenazadnje čudovita. Zakaj je še samska?
Več...

10 stvari, ki jih počnejo alfa osebnosti

Mnogi neradi priznajo, da so alfa osebnosti, saj ne želijo pustiti vtisa, da so zato ukazovalni in agresivni, čeprav to za njih ne drži. Nekaterih stvari pa se morajo zavedati, da lahko še bolj zasijejo.
Več...

Znaki kožnega raka, ki jih ne vidite

Večinoma – v 99-ih od 100-ih primerov – je kožni rak na površini telesa zelo dobro viden, čeprav ni vedno lahko ugotoviti, ali so nenavadno znamenje, izpuščaj, lisa ali lezija maligni. Vsako pravilo pa pozna tudi izjeme, zato tudi tu ni nič drugače.
Več...

Foto: Magično Mangartsko sedlo

Fotografinja Katja Jemec se je vedno spraševala, zakaj je Mangarsko sedlo, ki je s svojimi 2055 m nadmorske višine najvišja gorska cesta v Sloveniji, tako popularno med fotografi in snemalci. Zdaj ve. Prepričajte si tudi vi ...
Več...

12 dejstev o Soči, ki jih morda ne poznate

V poletnih dneh Slovenci radi obiščemo našo hladno smaragdno reko Sočo. Tokrat jo malo bolje spoznajmo in poglejmo nekaj dejstev, ki jih morda še ne poznamo.
Več...

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri