jenna-anderson-696266-unsplash

PETI izziv: Danes ne počnite ničesar – prav ničesar.

Telesu se zahvalite za vse, kar vam omogoča

Telesu morate privoščiti tudi počitek. Tisti pravi počitek.

Naše telo je pravo čudo! A večinoma vzamemo telo, vse organe in funkcije, ki jih nenehno opravlja za samoumevno dejstvo. 

Ceniti ga pričnemo šele, ko si kaj zlomimo, zbolimo, nas kaj boli. Šele takrat dojamemo, kako čudovita stvar je noga, roka, trebuh, glava ... 

Naše telo si zagotovo večkrat zasluži odo hvalnice, ljubezensko pismo ali pesem, da se mu zahvalimo za vse, kar nam omogoča in prenaša:

 1. Možgani

  Poganjajo naše telo ves čas, ko spimo ali smo budni. Dajejo nam možnost, da se spomnimo najlepših spominov, ustvarjamo mnenja, izkušnje, se veselimo prihodnosti, se odločamo in razmišljamo. Da ločimo dejstva od laži, rešujemo težave, smo navdihnjeni, sočutni, sanjamo, ustvarjamo in se učimo skozi celo življenje. 

 2. Srce

  Pričelo je biti, ko smo bili še v trebuhu mame. In bo bilo "lub-dup, lub-dup, lub-dup" dokler bo lahko. Bilo bo hitreje, drugič počasneje ... Bilo bo, ko bomo srečni ali žalostni. Ne le, da srce napaja s krvjo celotno telo, pač pa se odziva na vsako situacijo. Hvala srce, ker prenašaš toliko stresov in čustvenih ter telesnih bitk, obljubim, da ti priskrbim več sproščenih trenutkov in prijetnega počitka, ko ga potrebuješ. Poskrbel bom za redno telesno aktivnost, ne bom pretiraval s fizičnimi in psihičnimi napori, izogibal se bom procesirani hrani, prevelikim količinam sladkorja, kofeinu, vedno izpovedal svoja čustva ... da ne boš preveč pod stresom.

 3. Pljuča

  Hvala pljuča, da ves čas napajate telo s kisikom. Tudi takrat, ko vdihavam onesnažen zrak, kadim, imam preveč telesne maščobe, sem pod stresom, še vedno dajete vse od sebe. Zavedam se, da bodo pljuča trpela in mi ne bodo omogočale optimalnega delovanja, če jih bom preveč izkoriščal z nezdravimi razvadami. Zahvalim se jim z zavestnim globokim dihanjem nekajkrat na dan, peljem jih na sprehod v naravo ali kolesarit tja, kjer je svež in neonesnažen zrak ter poskrbim, da ne tlačim žalosti, ki se useda na pljuča, če ji ne pustim, da odide. 

 4. Možganski živci

  Hvala živcem, ki povezujejo moje oči, ušesa, obraz, usta, prebavni sistem, glas in organe z možgani. Zaradi njih lahko slišim, berem, pojem, vonjam in okušam slastne jedi, se pogovarjam, smejim, povem svojim bližnjim, kako rad jih imam ... 

 5. Jetra

  Naša najbolj napredna razstrupljevalna "mašina". Delujejo tako tiho in odstranjujejo škodljive molekule ali jih transformirajo, proizvajajo molekule, ki jih potrebujem za preživetje. Če pijem preveč alkohola ali nevarnih zdravil, moja jetra umirajo. Zahvalim se jim tako, da se izogibam alkoholu in ostalim toksinom - tudi jezi in sovražtvu! 

 6. Ledvice

  So prava postaja ravnovesja. Zberejo vse nekoristne molekule iz moje krvi in jih izločijo skozi urin, obdržijo pa uporabne molekoule. Brez njih bi umrl. Zahvalim se jim tako, da jem hranljivo hrano, se izogibam sladkorju, procesirani hrani, se redno gibam in delam na razgrajevanju strahov.

 7. Mišice

  Hvala mišice, ker mi omogočate, da diham, se premikam, hodim, tečem, stojim, govorim, pojem in dosegam stvari, ki jih jemljem za samoumevne. Zahvalim se jim tako, da jih redno raztegujem, krepim z gibanjem, uporabljam stol, ki je prijazen do mojega vratu in hrbtenice. Ko me bolijo, jim omogočim počitek. 

 8. Srčno-žilni sistem

  Dovaja celicam potrebne snovi ter od njih odvaja odpadne snovi. Omogoča preskrbo telesnih tkiv in organov s kisikom in hranili. Od njega je odvisno srce. Zahvalim se mu tako, da ne kadim, ne jem preveč rafiniranega sladkorja, procesirane hrane in živalskih maščob ter ne sedim na mestu preveč dolgo. 

 9. Kosti in sklepi

  Brez njih bi bil kot puding. Moji organi ne bi imeli zaščite. Zahvaljujem se jim z gibanjem, vadbo, in hranljivo ter živo hrano. 

 10. Prebavni sistem

  Zares neverjeten sistem, ki predela vse, kar pojem in popijem ter pretvori v delčke, ki tvorijo moje telo. Zahvalim se mu tako, da se izogibam strupom, hrani, ki je ne prebavljam najbolje, jem ob primernem času in primerne porcije za moj želodec. 

 11. Koža

  Največji organ, ki ga imam, je moje pokrivalo in mi obogoča nenadomestljivo občutenje. Zahvalim se mu tako, da skrbim za higieno, nanj nanašam naravno kozmetiko, ga zaščitim, ko je mraz ali pred močnim soncem ... 

 12. Reproduktivni sistem

  Še en magični del telesa, ki mi omogoča, da imam otroke. Zahvalim se mu tudi tako, da imam rad ljudi okrog sebe ter urejene in iskrene odnose. 

To je le nekaj hitrih zahval delom telesa, ki bi jim lahko pridali še dolgo listo ostalih stvari. Ne pozabimo se zahvaliti tudi žlezam, imunskemu sistemu in vsaki celici posebej. 

Naše telo je čudo in to v najboljšem pomenu te besede. 

Bolj kot smo hvaležni za svoje telo, večje spoštovanje imamo do sebe in tudi do drugih. Naša telesa so templji, častimo jih tako, spoštujmo jih in jim dajejmo ljubezen. 

Ste se že prijavili na 21-dnevni wellness izziv?

PREVERITE PODROBNOSTI IN SE PRIJAVITE

 

Sorodni članki

Limfa in limfni sistem: Kaj se zgodi, če je šibek (+ 7 nasvetov, kako izboljšati delovanje limfnega sistema)

Skrivnostna reka, imenovana limfa, teče skozi vaše telo. Lepo ravnajte z njo. Morda vam kdaj reši življenje.

Življenjski slog za daljše življenje

Vse pogosteje lahko beremo o metodah in hrani, ki naj bi s svojimi učinkovinami podaljševala življenje in branila telo pred srčnimi boleznimi, diabetesom in rakom.
None

Krpljanje po Zelenici

Ker menimo, da si morajo od časa do časa (mogoče enkrat na teden) naši izzivalci napolniti pljuča s svežim zrakom, smo jih peljali na izlet. nakar smo jim na noge privezali loparje...
Izbor uredništva

Nagradni izziv: Spravite prebavo v red!

Prebava je eden od najpomembejših procesov v našem telesu, zato ima velik vpliv na naše počutje in zdravje. Že imate svojo...

Več...

7 opozorilnih znakov, da ne poslušate svojega srca

Preverite, ali ste zares sposobni poslušati sebe?

Več...

FOTO: 7 vaj, s katerimi boste telo spravili v odlično formo

S temi sedmimi vajami lahko spravite telo v odlično formo. Ni vam treba porabiti več kot 10 minut na dan, ne potrebujete nobene...

Več...
Najbolj brane vsebine

Kaj je eden od najpogostejših razlogov za razpad zveze?

Tokrat ne mislimo na varanje in nezaupanje, ampak na ...
Več...

Skrivnost hujšanja, o kateri nihče ne govori

"Bila sem ena tistih. Debeluška, ki so jo v šoli neprestano zbadali. Ena tistih, ki se je "skrivala" za širokimi in prevelikimi oblačili, celo v bazen nisem šla nikoli brez majce. Zdaj sem v precej boljši formi, vendar se moje učenje ne zaključi tukaj."
Več...

Ljudje, ki trpijo za hudo obliko depresije, želijo, da veste naslednje

Lahko si skušamo predstavljati, sočustvujemo in tolažimo osebo, ki trpi za hudo obliko depresije, nikoli pa ne moremo vedeti, kako se v resnici počuti.
Več...

Prihaja razstava Body World Vital: Telo na ogled od zunaj in znotraj

Na Gospodarsko razstavišče prihaja svetovna razstava Body Worlds Vital, ki bo v Ljubljani od 20. oktobra do 20. januarja prihodnje leto, vse dni v tednu od 9. do 20. ure.
Več...

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri