lumpijek

Najprej vprašanje za starše: Kako pogosto se vaši otroci gibajo in ali jim to sploh omogočate? Sedaj imate odlično priložnost, da se vsi skupaj lotite tekovadbe.

Potreba po gibanju je za človeka naravna. Otrok ob gibanju razvija in krepi svoje telo, razvija obzorja svojih čustev in oblikuje ustrezne osebnostne poteze in lastnosti. Otrokov gibalni razvoj je odvisen tudi od tega, kako to sprejema njegova okolica. Spodbujanje in nagrajevanje napredka s pohvalo je za otroke izjemno pomembno ter krepi njihovo željo po gibalnem raziskovanju.

Šport bi morali približati otrokom že v zgodnjih letih, da bo hitro postal del njihovega življenja in ga bodo ohranili tudi, ko postanejo samostojni. Za začetek je vredno omeniti, da gibanja ne vsiljujte, ampak ga skušajte približati z zabavo in nekaterimi navadami. V knjižici tekovadba najdete kopico zanimivih vaj, ob katerih bodo otroci pozabili, da urijo svoje gibalne spretnosti.

Zakaj sploh tekovadba?

V pripravah na tradicionalni jesenski Lumpi tek v okviru Ljubljanskega maratona je bil skupaj s športnim pedagogom Urbanom Praprotnikom in v sodelovanju z Mercatorjem za vas in vaše najmlajše pripravljen program Tekovadbe, s katerim želimo spodbujati ljubezen do gibanja in širiti zavest o pomenu aktivnega preživljanja prostega časa.

Več nasvetov trenerja Urbana pa si oglejte v VIDEU. 

Kako deluje tekovadba?

Najbolj pomembno je, da vsaj del športnih aktivnosti počnete skupaj z otrokom in mu dajete zgled za zdravo življenje. Z otroki naredite gibalne vaje, ki jim bodo pomagale izboljšati gibalne sposobnosti, hkrati pa jih bodo pripravile na Lumpi tek, če se ga bodo udeležili. Svoje Lumpije lahko prijavite tu: Prijave na Lumpi tek

Vaje izvajajte zunaj in tako preživite nekaj kvalitetnega časa z družino v naravi. Tukaj najdete program za otroke, ki ga sami razporedite po dnevih: Lumpi tekovadba

Ne pozabite, da morajo otroci v gibanju uživati, saj bo le tako lahko postalo del njihovega vsakdana.

Če potrebujete še nekaj nasvetov, kako poskrbeti za več gibanja v otrokovem življenju, si lahko pomagate s temi pravili:

  • Omejite gledanje televizije in uporabo računalnika. Ob tem ne pozabite, da morate sami postati zgled.

  • Dogovorite se za aktivne popoldneve s prijatelji in njihovimi otroki. Tako boste uživali tudi sami.

  • Ne polagajte vseh upov v skupinske športe. Če otrok enkrat tedensko trenira nogomet, to še ne pomeni, da lahko ostale dni preleži na kavču.

  • Sodelujte v športnih aktivnostih. Ne spremljajte športa le z roba igrišča.

  • Vikend naj bo namenjen izletom. Tu je nekaj idej:
  1. Na Boč
  2. Raziščimo Ljubljansko barje
  3. Na Špik
  4. Kriška gora

Tekaški trener Urban Praprotnik svetuje

lumpi trener

Hiter namig za aktivno preživljanje časa z otroki: 

“Otroci se naravno radi veliko gibajo. Zelo dobro je, če starši na tem področju vzgoje ne zatajimo in jim ne vcepimo odpora do gibanja. Gibajmo se z otroki. Pojdimo pogosto z njimi ven v naravo. Izkoristimo vsakodnevne priložnosti, da se gibamo z njimi. Sprehod, lovljenje, skakanje, plezanje in še kaj, takole tu in tam kar vsak dan.”

Potrebujete spodbudo, da sebe in svojega malčka prijavite na maraton in Lumpi tek? Oglejte si VIDEO. 

Sorodni članki

Natalija Verboten iskreno o svoji družini: “Najraje se igramo v naravi”

Pevka Natalija Verboten je otroštvo preživela na deželi, kjer je doživela pristen stik z naravo. Prav slednje ima tudi zdaj, ko živi s svojo družino, sinovoma Maxom in Oskarjem...

Rebeka Dremelj: "Aktivnosti, gibanje in narava so postali del našega vsakdanjika, ki ga ne bi zamenjala za nič na svetu."

Pevka Rebeka Dremelj s hčerkama Šajano in Sijo veliko časa preživi v naravi. Tudi sama se je kot otrok veliko gibala in prav zaradi tega svoji punčki vzgaja v športnem duhu.

Lumpi tekovadba: 6 odličnih razlogov, zakaj se morajo otroci gibati

Sami se najbrž zavedate, kako pomembno je gibanje za zdravje. Kako pa to pojasniti otrokom in jim približati športne aktivnosti? Tu vam priskočimo na pomoč s 6 razlogi, ki...
Najbolj brane vsebine

4 načini, kako slišati sebe (in to ni meditacija)

Vsi lahko prisluhnemo svoji intuiciji, le naučiti se moramo prepoznati, kateri glas je pravi. 
Več...

Tako vam telo kaže, da slabo skrbite zase

Ste na sebi opazili katerega od naslednjih znakov?
Več...

Kakšno je najlepše darilo, ki ga lahko podarite zaposlenim?

Ne le izplačila božičnic in denarnih nagrad, nekateri slovenski delodajalci zaposlene v prazničnem decembru motivirajo tudi z darili, službenimi zabavami in različnimi programi za zaposlene in njihove družine. Kako pa vi obdarite svoje zaposlene in jih nagradite za dobro opravljeno delo v preteklem letu?
Več...

Kaj lahko vprašate partnerja namesto “Kako si?” - 20 vprašanj

Komunikacija je eden pomembnejših stebrov razmerja, zato poskrbite, da bo med vama tekla gladko.
Več...

8 skrivnosti ljudi, ki (skoraj) nikoli ne zbolijo

Saj veste, o kom govorimo? O tistem sodelavcu, ki v celem letu ni vzel niti enega prostega dneva zaradi bolezni in o prijatelju, ki se vedno izogne sezonskim virusom. Kako jim uspe?
Več...

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri