tek1

Je tek pred in po 40. letu drugačen?

Športne aktivnosti moramo vedno prilagajati glede na svoje fizične sposobnosti, in tudi glede na starost. Če se z rednim tekom ukvarjate tudi po 40., vas opomnimo na nekaj stvari:

1. Počitek je prav tako pomemben kot tek

Med napornejšimi teki pa tudi krajšimi, ki so zgolj za sprostitev, potrebujete dovolj premora, da si telo lahko odpočije in se okrepi za nove podvige. Zato pri sestavljanju urnika vadbe zagotovo določite tudi proste dni, ko se boste odpravili zgolj na sprehod ali počeli manj zahtevne aktivnosti. Preden bi lahko prišlo do poškodbe, pa se dobro ogrejte pred vsakim tekom.

2. Hrana je pomembna, a ne potrebujete stradati

Pravzaprav nikoli ne bi smeli stradati, saj zdrave diete in jedilniki niso oblikovani tako. Z zdravo prehrano (veliko sadja, zelenjave in hranljivih snovi ter manj sladkorja) boste opazili, da vam gre tek veliko bolje od rok, kot če bi si pred ali po vadbi privoščili masten krompirček. Uravnovešena prehrana vam bo dala tudi veliko energije in dobro počutje. Saj se spomnite, kako neprijetno vam je, ko se najeste v restavraciji s hitro hrano in vam postane vroče ter bi najraje izpraznili želodec?

3. Pustite za seboj vse, ki se z odločitvijo ne strinjajo in najdite podporo drugje

Vedno se bo našel nekdo, ki ne bo odobraval vaše odločitve glede redne rekreacije, vendar se na taka mnenja ne ozirajte preveč. Tek (tudi v poznejših letih) naj bi celo zmanjšal tveganje za artritis (in ne povečal, kot to trdijo nekateri), poleg tega pa je telovadba ena od najboljših naravnih zdravil za zdravo življenje. Zato na kup spravite prijatelje, ki vas bodo spodbujali na poti do zastavljenih ciljev, lahko pa se vpišete tudi v tekaško skupino, kjer bo starost podobna vaši in spletete nova prijateljstva. Morda najdete družbo za tek v prostem času.

4. “Gorivo” za vadbo ni samo hrana

Da ne boste prenehali že kmalu po začetku vadbe, morate voljo črpati tudi iz dobrih misli prijateljev, dobronamernih kritik trenerjev, športnih dogodkov … Nenehno se opominjajte, zakaj to počnete. Če boste imeli dovolj razlogov, da šport (p)ostane del vaše rutine, zagotovo ne boste odnehali tudi ob slabih dneh, ko rezultat morda ne bo tako dober.

5. Čeprav niste tako hitri, imejte velike cilje

Pa kaj potem, če je vaš rezultat na določeni razdalji nekaj minut slabši, kot je bil pred nekaj leti? To še ne pomeni, da se ne morete prijaviti na športni dogodek in dati vsega od sebe. Tecite po svojih zmožnostih in se trudite za dober rezultat, ki pa ga ne primerjajte s tistim, ki ste ga dosegli v mladosti. Bolj je pomembno, da še vedno uresničujete zastavljene cilje in ne odnehate.

Sorodni članki

Tako se boste končno držali zastavljenega načrta vadbe

Poletje je drugo novo leto, ko si izdelamo sliko idealne postave, v kateri bomo predstavil svoje nove kopalke. V toplejših mesecih prihitimo ven v polni športni opremi, pridno...
None

Jure Košir: "Sem čisto običajen rekreativec."

Nekaterih ljudi ni treba posebej predstavljati in Jure Košir je zagotovo eden od njih.

Otroci in šport: Otrokom ni treba teči maratona

Starši morajo znati svojega otroka poslušati in motivirati, sebe pa občasno vprašati, ali so njihovi lastni vzgibi otroku v korist. O športu in otrocih smo se pogovarjali...
Najbolj brane vsebine

6 zdravilnih lastnosti kakija

Kaki je prava mala zakladnica hranilnih in zdravih sestavin. Poglejmo si, na kaj vse blagodejno vpliva. 
Več...

25 neverjetnih učinkov tibetanskih vaj na telo in duha

Ljudje iz različnih starostnih skupin, ki so vsaj en mesec izvajali tibetanske vaje, pričajo o presunljivih rezultatih. Poskusite z vajami tudi vi in doživite izboljšanje na nivoju telesne gibčnosti, zdravja, notranjega miru in življenjske energije.
Več...

Če opazite naslednje znake, je z vašim črevesjem (verjetno) nekaj narobe

Z nezdravim črevesjem povezujemo nekatere znake, ki ste jih verjetno pripisali čemu drugemu. Preverite, ali jih imate.
Več...

Jesenski okusi: Polnjena in pečena jabolka

Ko boste preizkusili naslednji recept, boste oboževali jabolka. Sladica je primerna tudi za jesenske zabave ali le kot sladek prigrizek na deževen dan.
Več...

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri