tek

Za načrtovanje tekaškega treninga je treba poznati osnovne zakonitosti športnega treniranja. Trening mora biti načrtovan, dosledno izveden, nadzorovan in na koncu tudi primerno ocenjen.

Pri načrtovanju treninga je treba upoštevati nekaj osnovnih načel:

  • Načelo individualnosti je najpomembnejše! Ker tudi dva tekača nista enaka, trening vedno načrtujte in prilagodite sebi. Ne poslužujte se treningov, ki jih uspešno izvajajo vaše prijateljice, in ne pustite se zavesti tekačem, ki so hitrejši (ali počasnejši) od vas!
  • Načelo postopnosti: tek načrtujte tako, da bo obremenitev (dolžina, intenzivnost in pogostost treningov) naraščala postopoma. Ne prehitevajte! Šele ko boste kos preprostejšim treningom, se lotite zahtevnejših.
  • Načelo racionalnosti: poizkušajte s čim manj vadbe doseči čim večji napredek. Posvetite se svojim šibkim točkam in vaje izvajajte dosledno! Pomembno je, da razlikujete med kvaliteto in kvantiteto in se zavedate da več ne pomeni vedno tudi bolje!
  • Načelo sistematičnosti: vadba naj bo redna in konsistentna. Vsak trening in pretečen kilometer morata imeti točno določen namen. Vnaprej si določite tudi cilje, do katerih ta sistematična pot vodi!

 

Sorodni članki

Kako trenirati tek?

Trening za tekače ni vedno samo tek!

Tek za življenje

Tek je šport, ki mnogo ljudi, potem ko ga pobliže spoznajo in ‘padejo’ vanj, tako prevzame, da tečejo skozi vse leto ne glede na vremenske in druge okoliščine. Danes zato lahko...

Srčni utrip med vadbo

Srčni utrip oz. povečana srčna frekvenca med vadbo pomeni prilagoditev telesa na napor in služi kot objektivno merilo napora pri tekaški vadbi. Če želimo primerno načrtovati treninge...
Najbolj brane vsebine

7 ajurvedskih nasvetov za hujšanje in dobro počutje

Larissa Hall Carlson, učiteljica joge in specialistka za ajurvedo, ponuja 7 ajurvedskih nasvetov, da boste (po praznikih) lažje telo spet spravili v staro stanje in poskrbeli za dobro počutje.
Več...

Hujšanje ne bo uspešno, če ne boste poskrbeli za 5 pomembnih stvari

Medtem ko se osredotočate na željo po izgubi kilogramov, pozabljate na pomembne stvari, ki vas lahko vrnejo na staro pot.
Več...

7 vprašanj, ki si jih zastavite, če težko zaspite

Vsak večer ista zgodba – pred televizorjem ali ob knjigi začnete kinkati. Včasih vas preko dneva nakopičena utrujenost ujame že pri večerji. Odpravite se v posteljo … In potem ste nenadoma popolnoma budni.
Več...

Najslabši nasveti glede prehrane po mnenju nutricionistov

Kadar se lotite diete ali pa se zgolj skušate prehranjevati bolj zdravo, verjetno dobite na tone nasvetov od prijateljev, družinskih članov in neznancev v spletu, ki z gotovostjo trdijo, da imajo prav. Zbrali smo nekaj pogostih napak, ki jim ne verjemite in jih ne izvajajte. 
Več...

5 stvari, ki jih morate vedeti, če bi radi hitro shujšali

Na trgu je ogromno izdelkov, ki pri preoblikovanju telesa obljubljajo takojšnje rezultate. In potem so tu še hitre, predvsem pa stroge diete. Pa je res mogoče zdravo izgubiti konkretno količino kilogramov v zelo kratkem času in potem to težo tudi obrdžati?
Več...

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri