tek

Pri rekreativnih in profesionalnih tekačih pravilna drža lahko pomeni veliko spremembo. Z dodatno energijo in povečanim pretokom zraka boste maksimalno izkoristili svojo moč ter premagali večjo razdaljo. Preverite, kako vam bo to uspelo.

Oči

Glejte naravnost predse z vzravnano glavo. Če boste gledali navzdol, se boste verjetno sklonili naprej, kar pomeni obremenitev za hrbet in to lahko privede do poškodb. Kadar pa oči uprete naravnost naprej, to izboljša vašo držo, omogoči lažje dihanje in dovoljuje spremljanje dogajanja v okolici.

Čeljust

Čeljust naj bo sproščena in usta odprta. Tako boste zrak vdihovali čez nos in izdihavali skozi usta. S pravilnim dihanjem boste telo preskrbeli s kisikom in mu dali dovolj moči za tek.

Ramena

Zavestno spustite in sprostite ramena. Napeta ramena so izguba energije, ki bi jo lahko porabili za dodatnih nekaj metrov teka.

Roke

Pokrčite jih v komolcih in sprostite prste. Vsa energije, ki je ne porabite za premikanje in napenjanje ostalih mišic, boste lahko porabili za rekreacijo.

Pozicija

Držite se vzravnano in se ne upogibajte v bokih. Če ste nagnjeni preveč naprej, težje dihate, saj prsni koš ni popolnoma odprt. Slaba drža preprečuje pretakanje krvi v mišice, kar otežuje tek. Uravnotežena drža zagotavlja bočnim fleksorjem najboljši položaj za delovanje in zmanjšuje možnost poškodb.

Gležnji

Nagnite se naprej v gležnjih namesto v pasu. To vas poganja naprej in sili, da ne odnehate.

Stopala

Pri tem ni enotnega pravila. Ne obremenjujte se s tem, kdaj vaša stopala zadanejo tla, ampak se prepustite ritmu in to počnite avtomatsko. Če se boste spremljali, ali najprej položite na tla prste ali peto, se lahko spotaknete in porabite energijo za odvečne skrbi.

Misli

Ne razmišljajte preveč. Več kot boste premišljevali o tem, ali ste utrujeni in potrebujete odmor, prej boste odnehali. Zamotite se z glasbo.

Preberite tudi:

Sorodni članki

Video: Tekaška tehnika

Pogosto ljudje na tek gledamo preveč enostransko: "Saj teči zna prav vsak. " V primerjavi s skokom v daljino in drugimi športnimi dejavnostmi je tek sicer res preprosto gibanje, vendar…

Sprostitev

Po večjih naporih, še posebej športnih si privoščite počitek. Telo nujno potrebuje počitek. Da pa ne boš samo spala, poskusi položaj popolnega počitka: savasana.

BreathWalk – hoja, ki krepi in razgrajuje napetosti

Tako dobro nam dene, ko brez vsakega namena pohajkujemo po naravi, globoko zajemamo zrak in dovolimo vetru, da prevetri našo glavo. Začutimo, da nismo v ničemer omejeni in…

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri