noge_stena_joga_tek

Čutite po teku ali kakšni drugi športni aktivnosti dalj časa bolečine? Poskusite s to tehniko.

Kaj sploh pomeni polaganje nog ob steno? Uležete se na tla, tako blizu stene, da lahko noge položite nanjo, zadnjica pa je pri tem tik ob steni. Roke iztegnite v stran (oblika križa).

Gre za malo drugačno tehniko regeneracije, ki se jo priporoča tudi za sproščanje, predvsem pa  vsem tekačem in rekreativcem. Še posebej učinkovita pa naj bi bila, če se jo izvaja takoj po športni aktivosti (30 minut), saj bo zaradi predhodne telovadbe cirkulacija hitrejša.

Najboljše pri tem pa je, da je zelo preprosta, saj potrebujete samo steno (no, vseeno pazite, da je ne umažete ;)) in da ne traja dolgo – največ 15 minut.

Tukaj pa je 5 razlogov, zakaj bi to morali početi vsak dan:
1. Za nekaj, kar je tako enostavno, so prednosti ogromne.

S pomočjo te tehnike sprostimo napetost ter pomagamo tekočinam, ki se zadržujejo v nogah, da se prelijejo v ostale dele telesa. Prav tako pomaga, če se nam po težkem treningu začne vrteti.

2. Izboljšanje občutite tudi v drugih težavnih delih.

Poleg tega, da s pomočjo te tehnike dobro raztegnemo zadnjo ložo, z njo zmanjšamo tudi napetost v vratu in hrbtu.

Če imate pretežno sedeče delo, boste (kljub temu da morda nimate težave z držo) občutili olajšanje v vratu in hrbtu ter ramenih.

3. Pomaga se vam 'odklopiti'.

Ker imate vsaj 10 minut, ki jih posvetite samo sebi. Hkrati lahko vadite pravilno dihanje ali meditirate ali pa se preprosto 'odklopite' od vsega (predlog: tudi telefon naj gre v drug prostor).

V današnjem času, ko zaradi tehnologije praktično ne moremo imeti mira, je že 10 minut takšnega odklopa dobrodošlih. Morda vam bo na začetku nenavadno ali težko, sčasoma pa boste ugotovili, da vam to zelo pomaga.

Naučili se boste, da v vašem vsakdanu nič ni tako nujnega, da ne bi moglo počakati nekaj minut.

4. Čez čas postane veliko lažje.

Na začetku lahko začnete s krajšim časom (na primer 5–6 minut), saj je lahko za marsikoga ta položaj neprijeten. Nato začnite čas podaljševati. Zelo verjetno boste ugotovili, da je omejitev bolj psihološke kot fizične narave.

Nasvet: ne glejte nestrpno na uro, zavestno se odločite, da boste potrpežljivi in da to telade za svoje dobro počutje.

5. Naj ostane del vaše regeneracijske rutine.

Če vam prinaša srečo, jo ohranite – če ne, jo odslovite!

Sčasoma boste ugotovili, da vas mišice po treningu oziroma teku ne bolijo in »zategujejo« tako kot včasih. Dodaten plus bo, da bodo bolečine v vašem vratu in hrbtu veliko manjše (ali pa bodo popolnoma izginile), vaša drža pa lepša.

Preberite še:
Sorodni članki
None

Vadba za zdravo hrbtenico

Premalo gibanja, preveč prisilna drža telesa, stres, degenerativne spremembe in poškodbe povzročajo okorelost tistih mišic, ki so neprestano napete, ter ohlap­nost onih…

3 vaje, ki bi jih morali izvajati vsak dan

Vredno se je potruditi, saj se boste tako ognili nadležnim bolečinam v vratu, ramenih in hrbtenici. Še posebej vsi tisti, ki veliko časa presedite pred računalnikom ali v…

Tehnika teka: Osnovi napotki za dobro tekaško držo in sproščen tekaški korak

Teči zna vsak, se je nekoč govorilo, govori se še dandanes, teči zna vsak! Seveda teči zna vsak, potrjujem! Vendar pravilno tehniko poznajo samo 'učeni' tekači in takšni nimajo…

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri