noge_stena_joga_tek

Čutite po teku ali kakšni drugi športni aktivnosti dalj časa bolečine? Poskusite s to tehniko, ki vam jih bo olajšala!

Polaganje nog ob steno je gib, pri katerem ležimo na tleh, obrnjeni proti steni, z zadnjico do njenega roba in z nogami, dvignjenimi v zrak ter položenimi ob steno navpično navzgor. Pri tem imamo roke odprte in stegnjene na stran (v obliki križa).

Gre za nekoliko nenavadno tehniko regeneracije, ki je priporočljiva predvsem za tekače in je še posebej učinkovita, če jo izvajamo takoj po športni aktivnosti (znotraj 30 minut), saj bo zaradi predhodne telovadbe cirkulacija po telesu hitrejša.

Najboljše pri njej je to, da je zelo preprosta, saj potrebujete samo steno (pazite, da je ravno ne umažete ;)) in da ne traja dolgo – največ 15 minut.

Tukaj pa je 5 razlogov, zakaj bi to morali početi vsak dan:

1. Za nekaj, kar je tako enostavno, so prednosti ogromne.

S pomočjo te tehnike dobro raztegnemo mišice v nogah in sprostimo napetost v njih ter pomagamo tekočinam, ki se zadržujejo v nogah, da se prelijejo v ostale dele telesa. Prav tako pomaga, če se nam po težkem treningu začne vrteti.

2. Izboljšanje občutite tudi v drugih težavnih delih.

Poleg tega, da s pomočjo te tehnike dobro raztegnemo zadnjo ložo nog, z njo zmanjšamo tudi napetost v vratu in hrbtu.

Če imate predvsem sedeče delo, boste (kljub temu da morda nimate težave z držo) občutili olajšanje v vratu in hrbtu ter ramenih.

3. Pomaga se vam "odklopiti".

Še ena prednost tega je, da vam omogoči, da imate vsaj 10 minut neprekinjenega časa, ki ga posvetite samo sebi. Hkrati lahko vadite pravilno dihanje ali meditirate ali pa se preprosto "odklopite" od vsega (predlog: tudi telefon dajte na tiho).

V današnjem času, ko zaradi tehnologije praktično ne moremo imeti mira, je že 10 minut "odklopa" še kako dobrodošlih in morda vam bo v začetku nenavadno ali težko, sčasoma boste pa ugotovili, da vam to zelo pomaga.

Naučili se boste, da v vašem vsakdanu nič ni tako nujnega, da ne bi moglo počakati nekaj minut.

4. Čez čas postane veliko lažje.

Na začetku lahko začnete s krajšim časom (na primer 5–6 minut), saj je lahko za marsikoga ta položaj boleč ali nevzdržen. Sčasoma boste lahko čas podaljšali in ugotovili, da je omejitev bolj psihološke narave kot fizične.

Če se vam minute "vlečejo", ne glejte nestrpno na uro – zavestno se odločite, da boste potrpežljivi, saj bo čas minil veliko hitreje (predlog: lahko prižgete radio, si pojete pesmi, o čem razmišljate, se poskusite zamotiti, a najpomembneje je, da ostanete prisotni pri "vaji").

5. Naj ostane del vaše regeneracijske rutine.

Če vam prinaša srečo, jo ohranite – če ne, jo odslovite!

Sčasoma boste ugotovili, da vas mišice po treningu oziroma teku več ne bolijo in »zategujejo« tako kot včasih. Dodaten plus bo, da bodo bolečine v vašem vratu in hrbtu veliko manjše (ali pa bodo popolnoma izginile), vaša drža pa lepša.

Preberite še:

Sorodni članki

Zakaj med tekom boli zgornji del hrbta?

Po koncu dolgega in napornega teka bi pričakovali, da bodo bolele noge. Ampak zgornji del hrbta?
None

Vadba za zdravo hrbtenico

Premalo gibanja, preveč prisilna drža telesa, stres, degenerativne spremembe in poškodbe povzročajo okorelost tistih mišic, ki so neprestano napete, ter ohlap­nost onih…

5 jogijskih vaj, s katerimi lahko popravite škodo, ki si jo delate s sedečim delom

Kratka sprostitvena rutina, ki vam bo pomagala, da se znebite bolečin v hrbtenici in izboljšate svojo držo.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri