tek

Reden trening teka ima mnoge prednosti, tako za psihično kot fizično zdravje. Preverite pa, kaj se lahko zgodi, če se z njim ukvarjate prekomerno.

Tek poskrbi za dobro kondicijo, z njim si zbistrimo um in tako izboljšamo kognitivne sposobnosti. Na tek se odpravite, ko želite izboljšati spomin in koncentracijo, ste jezni ali žalostni, ko morate o čem premisliti in sprejeti težko odločitev. Če boste z njim pretiravali, vam bo telo to sporočilo.

Ko opazite naslednje znake, začasno prenehajte s tekom in si privoščite počitek, preden si nakopljete resnejše (zdravstvene) probleme:

Pogosto ste poškodovani

Če se iz teka v tek borite z novimi (ali enakimi) poškodbami, vaše telo verjetno potrebuje daljši počitek. Morda prehitro povečujete razdaljo in hitrost, vedno tečete na daljše razdalje ali si vzamete premalo časa za počitek. Preden se boste še bolj poškodovali in obležali v postelji, si vzemite odmor od teka. Nekaj časa hodite le na sprehode in počnite manj zahtevne aktivnosti, da si telo popolnoma opomore. Če še vedno občutite bolečino, poiščite zdravstveno pomoč.

Imate bolečine v trebuhu

Tek lahko vpliva na prebavo in povzroči “zmedo”. Če opazite nenavadne bolečine v trebuhu in jih ni povzročila hrana ali stres, preizkusite izločiti tudi tek in opazujte, ali bo vaše počutje boljše.

Ste brez energije

Tek naj bi vas sprostil in napolnil z energijo, lahko pa se zgodi ravno obratno. Če trenutno nimate večjih težav ali drugega stresa, je za vaš upad motivacije in utrujenost lahko kriv natrpan urnik teka. Ta lahko pusti posledice tako na fizičnem kot psihičnem zdravju. Naredite preizkus in omejite tek na dvakrat ali trikrat tedensko. Vsaj en od teh treningov naj bo lahkoten in manj fizično naporen.

Nenehno imate boleče, pekoče mišice

Občutek vam je dobro znan, če se redno ukvarjate s tekom in drugimi športnimi aktivnostmi in povsem normalno je, da bolečino v mišicah čutite tudi naslednji dan ali dva. Kadar pa se je ne morete znebiti in traja dlje, kot običajno, potrebujete počitek. Dobra novica je, da bo telo samo poskrbelo za celjenje mišic (če nimate hujših poškodb), vi mu morate zgolj nuditi dovolj časa.

Ne dosegate rezultatov, ki ste si jih zastavili

Do nedavnega ste vedno dosegli nov osebni rekord ali daljšo razdaljo, ki ste şi jo zadali. Kar naenkrat pa vam zmanjka moči, da bi pretekli že velikokrat osvojeno pot. Morda ste pozabili na postopno stopnjevanje intenzivnosti, v želji, da bi hitro dosegli boljše rezultate. V vsakem primeru morate za hip ustaviti podiranje rekordov in si odpočiti. V nasprotnem primeru boste izgoreli in imeli hujše zdravstvene posledice.

Preverite tudi: Ali med zdravjem prebavil in depresijo obstaja povezava? 

Sorodni članki

Zakaj teči?

Zdaj je pa tega dovolj! Medtem ko se je sezona teka za ljubitelje že začela, sami še vedno premišljujete o nakupu tekaških čevljev. Ko bomo opravili z vami, boste zreli za...

Tek za življenje

Tek je šport, ki mnogo ljudi, potem ko ga pobliže spoznajo in ‘padejo’ vanj, tako prevzame, da tečejo skozi vse leto ne glede na vremenske in druge okoliščine. Danes zato lahko...

To se zgodi vašemu telesu, ko si med treningi ne vzamete dneva za počitek

Dopust je z vsakim dnevom bližje, tu so še pikniki in poroke prijateljev, na katerih želite sijati v novi tesni obleki. Zato si ne morete privoščiti, da bi kakšen dan izpustili telovadbo...
Izbor uredništva

Nagradni izziv: Spravite prebavo v red!

Prebava je eden od najpomembejših procesov v našem telesu, zato ima velik vpliv na naše počutje in zdravje. Že imate svojo...

Več...

7 opozorilnih znakov, da ne poslušate svojega srca

Preverite, ali ste zares sposobni poslušati sebe?

Več...

FOTO: 7 vaj, s katerimi boste telo spravili v odlično formo

S temi sedmimi vajami lahko spravite telo v odlično formo. Ni vam treba porabiti več kot 10 minut na dan, ne potrebujete nobene...

Več...
Najbolj brane vsebine

Kaj je eden od najpogostejših razlogov za razpad zveze?

Tokrat ne mislimo na varanje in nezaupanje, ampak na ...
Več...

Skrivnost hujšanja, o kateri nihče ne govori

"Bila sem ena tistih. Debeluška, ki so jo v šoli neprestano zbadali. Ena tistih, ki se je "skrivala" za širokimi in prevelikimi oblačili, celo v bazen nisem šla nikoli brez majce. Zdaj sem v precej boljši formi, vendar se moje učenje ne zaključi tukaj."
Več...

Ljudje, ki trpijo za hudo obliko depresije, želijo, da veste naslednje

Lahko si skušamo predstavljati, sočustvujemo in tolažimo osebo, ki trpi za hudo obliko depresije, nikoli pa ne moremo vedeti, kako se v resnici počuti.
Več...

Prihaja razstava Body World Vital: Telo na ogled od zunaj in znotraj

Na Gospodarsko razstavišče prihaja svetovna razstava Body Worlds Vital, ki bo v Ljubljani od 20. oktobra do 20. januarja prihodnje leto, vse dni v tednu od 9. do 20. ure.
Več...

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri