tek

Reden trening teka ima mnoge prednosti, tako za psihično kot fizično zdravje. Preverite pa, kaj se lahko zgodi, če se z njim ukvarjate prekomerno.

Tek poskrbi za dobro kondicijo, z njim si zbistrimo um in tako izboljšamo kognitivne sposobnosti. Na tek se odpravite, ko želite izboljšati spomin in koncentracijo, ste jezni ali žalostni, ko morate o čem premisliti in sprejeti težko odločitev. Če boste z njim pretiravali, vam bo telo to sporočilo.

Ko opazite naslednje znake, začasno prenehajte s tekom in si privoščite počitek, preden si nakopljete resnejše (zdravstvene) probleme:

Pogosto ste poškodovani

Če se iz teka v tek borite z novimi (ali enakimi) poškodbami, vaše telo verjetno potrebuje daljši počitek. Morda prehitro povečujete razdaljo in hitrost, vedno tečete na daljše razdalje ali si vzamete premalo časa za počitek. Preden se boste še bolj poškodovali in obležali v postelji, si vzemite odmor od teka. Nekaj časa hodite le na sprehode in počnite manj zahtevne aktivnosti, da si telo popolnoma opomore. Če še vedno občutite bolečino, poiščite zdravstveno pomoč.

Imate bolečine v trebuhu

Tek lahko vpliva na prebavo in povzroči “zmedo”. Če opazite nenavadne bolečine v trebuhu in jih ni povzročila hrana ali stres, preizkusite izločiti tudi tek in opazujte, ali bo vaše počutje boljše.

Ste brez energije

Tek naj bi vas sprostil in napolnil z energijo, lahko pa se zgodi ravno obratno. Če trenutno nimate večjih težav ali drugega stresa, je za vaš upad motivacije in utrujenost lahko kriv natrpan urnik teka. Ta lahko pusti posledice tako na fizičnem kot psihičnem zdravju. Naredite preizkus in omejite tek na dvakrat ali trikrat tedensko. Vsaj en od teh treningov naj bo lahkoten in manj fizično naporen.

Nenehno imate boleče, pekoče mišice

Občutek vam je dobro znan, če se redno ukvarjate s tekom in drugimi športnimi aktivnostmi in povsem normalno je, da bolečino v mišicah čutite tudi naslednji dan ali dva. Kadar pa se je ne morete znebiti in traja dlje, kot običajno, potrebujete počitek. Dobra novica je, da bo telo samo poskrbelo za celjenje mišic (če nimate hujših poškodb), vi mu morate zgolj nuditi dovolj časa.

Ne dosegate rezultatov, ki ste si jih zastavili

Do nedavnega ste vedno dosegli nov osebni rekord ali daljšo razdaljo, ki ste şi jo zadali. Kar naenkrat pa vam zmanjka moči, da bi pretekli že velikokrat osvojeno pot. Morda ste pozabili na postopno stopnjevanje intenzivnosti, v želji, da bi hitro dosegli boljše rezultate. V vsakem primeru morate za hip ustaviti podiranje rekordov in si odpočiti. V nasprotnem primeru boste izgoreli in imeli hujše zdravstvene posledice.

Preverite tudi: Ali med zdravjem prebavil in depresijo obstaja povezava? 

Sorodni članki

Zakaj teči?

Zdaj je pa tega dovolj! Medtem ko se je sezona teka za ljubitelje že začela, sami še vedno premišljujete o nakupu tekaških čevljev. Ko bomo opravili z vami, boste zreli za...

Tek za življenje

Tek je šport, ki mnogo ljudi, potem ko ga pobliže spoznajo in ‘padejo’ vanj, tako prevzame, da tečejo skozi vse leto ne glede na vremenske in druge okoliščine. Danes zato lahko...

Poškodbe - kako primerno ukrepati

Gibanje je zelo koristno, tako za naše fizično kot psihično počutje. Pomaga nam obdržati primerno telesno težo, krepi nam srce in ožilje ter nam pomaga lažje premagovati vsakodnevne...
Najbolj brane vsebine

4 načini, kako slišati sebe (in to ni meditacija)

Vsi lahko prisluhnemo svoji intuiciji, le naučiti se moramo prepoznati, kateri glas je pravi. 
Več...

Tako vam telo kaže, da slabo skrbite zase

Ste na sebi opazili katerega od naslednjih znakov?
Več...

Kakšno je najlepše darilo, ki ga lahko podarite zaposlenim?

Ne le izplačila božičnic in denarnih nagrad, nekateri slovenski delodajalci zaposlene v prazničnem decembru motivirajo tudi z darili, službenimi zabavami in različnimi programi za zaposlene in njihove družine. Kako pa vi obdarite svoje zaposlene in jih nagradite za dobro opravljeno delo v preteklem letu?
Več...

Kaj lahko vprašate partnerja namesto “Kako si?” - 20 vprašanj

Komunikacija je eden pomembnejših stebrov razmerja, zato poskrbite, da bo med vama tekla gladko.
Več...

8 skrivnosti ljudi, ki (skoraj) nikoli ne zbolijo

Saj veste, o kom govorimo? O tistem sodelavcu, ki v celem letu ni vzel niti enega prostega dneva zaradi bolezni in o prijatelju, ki se vedno izogne sezonskim virusom. Kako jim uspe?
Več...

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri