To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
3 preprosta pravila, kako se znebiti maščobe na trebuhu
3 preprosta pravila, kako se znebiti maščobe na trebuhu

Regeneracija - počivajte in spite!

Regeneracija - počivajte in spite!  (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
28. 10. 2013

V nekateri priznani literaturi s področja športne prehrane počitka in spanja sploh ne omenjajo. Zato se morda nekaterim zdi nepotrebno, da sem iz tega naredil članek. Ne samo da sta potrebna, za športnika sta počitek in spanje življenjskega pomena.

Telesna rast in regeneracija tkiv se dogajata samo med počitkom in spanjem, nikoli med treningom ali drugo telesno aktivnostjo.

Uspešen razvoj športnika je vedno prefinjena in uravnotežena igra treh spremenljivk:

  • programa treninga ali progresivne preobremenitve;
  • pravilnih surovin (nutrientov) za vzdrževanje in obnovo ter gradnjo novih tkiv;
  • in zadovoljive količine počitka in spanca, ki dovoljuje oziroma omogoča regeneracijo in novo rast.

Številna strokovna literatura se ukvarja samo s tem, koliko nutrientov potrebujete pred in med športnim udejstvovanjem ter po njem. To pa je samo ena stran medalje.

Glavna naloga je gradnja boljšega telesa – delo, ki poteka samo med počitkom. Če bi vam program treninga in dietetike naredil sam kozmični varuh, ne bi deloval brez zadostne količine počitka.

Nekateri menijo, da potrebujejo samo šest ur spanja na dan. Po vsej verjetnosti pa je s takšno količino sicer lahko preživeti, nikoli pa ne bodo dosegli svojega optimalnega potenciala.

Nekaj najnovejših študij celo pravi, da se pojavi sindrom pretreniranosti v prvi vrsti zaradi premajhne količine počitka.

Študije so pokazale, da postane nevroendokrini sistem izčrpan in spremeni ravni hormonov do te mere, da je optimalni športni nastop onemogočen.

Pri nekaj hudo pretreniranih športnikih se je razvila addisonovo bolezen, za katero je značilno zmanjšano delovanje adrenalinskih žlez, in ne morejo več vzdrževati pravilnih ravni hormona, kar pa pomeni konec vsake vrhunske športne kariere.

Naslednja težava, ki se pojavi pri pretreniranosti, je oslabljenje imunskega sistema. Pretrenirani športniki so veliko bolj izpostavljeni okužbam, hkrati pa se večkrat poškodujejo, zlasti tiste mišice in kite, ki jih lahko pri treningu potem ovirajo več mesecev.

Vse več primerov oslabelega imunskega sistema je tudi pri tistih športnikih, ki dobijo slab nasvet za treniranje, da naj povečajo intenzivnost treninga, zraven pa ne povečajo količine počitka. Skoraj vsi zbolijo ali dobijo kakšno poškodbo, ki izniči vse pozitivne učinke dodatne vadbe.

Nasprotno pa lahko pravilno uravnotežen trening in počitek okrepita športnikov imunski sistem. Če želite optimalne dosežke, jih pridobivajte pravilno.

Pazite, da boste dovolj počivali!

Mito Šinkovec, profesionalni osebni in kondicijski trener

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri