tekac-tek-trening-maraton

Postavljanje ciljev in načrtovanje treningov lahko med tekači začetniki povzroči kar nekaj težav. Bom v resnici zmogel/a? Kdaj začeti? Kako? Da ne boste obupali še preden boste čisto zares začeli teči ...

Kdaj začeti? Danes. Več časa boste posvetili pripravam, dobro načrtovanim pripravam, manj verjetnosti je za poškodbe. In seveda več, da boste cilj dosegli.

Bom zmogel/a? Če boste pridno sledili načrtu ... Seveda. O tem ne dvomimo.

Kako? V nadaljevanju nekaj nasvetov, kako začeti oz. načrtovati priprave.

Začnite na koncu

Želite doseči oz. preseči osebni rekord? Boste tekli v družbi? Ali želite le priti preko ciljne črte? Odgovori na ta(kšna) vprašanja vam bodo pomagali pri sestavljanju in načrtovanju priprav na novo tekaško sezono in prihajajoče tekaške prireditve.

'Težka' vprašanja

Zastavite si nekaj ’težkih’ vprašanj in bodite iskreni:

  • Zakaj si postavljam ta cilj in zakaj prav zdaj?
  • Sem pripravljen/a spremeniti prioritete in tek postaviti pred __________?
  • Bom potem resnično užival/a v tem?

Ko ugotovite, da je to čisto zares pravi čas in pravi cilj, da se boste brez težav zavezali in uživali, potem ste že zmagovalec.

Podrobnosti

Načrtovanje, organizacija in detajli so ključni.

Načrtovanje: med vsemi treningi, ki so vam na voljo (ali pa skupnimi pripravami itn.), izberite tistega, ki ustreza vam in vašemu življenjskemu stilu. Ali poiščite trenerja, s katerim boste pripravili prilagojen načrt treningov. Tako je več verjetnosti, da se boste načrta držali - ker bo ustrezal vašemu življenjskemu stilu.

Organizacija: ure, ki jih boste namenili treningom, lahko vplivajo na vaše družinsko in družabno življenje, službo … Pogovorite z vsemi, na katere bo vplivala vaša nova odločitev.

Detajli: prišli bodo dnevi, ki vas bodo potisnili iz cone udobja, ko boste utrujeni, nemotivirani in tik pred tem, da bi vrgli puško v koruzo. Na koga se boste lahko v takih trenutkih obrnili? Vnaprej razmislite, kaj v takih trenutkih narediti, s kom se pogovoriti. Če imate osebo, ki vam bo lahko stala ob strani, se z njo pogovorite že prej, da ne bo presenečenj, ko jo boste poklicali.

Poiščite veselje v tem popotovanju

Ne prehitevajte. Korak za korakom. Uživajte v trenutku in se ne osredotočajte preveč na rezultat. Če ne morete uživati v teku, kje je potem smisel?

Namig: pišite dnevnik. Ko boste imeli občutek, da ne napredujete, odprite dnevnik in preverite, kako vam je šlo v preteklih dneh. Ali res niste napredovali? Potem imate še dovolj časa, da ponovno razmislite in po potrebi trening prilagodite.

Predvsem pa: imejte velike cilje, načrtujte majhne. Da ne bo postala situacija neobvladljiva, končni cilj razdelite na manjše, lažje dosegljive cilje.

In ne pozabite vključiti tudi ...

Preberite še:

Sorodni članki
None

Načrtovanje treninga

Za načrtovanje tekaškega treninga je treba poznati osnovne zakonitosti športnega treniranja. Trening mora biti načrtovan, dosledno izveden, nadzorovan in na koncu tudi primerno...

10 skrivnosti preventive pred tekaškimi poškodbami

Tekači o poškodbah ponavadi razmišljajo, ko so že poškodovani. No, mi vas poskušamo prepričati, da na poškodbe pomislite, še preden se pojavijo. Tu je nekaj odličnih preventivnih nasvetov.

Nasveti za tekače začetnike

Nikoli ni prezgodaj, da (spet) začnete s treningi teka. Predvsem v toplejših dneh je to priljubljena aktivnost, ki nas popelje v naravo in prečisti misli. Ne čakajte na pomlad...
Najbolj brane vsebine

Se ne morete znebiti maščobe na trebuhu? Morda imate te slabe navade

Če maščobni obročki kar nočejo stran in se celo povečujejo, imate skoraj zagotovo vsaj eno od naslednjih navad. Čas je, da ukrepate.
Več...

Oblikujemo spodnji del telesa: 5 obveznih vaj

Tokrat se posvetimo spodnjemu delu telesa, torej zadnjici, stegnom, mečam, bokom ... Naslednjih 5 vaj morate obvezno dodati vašemu treningu. 
Več...

Ste prepričani, da spite dovolj? Tu je 5 znakov, da vam v resnici primanjkuje spanca!

Morda ne občutite tiste opoldanske zaspanosti in pomanjkanja energije na sploh, a tu je nekaj manj očitnih znakov, s katerimi vam telo sporoča, da je v resnici že precej izčrpano.
Več...

13 korakov, kako spet začeti verjeti vase

Vsi se kdaj zataknemo v nekaj, kar nas ovira, včasih pa sploh ne najdemo prave motivacije, da bi začeli delati na spremembi, ki jo nujno potrebujemo. kako se zares vzljubiti in privabiti v življenje same dobre stvari? Postavite sebe na prvo mesto že danes!
Več...

Ne boste verjeli, kakšne POSLEDICE na telesu pušča vadba z utežmi (za zdravje gre!)

Če ste do sedaj vadbo z utežmi radi preskočili, boste odslej verjetno ravnali drugače. Navdušimo vas s posledicami, ki jih ta lahko prinese.
Več...

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri