10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice

Poletni jedilnik za aktivne

Poletni jedilnik za aktivne (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
5. 7. 2015

Poletje je čas zelenjave in sadja. Maščobe so poleti manj primerne. Zaradi njih in drugih težko prebavljivih jedi (zlasti mastnega mesa) postanete leni in manj pripravljeni za fizično aktivnost. Zato smo pripravili primer jedilnika lahke hrane.

Zajtrk

Zajtrk je najpomembnejši obrok dneva, kajti z dobrim zajtrkom napolnite organizem s potrebno energijo, ki jo bo telo porabljalo dopoldne. Zato naj bo zajtrk bogat s kakovostnimi ogljikovimi hidrati (ovseni kosmiči, breskev), zdravimi beljakovinami (skuta) ter zdravimi maščobami (laneno seme).

Za eno porcijo potrebujete:

  • 200 g breskev
  • 150 g puste skute (1 odstotek mlečne maščobe)
  • 10 g lanenega semena
  • 20 g medu
  • 30 g ovsenih kosmičev

Hranila: beljakovine: 26,8 g; maščobe: 10,0 g; ogljikovi hidrati: 64,5 g; energija: 393,8 g.

Kosilo

Vroči poletni dnevi, zlasti če jih preživljate ob morju, so zelo primerni, da si pripravite svežo ribo, ki jo pripravite na žaru, s kuhanim krompirjem in blitvo. Za začetek pa paradižnikova juha.

Za eno porcijo potrebujete:

  • 250 g ribe (brancin)
  • 100 g krompirja
  • 200 g blitve
  • 14 g olivnega olja
  • 500 g paradižnika (za pripravo paradižnikove juhe)

Hranila: beljakovine: 57,5 g; maščobe: 21,5 g; ogljikovi hidrati: 39,3 g; energija: 569,6 g.

Večerja

Ko se približujete popoldanski uri oz. večeru, počasi zmanjšujte vnos ogljikovih hidratov in uživajte hrano, bogato z beljakovinami, vlakninami (zelenjava), ker organizem ponoči ne potrebuje toliko energije, temveč hranila, ki so potrebna za regeneracijo. Tokrat je čas za sendvič iz paprik!

Za eno porcijo potrebujete:

  • 200 g zelene paprike
  • 50 g češnjevega paradižnika
  • 15 g piščančjih prsi v ovitku
  • 60 g cottage sira
  • 40 g piščančjih prsi
  • sol, začimbe po želji: drobnjak, poper, bazilika ...

Priprava

Papriko očistimo in prepolovimo. Eno polovičko obložimo s piščančjimi prsmi v ovoju, drugo pa s piščančjimi medaljoni, ki smo jih iz piščančjih prsi pripravili na teflonski ponvi. Vsaki polovički dodamo dve žlici sira cottage. Oboje okrasimo z rezinami paradižnika in postrežemo!

Hranila: beljakovine: 23 g; maščobe: 4,5 g; ogljikovi hidrati: 12 g; energija: 189 kcal.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri