Recept: Solatni krožnik s kuskusom in tunino

26. 6. 2015
Deli
Recept: Solatni krožnik s kuskusom in tunino (foto: Danijel Čančarević)
Danijel Čančarević

Jed predstavlja odlično izbiro za lahko kosilo ali večerjo. Kuharski mojster Valerio Lutman je prepričan, da izjemno okusno tunino v oljčnem olju že poznate, pa vendar. Tokrat se jo je odločil pripraviti na malce drugačen način.

Valerio Lutman se je pri pripravi jedi odločil, da kot prilogo izbere kuskus, zrnato vrsto testenin, ki izhaja iz Severne Afrike. Kuskus lahko jeste hladen ali topel, sama priprava pa je izjemno enostavna – le namočite ga v vročo vodo in v desetih minutah boste imeli odlično prilogo za meso, ribe ali kuhano zelenjavo.

Solatni krožnik s kuskusom in Rio Mare tunino v oljčnem olju

Sestavine (za 4 osebe):
  • 2 dl vode
  • 100 g kuskusa
  • 30 g rdeče paprike
  • 30 g rumene paprike
  • 50 g kumar
  • 40 g rdeče čebule
  • 50 g avokada
  • oljčno olje, limonin sok, sol
  • 3 pločevinke Rio Mare tunine v oljčnem olju
Priprava:

1. Vodo zavremo s soljo in žlico oljčnega olja. Vsujemo kuskus, pokrijemo in pustimo kuhati približno 3 do 5 minut. Ko je kuskus kuhan, ga pustimo, da se še ohladi. Vso zelenjavo olupimo, narežemo na zelo majhne kockice in vmešamo h kuskusu.

2. Prilijemo olivno olje in malo limoninega soka ter zraven nadrobimo 1,5 pločevinke Rio Mare tunine v oljčnem olju.

3. Pred serviranjem kuskus namestimo v modelček. Na ta način obdrži obliko. Preostalo Rio Mare tunino v oljčnem olju položimo na vrh kuskusa.

Še naš nasvet: v kuskus lahko vmešate tudi malo omake teriaki, namesto limoninega soka pa lahko uporabite kis. K solatnemu krožniku z Rio Mare se lahko doda tudi doma pripravljeno majonezo z različnimi dodatki kot so npr. sveža zelišča.

Video produkcija: Danijel Čančarević

Valerio Lutman pripravlja solatni krožnik s kuskusom in tunino