tek-v-naravi

Tek skozi gozd naj bi zmanjšal možnost za psihične težave dvakrat bolj kot aktivnost v telovadnici. Presenečeni? 

 

Raziskovalci so že pred časom ugotovili, da ima lahko že sprehod po parku ali tek po gozdu pozitiven učinek na ljudi, ki trpijo za depresijo ali anksioznostjo. 

Raziskovalci na univerzi v Glasgowu so primerjali razliko med naravnimi in nenaravnimi okolji za fizično aktivnost, vključujoč hojo, tek, kolesarjenje ter ugotovili, da je okolica dreves in travnikov tista, ki zmanjša stresne nivoje v možganih. 

Študija je prav tako pokazala, da je pozitiven učinek na psihično zdravje pri aktivnostih v naravi kar 50 odstotkov večji kot pri aktivnostih v zaprtih prostorih oz. telovadnici. 

Le aktivnosti v naravnih okoljih so bile namreč povezane z manjšim tveganjem za slabo psihično zdravje. 

Profesor in vodja raziskave Richard Mitchell je dejal: "Ne gre za resne psihične težave, bolj za splošne težave v življenju, rahle depresije, težave z nespečnostjo, visoke deleže stresa ali občutke, da ne zmoremo vsega. Gozd ima očitno največji učinek na zmanjšanje tovrstnih psihičnih težav. Možgani so radi v naravnem okolju in reagirajo tako, da zmanjšajo stresne odzive, zato nas naravno okolje pomirja. 

Nisem bil presenečen nad ugotovitvami, da so aktivnosti v naravi dobre za naše psihično zdravje, prenečen sem bil nad tem, kako boljše vplivajo na nas aktivnosti v zelenih okoljih kot v drugih okoljih, kakor so telovadnice."

Dodaja, da naj bi se gibali v naravi vsaj enkrat tedensko. 

telegraph.co.uk

Preberite si še: 

Sorodni članki

Kako nam lahko pomaga sprehod po gozdu

Številne študije (in verjetno tudi vaše lastne izkušnje) so pokazale, da sprehodi skozi gozdove pomembno vplivajo na stanje našega telesa, uma in duha. 

3 načini, kako se soočiti s težavami, brezupom ali depresijo

Za učinkovito soočanje s težavami v življenju so pomembni naslednji trije načini. 

Zakaj nas narava naredi srečnejše?

Se kdaj odpravite zbistriti misli v park ali bližnji gozd? Zakaj ravno ven in ne notri, v dnevno sobo?

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri