Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
V čem bi se morali preizkusiti glede na vaš astrološki znak
V čem bi se morali preizkusiti glede na vaš astrološki znak

Tek in hujšanje

Tek in hujšanje (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
8. 7. 2013

Tek je veliko več kot le 'preprosta' oblika telesne aktivnosti. Tek zmanjša stres, izboljša spanje, stimulira možgane, kar vpliva tudi na boljši spomin, izboljšuje menstruacijski ciklus... Tek pravzaprav celovito vpliva na zdravje. Pa je tudi pravo orožje za boj proti maščobnim oblogam?

Če se želimo uspešno podati v boj z maščobnimi oblogami in preprečiti njihovo nadaljnje nalaganje, se moramo najprej seznaniti z debelostjo in vzroki zanjo. Šele ko se zavemo napak, ki jih delamo, lahko tudi pravilno ukrepamo.

Med temi je danes zagotovo na prvem mestu prehrana. Zato je eden pomembnejših korakov vsekakor sprememba prehranjevalnih navad. Če telovadite samo zato, da si lahko na poti domov privoščite hamburger, pozabite na izboljšanje rezultatov.

Seveda pa moramo k prvi spremembi dodati še drugo – redno športno aktivnost. Katero, se boste odločili sami. Nekaterim so ljubši dvoranski športi, drugim timski, veliko pa se jih odloči za tek.

Je tek prava izbira?

Tek je idealna telesna vadba. Tudi zaradi raznovrstnosti. Pričnemo lahko s počasnim tekom, izmenjujemo intenzivnost in si vsak dan izberemo drugo traso. S tekom po brezpotjih vadbo popestrimo, izboljšujemo koordinacijo, ko tečemo navkreber pa še dodatno krepimo mišice nog.

Za izgubljanje kilogramov pa tek le ni najboljša izbira. Ker se telo hitro privadi, prične sčasoma porabljati manj kalorij. Prekomerna vzdržljivostna vadba pa poleg ekonomizacije zniža še raven hormonov, ki omogočajo povečanje mišične mase. In parv ta ima večjo kalorično porabo.

Kar pa seveda ne pomeni, da morate vzdržljivostno vadbo, kot je tek, opustiti. V tem primeru je v trening smiselno vključiti še vadbo za moč.

Kakšen je vseeno lahko vpliv teka, si preberite v prispevku Vpliv teka na zmanjšanje telesne teže.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri