raztezna-vaja-tek-0253353277

Zadnje stegenske mišice skrbijo za stabilnost kolena, ravnotežje in odriv pri hoji ali teku. Hitreje želimo teči, močnejše morajo torej biti.

Večina pa prav tem mišicam (natančneje: skupini treh, ki pote­kajo od medenice do kolena na zadnji strani stegna) posveča premalo pozornosti - mišice so zakrčene, pogosto vnete in bolijo. 

Vaje za moč (poleg teka) in raztezanje so zato ključna sestavina vad­be in pot do preprečitve poškodb.

Mišice lahko sprostite z naslednjo vajo

Ulezite se na hrbet in pritegnite desno koleno k sebi. Leva noga je pokrčena in stopalo ravno na tleh. Elastičen trak ali brisačo ovijte okoli stopala in poskusite iztegniti nogo navzgor. Druga noga ostane pokrčena in stopalo na tleh. Če lahko, iztegnite tudi levo nogo. Enako ponovite še z drugo nogo.

Pomembno!

Vaje ne smete izvajati na silo. Če čutite neprijetno bolečino v spodnjem delu hrbta in prek zadnjice proti kolenu, lahko pomeni, da se raztezate narobe – namesto stegenske mišice raztezate išiadični živec, kar je lahko tudi škodljivo.

Zadnjo stegensko mišico lahko raztezate tudi tako:

Stopalo desne noge položite na dvignjeno površino, npr. na stol, in se počasi predklnite oz. z dlanmi sezite proti prstom na nogi. Pri tem stopalo iztegnite naprej v špičko.

Preberite še:

In: Program teka za začetnike: Pretecite 5 kilometrov

 

Sorodni članki

Vadba za gibljivost

Gibljivost je ena izmed motoričnih sposobnosti, ki z leti slabi, če ne delamo na tem, da ostaja naše telo prožno in gibljivo. Gibljivost poznamo tudi pod imenom raztezna vadba.
None

Poskrbite, da ne zarjavite!

Ste že kdaj opazovali mačko, kako se z užitkom lagodno preteguje in razteguje? To počne popolnoma spontano in harmonično ter pri tem nikoli ne pretirava. Ljudje pa tega žal…

5 vaj po teku - če želite teči bolj učinkovito in brez bolečin

Pisarniška služba in potovanja našemu telesu prav nič ne koristijo. Zato se s pomočjo vrhunske maratonke in tekaške trenerke naučite, kako sprostiti zakrčene upogibalke…

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri