tekac

Ko vas zasvoji tek ali druga fizična aktivnost. 

Verjetno že veste, da gibanje deluje kot antidepresiv. Ali ste vedeli, da deluje tudi kot droga, ki vas omami? 

Medtem ko tečete, vaši možgani namreč dobivajo dve zelo močni kemikaliji, ki vplivata na dobro počutje; poleg endorfina tudi endokanabinoide.

Endokanabinoidi so naravne kemikalije v telesu, ki opijajo oz. poskrbijo za občutek evforije. Med intenzivno vadbo telo črpa naravno kemikalijo, ki je podobna učinkom marihuane. Endokanabinoidi (ki so tudi v konoplji) učinkujejo na celotno telo. A ne skrbite, pri gibanju se tovrstna kemikalija sprošča naravno v ravno pravšnji meri, toliko kot jo potrebuje telo zato, da se ne preneha gibati. Nima negativnih očinkov, kot jih imajo "zunanje droge".

Očitno je narava poskrbela zato, da se po gibanju dobro počutimo in nas spodbuja, da ne bi nikoli prenehali z gibanjem. Po aktivnosti tudi dokazano občutimo manj bolečine, anksioznosti ter smo bolj pomirjeni. 

Čeprav je torej težko pričeti z telesno aktivnostjo, ko boste zares začeli in ugotovili, da se po njej počutite odlično, boste zagotovo nadaljevali. Samo pričeti je treba in kaj hitro boste zasvojeni! 

Sorodni članki

Kako tek koristi zdravju?

Šport je za zdravo telo nujno potreben, kar čivkajo že vrabci na veji. Ob gibanju se sproščajo t.i. hormoni sreče, poleg tega napredujete na številnih področjih. Tokrat…

Hitra pomoč pri nezgodah med tekom

Ste ravno sredi pomembnega skupinskega treninga ali tekme, ko vas zagrabi krč, se pojavi žulj, vam spodrsne ali pa vas prične zbadati pod rebri, vi pa nikakor ne bi radi izgubili…

Resnica, ki se skriva za zaljubljenostjo

Zaljubljenost ima nad nami veliko moč. Čutimo metuljčke v trebuhu, delamo trapaste stvari in ne vidimo, kaj se dogaja okrog nas. Zakaj se vedenje tako spremeni?

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri