To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
3 preprosta pravila, kako se znebiti maščobe na trebuhu
3 preprosta pravila, kako se znebiti maščobe na trebuhu

Tek je lahko meditacija

29. 5. 2009

Tek vse bolj postaja vrsta meditacije. Lahko vas preseneti, zato najprej dopustite možnost, da se to lahko zgodi tudi vam.

Tek je idealna metoda za doseganje enosti telesa, duše in duha. Te trenutke enosti pogosto doživljajo tisti, ki tečejo, čeprav tega ne počnejo s tem namenom. Morda ste skeptični, a tisti, ki veliko tečejo, pogosto razlagajo o močni meditativni izkušnji med tekom.

Ste že kdaj tekli in uživali v jutranjem teku, ko je zrak čist in svež in ko se vse prebuja iz sna, vi pa ste tekli in vaše telo je delovalo brez omejitev, svež zrak in svet, ponovno rojen iz teme in noči, vse okrog pesem ptičev, vi pa ste se počutili tako pri močeh ... in nenadoma je prišel trenutek, ko je tekač izginil in je obstajal le še tek!? Duh, telo in duša so začeli delovati kot eno: kot bi se iz notranjosti sproščal ogromen orgazem.

Tekači včasih povsem slučajno doživijo stanje turije, četudi o tem ničesar ne vedo in mislijo, da so uživali v trenutku zaradi samega teka: da je bil lep dan, čudovito okolje, zdravo telo ...

Odvrzite stare predstave o meditaciji, da sedenje pod drevesom v jogijskem položaju pomeni meditacijo. To je le ena od metod, ki je sprejemljiva za določene ljudi, ni pa sprejemljiv za vse. Tecite kot otrok, z vsem telesom, tecite z rokami in nogami. Dihajte globoko iz trebuha. Potem se vsedite pod drevo, odpočijte si, preznojite se, in se prepustite svežini. Občutite lastno spokojnost.

Včasih samo stojte bosi na zemlji in občutite njeno svežino, mehkobo, toploto in pustite ji, da teče skozi vas. Pustite tudi, da vaša energija teče v zemljo. Povežite se z zemljo. Če ste povezani z zemljo, ste povezani z življenjem. Če ste povezani z zemljo, ste povezani s vojim telesom. Postajate vse bolj senzibilni in osrediščeni - to pa je bistvenega pomena.

 

vir: Rajniš, Bhagvan Šri: Meditacija: Prva i poslednja sloboda. Beograd: Esotheria, 2004.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri