Veseli december je čas praznovanj, druženj, razmišljanj, sanjarjenj in priprav na novo leto. Poslovimo se od starega leta skupaj!

Pridruži se nam pri odštevanju do novega leta. Prejemaj nasvete, izpolnuj koledar ter se poteguj za nagrade.

Sodeluj
profimedia-0295612284

Foto: profimedia

Danes je zadnji dan posta brez mleka! Če te življenje brez mleka še ni povsem prepričalo, si preberi še nekaj dejstev o mleku.

Do sedaj smo te zbombardirali z veliko podatki o tem, zakaj mleka vendarle ni dobro uživati, posredovali smo ti okusne ter enostavne nadomestke mleka in seveda polepšali dan z izjemno okusnimi recepti, ki jih lahko na mizo postaviš ob prav vsaki priložnosti.

Za zaključek posta brez mleka in mlečnih izdelkov, pa ti bomo danes povedali še nekaj dejstev, povezanih s tem živilom. Dejstev, ki jih morda še vedno ne veš. Pa poglejmo, kaj se skriva za proizvodnjo mleka. 

Dobro je vedeti, da …

  • krave nimajo telička vsako leto, kot je to v proizvodnji mleka,
  • krave so breje 9 mesecev, molzejo pa jih 7–10 mesecev na leto,
  • telička takoj po rojstvu materi odvzamejo,
  • so teletina in koža stranski proizvodi mlečne industrije,
  • telički dobivajo nadomestno hrano in mleko matere krave praviloma nikoli ne okusijo,
  • telički živijo izolirano v lesenem zaboju brez možnosti gibanja, po 3–4 mesecih pa gredo v zakol, 
  • so teletina praviloma telički moškega spola, stari 4 mesece, 
  • so govedina praviloma krave mlekarice, ko se izčrpajo.
  • je naravna proizvodnja mleka 3 litre dnevno, tovarniška pa kar 30 litrov dnevno.

Priznani zdravnik McDougall je nedavno nazaj v knjigi o mleku in mlečnih izdelkih zapisal:

»Resnica je namreč ta, da so mleko in mlečni izdelki v okviru tradicionalnih štirih skupin živil najbolj škodljivi. Imajo veliko maščob, beljakovin in strupenih snovi iz okolja, ob tem pa jim primanjkuje vlaknin in ogljikovih hidratov. Še tiste ogljikove hidrate, ki jih imajo, večina odraslih slabo prebavi, ob tem pa jih mučijo driska, plini in želodčni krči, saj se povprečen človek ravna po načelu, da nikoli ne preraste svojih potreb po mleku.«

In za konec še:

Znanstveni dokazi kažejo, da mlečni izdelki povzročajo resne zdravstvene težave tako otrokom kot odraslim. Poleg opiranja na znanstvene in medicinske dokaze, ki ne govorijo v prid mlečnim izdelkom, lahko spremljamo tudi, kako mleko uporabljajo druge živali.

Nobena druga žival v svojem naravnem okolju po odstavitvi ne pije mleka. Poleg tega nobena mlada žival v naravi ne pije mleka druge vrste.

Si preživel/a nekaj dni brez mleka? Deli svoj napredek na družabnih omrežjih pod oznako #vztrajam.

#vztrajam motivacija 12. marec 2018

Prijavi se na e-novice!

Enkrat tedensko v svoj e-nabiralnik prejmi zgodbe navdiha, motivacijske nasvete in najboljše #vztrajam objave minulega tedna.