Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
V čem bi se morali preizkusiti glede na vaš astrološki znak
V čem bi se morali preizkusiti glede na vaš astrološki znak

Karamelizirano sadje z domačim vaniljevim sladoledom

Karamelizirano sadje z domačim vaniljevim sladoledom (foto: Profimedia) Profimedia
26. 6. 2019

Presenetite goste z vročim sadjem, ki ga postrežete s slastnim domačim vaniljevim sladoledom.

Pripravite žar ponev ali še boljše – ko boste zakurili vrtni žar, imejte pripravljeno sadje, kot so:  

  • breskve,
  • marelice,
  • nektarine,
  • jabolka,
  • hruške,
  • melona,
  • lubenica,
  • mango,
  • ananas in
  • banane.

Popecite na hitro, približno 3 do 5 minut na vsaki strani, da ne bo postalo sadje kašasto oz. da ne razpade.

Že samo sadje z žara ima fantastičen okus, karamelizirano v kombinaciji s hladnim sladoledom pa … Božansko!

Recept za bolj zdravo različico vaniljevega sladoleda

Sestavine:
  • 240 g navadnega grškega jogurta
  • 240 ml mleka
  • 1 ½ čajne žličke vaniljevega ekstrakta
  • 1 čajna žlička sladila stevia (z okusom vanilje) (oz. količina po okusu)
  • ½ čajne žličke ksantan gumi (najdete v trgovinah z zdravo prehrano)
  • ¼ čajne žličke soli
Priprava:

Posodo, v kateri boste mešali, in nižjo posodo (najbolje pekač), v kateri boste shranili sladoled, dobro shladite. Najbolje, da ju kar večer prej postavite v zamrzovalnik.  

Ko boste pripravljeni na mešanje, vzemite posodo iz skrinje in vse sestavine dobro zmešajte z mešalnikom.

Mešanico prelijte v pekač (približno 20x20 cm) in postavite v zamrzovalnik za 2 do 3 ure. Nato vsakih 30 minut sladoled dobro premešajte, da vmešate zrak – močno in energično mešajte 2 do 4 minute.

Če imate strojček za sladoled, ga uporabite, saj bo tako sladoled veliko bolj kremast.

Dodatna navodila:

Ker v receptu ni jajc in sladkorja, s katerim se uravnava mehkoba sladoleda, je treba vključiti drugo sestavino, ki preprečuje nastanek kristalov in omogoča, da se voda in maščobe zmešajo. To vlogo ima ksantan gum. Brez tega bo vaš sladoled ledena kocka.

Ksantan gum lahko seveda nadomestite z drugimi vrstami čim bolj naravnih emulgatorjev in stabilizatorjev, ki jih morda bolje poznate ali eksperimentirate z drugimi vrstami sladkorja.

Če bi stevio vseeno raje zamenjali s sladkorjem, boste potrebovali med 64 do 96 g sladkorja (½ do ¾ skodelice).

Recept preizkušen po Amy's Healthy Baking

Ste že preverili našo novo rubriko Žar od A do Ž?

In sodelovali v nagradni igri?

Z vami bomo vsak teden delili nasvete ter slastne recepte – vse, od vroče solate, slastne pisane zelenjave, morskih in mesnih dobrot, lahkih kosil, najboljših omak, do sočne sladne sladice.

Ter vsak teden podelili super nagrade.

Vsi, ki se prijavite na e-novice, pa poleg tedenskih svežih receptov prejmete tudi 70 najboljših receptov za legendarno žar poletje.

S prijavo TUKAJ prenesite recepte in sodelujte v nagradni igri.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri