Mala božična darila iz kuhinje

23. 12. 2012
Deli

Malo sestavin, veliko ljubezni – to je vse, kar potrebujete za ljubka darila, ob katerih bodo vaši najdražji uživali tudi še po praznikih.

1. Paprikova začimbna mešanica

Poskrbi za poseben okus jagnjetine in govedine.

Za 1 kozarec:

Previdno zmešajte

  • 80 g grobe morske soli,
  • 60 g rjavega sladkorja,
  • 5 žlic mlete paprike,
  • 2 žlici grobo zmletega črnega popra,
  • po 2 žlici suhega timijana in origana in
  • 1 žlico pražene čebule (iz embalaže).

Lep kozarec za vlaganje napolnite z mešanico in ga okrasite z darilnim trakom. Zraven lahko privežete majhno leseno žličko za začimbe.

2. Orehov liker

Tekne kar brez vsega ali pa k sladoledu. Shranite ga lahko za 8 tednov, poskrbite le, da bo v hladnem in temnem prostoru.

Za 2 steklenici po 500 ml:

Poparite 150 g orehovih jedrc in jim odstranite rjavo kožico. Popražite jih v teflonski ponvi brez dodatka maščobe in jih pražite toliko časa, da zadišijo.

Nato jih stresite v kozarec za vlaganje, dodajte 4 klinčke in 1 cimetovo paličico ter prelijte s 500 ml žganja. Kozarec zaprite in za 4 tedne postavite v temen prostor. Tekočino nato precedite.

400 ml suhega belega vina zavrite skupaj s 300 g rjavega sladkorja in kuhajte toliko časa, da se sladkor stopi. Ohladite, zmešajte z orehovim žganjem in nalijte v steklenice.

3. Limonina krema

Angleška klasika se čudovito poda k opečencu in vafljem, sladoledu ali mlečnemu rižu.

Za 3 kozarce po približno 250 ml:

Razžvrkljajte 4 zelo sveža jajca. Nad vročo vodno kopeljo jih segrejte skupaj s 350 g sladkorja, 2 žličkama naribane lupinice bio limone in sokom 7 limon. Dodajte 100 g masla in mešajte, da se raztopi. Maso kremasto stepite. Kremo prelijte v kozarce in jo ohladite. V hladilniku je obstojna 1 teden.

Fotografije: Fotolia/S. Comugnero, StockFood, Hersteller

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"