Zdrav kot riba

Postavimo temelje zdravemu načinu življenja!

#zdravkotriba

Zdrav kot riba

Postavimo temelje zdravemu načinu življenja!

#zdravkotriba.

tortilje-ak

Pikniki v naravi so nekaj najlepšega. Še lepše pa je druženje, če imamo s sabo nekaj malega za pod zob. Da pa ne bodo to večinoma sendviči, je Alenka Košir tokrat pripravila super idejo -  domače tortilje. Tako okusne in mehke, da si jih zagotovo ne boste pripravili samo enkrat. 

Ko boste okusili doma narejene tortilje, bodo tiste iz trgovine samo še zgodovina.

Za doma pripravljene tortilje ne potrebujete veliko sestavin in tudi sama priprava vam ne bo vzela veliko časa.

Testo (količina je za 12 tortilj s premerom 18 cm):

  • 450 g moke
  • 250 ml vrele vode
  • 60 g maščobe (mast, maslo, olivno olje, ghee maslo, kokosova maščoba …)
  • 2 čajni žlički pecilnega praška
  • 1 čajna žlička soli

Postopek:

Zmešamo moko, pecilni prašek in sol. Dodamo izbrano maščobo in ponovno premešamo.

Dodamo vrelo vodo in sestavine najprej premešamo s kuhalnico, ko se testo malo ohladi pa vse skupaj še pregnetemo z roko.

Nato je potrebno testo gnesti približno 10 minut (ročno ali strojno).

Testo razdelimo na 12 delov in oblikujemo kroglice. Pokrijemo jih s krpo (ali z vlažno papirnato brisačko ali s folijo), da se ne izsušijo oz. da se ne naredi skorjica. Tako naj počivajo vsaj 10 minut.

Vsako kroglico naprej sploščimo z roko in nato razvaljamo na tanko. Pri tem uporabljamo malo moke, če želite mehke tortilje.

Tortilje razvaljamo in spečemo tik pred uporabo!

Pečemo jih na teflonski ponvi, brez dodajanja maščobe. Temperatura naj bo med srednjo in visoko. Če je prenizka jih boste morali peči predolgo in se bodo izsušile. Če pa bo temperatura previsoka, se vam bodo zažgale. Pečemo jih cca. 20 – 30 sekund na eni strani. Obrnemo jih na drugo stran nekaj sekund po tem, ko se začnejo delati mehurčki.

Tople tortilje nadevamo takoj. Druga opcija je tudi, da jih zlagamo v posodo in prekrijemo s pokrovom ali krpo ali aluminijasto folijo. Tortilje lahko tudi zamrznete (med vsako damo aluminijasto folijo ali peki papir).

Nadev:

Nadev si pripravite po svojem okusu. Lahko naredite mesnega, ga kombinirate s sezonsko zelenjavo ali pa samo zelenjavnega, z avokadom in fižolom.

Sama sem izbrala Delamarisovo skušo s fižolom, v lični in priročni embalaži brez BPA. Zraven pa kuhano koruzo. Naj vam tekne.

Alenka Košir

Foto: Osebni arhiv

Radi preizkušate nove jedi?

Sorodni članki

28-dnevni fitnes izziv: 13. DAN - 4 ideje za pohode po Sloveniji

Saj veste, da hoje ne gre podcenjevati? Hoja izboljša počutje. Hoja v hrib pa še posebej poskrbi za močne mišice in izboljša splošno fizično pripravljenost. Trinajsti dan našega…
Slastna krostata

Obroki za Zeleni ponedeljek

Eden od čudežev italijanske kulinarike je krostata. Vsak kraj, vsaka dobra gospodinja in vsaka restavracija pripravlja svojo različico. Krhko testo obložijo z nadevi vseh vrst, ki…

7-dnevni izziv: 7 slastnih in enostavnih receptov z ribami, ki jih preizkusimo ta teden (video)

Ribe so odlična jed z veliko beljakovinami, vitamini in izvrsten vir esencialnih maščobnih kislin omega-3,  ki jih človeško telo samo ne proizvaja. Zato naj jih bo čim več…
Najbolj brane vsebine

Ta astrološka znamenja veljajo za najbolj zabavna

Dobra volja ima veliko pozitivnih stranskih učinkov. Na dušo in telo. Po mnenju astrologov bodo ta astrološka znamenja zagotovo poskrbela za veliko smeha.
Več...

Ko hujšate, ne pozabite na ta živila

Dobra dieta nikoli ne predvideva stradanja, ampak le zamenjavo živil in pripravo bolj zdravih obrokov, ki vam bodo pomagali izgubiti kilograme. Pri tem se zanesite tudi na ta živila, s katerimi bo izgubljanje kilogramov malce lažje. 
Več...

Če počnete kaj od tega, potem sabotirate svoje življenje!

Veste, da se mora v vašem življenju nekaj spremeniti in imate moč, da to tudi naredite. Vse preveč pogosto pa se ujamete v vzorce in samodestruktivne misli, ki vam preprečujejo lepše življenje. Prenehajte biti sam svoj največji sovražnik!
Več...

Kakšne prednosti bi imeli, če bi telovadili dvakrat dnevno? (in kdaj si to privoščiti)

Ena vadba v dnevu je povsem dovolj kajne? Zakaj bi torej na urnik uvrstili še eno in kam jo sploh dati? Vse to izveste v nadaljevanju.
Več...

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri