To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
3 preprosta pravila, kako se znebiti maščobe na trebuhu
3 preprosta pravila, kako se znebiti maščobe na trebuhu

10 superživil, ki jih imate tako ali tako v hladilniku

10 superživil, ki jih imate tako ali tako v hladilniku (foto: Profimedia) Profimedia
29. 3. 2016 Vir: liza.aktivni.si

Pri vseh člankih in govoricah večina ljudi niti ne ve, da si mora določeno živilo prislužiti laskavi naziv superhrana, saj mora nujno izpolnjevati številne pogoje. Lisa je za vas izbrala 10 živil, od katerih jih imate vsaj 8 redno na jedilniku, pa niti niste vedeli, kako blagodejna so.

Superhrana so živila, ki delujejo podobno kot zdravila in vsebujejo vitamine, minerale, esencialne maščobne kisline, polisaharide, encime in esencialne aminokisline, telesu pomembne protein in antioksidante, skratka vse tiste snovi, katerih uživanje poveča človekovo vitalnost in energijo.

1. Ohrovt

Ohrovt, zelenjava iz skupine križnic, postaja zadnja leta vse bolj priljubljena. S hranilnega gledišča gre za pravo super rastlino: bogat je z vitamini C, A in K, poleg tega vsebuje še veliko kalija, magnezija, železa, kalcija, mangana in fosforja. Odličen je za vid, imunski sistem, kosti in presnovo.

Ohrovt spada med nizkokalorična živila, poleg tega ima antioksidativno, protivnetno in antikancerogeno delovanje ter znižuje holesterol. Ohrovt je znan po svojem antioksidantnem delovanju, poleg tega pa vsebuje še veliko vlaknin.

2. Kokosovo olje

To olje znižuje raven slabega holesterola in spodbuja delovanje možganov. Kokosovo olje vsebuje visok odstotek lavrinske kisline. Edini primerljivi vir te zdravilne snovi, ki dviguje imunsko odpornost telesa, je materino mleko. Pospešuje presnovo in izgorevanje maščob v celicah ter pomaga zniževati raven holesterola v krvi. Prav tako je ena redkih maščob, ki pripomore k hujšanju. Strokovnjaki priporočajo uživanje kokosove maščobe ljudem, ki imajo težave s kandido. Kupujte hladno stiskano kokosovo olje, ki ohrani več hranljivih snovi.

3. Borovnice

Borovnice so dragocen vir vitaminov A, B in C, železa in kalcija, zato delujejo izrazito antioksidativno. Vsebujejo največ antioksidantov od vseh vrst sadja. Varujejo vid, krepijo srce in spodbujajo delovanje možganov. Bolj ko je borovnica temna, več antocianina vsebuje. Največ jih najdemo v povrhnjici jagod, zato je borovnice najbolje uživati sveže in cele, skupaj s povrhnjico.

4. Čičerka

Čičerka je odličen vir proteinov, in to tako rekoč brez maščob in škodljivega holesterola. Še več, holesterol celo pomaga zniževati! Srcu pa ne koristi le z zniževanjem holesterola, temveč tudi s svojo vsebnostjo folne kisline in magnezija. Dovolj velika količina folne kisline naj bi za približno 10 % zmanjšala verjetnost za srčni infarkt. Skodelica kuhane čičerke telo oskrbi s 70 % priporočene dnevne količine folne kisline. Za še več učinka jo v namaz zmečkajte skupaj s kurkumo in česnom.

5. Jajca

Jajca so biološko polnovredna hrana z veliko prehransko vrednostjo. So popoln izdelek narave, saj vsebujejo vse hranilne snovi, ki jih potrebujemo oziroma jih potrebuje za svoj normalni razvoj razvijajoči se zarodek. Jajca vsebujejo železo, cink in fosfor ter minerale, ki so vitalnega pomena.

Ženske potrebujejo več železa zaradi menstruacije (pomanjkanje pogosto vodi v utrujenost in slabo voljo), cink poskrbi za boljši imunski sistem, fosfor pa za zdrave kosti in zobe. Jajca poskrbijo tudi za zdravo rast las in njihov sijaj. Raziskovalci so odkrili, da jajca vplivajo na občutek sitosti. Če si jih boste privoščili že zjutraj, boste znižali dnevni vnos kalorij.

6. Kvinoja

Zrna kvinoje bi lahko imenovali tudi osmo čudo sveta. Vsebujejo kar dvakrat več beljakovin od običajnih žit, manj ogljikovih hidratov in še merico zdravih maščob za povrh. Poleg tega jo uvrščajo med popolna beljakovinska živila, kar pomeni, da vsebuje vse nujno potrebne aminokisline za izgradnjo mišic tako kot meso, jajca ali mlečni izdelki.

Na žalost se naš odnos do kvinoje v 500 letih ni prav nič spremenil. Še vedno kopičimo na krožnike prehransko manjvredna žita, kot so koruza, krompir, riž in pšenica, in to po možnosti v čim bolj predelani obliki. Kvinoja ni le zdrava, temveč tudi prava kulinarična poslastica. Ni je težko pripraviti in je vsestransko uporabna.

7. Med

Med je izvrsten nadomestek belega sladkorja. Najboljši je temnejši, surovi med iz okolice. Zadnja leta strokovnjaki celo trdijo, da pomaga blažiti sezonske alergije. Med vsebuje nekaj vitamina B, vitamina C, folne kisline, malo beljakovin (predvsem gozdni med) in mineralov (natrij, fosfor, kalij, magnezij, kalcij, železo in mangan).

Čebele proizvajajo med iz rastlinskega nektarja, sestavljen pa je iz mešanice vode in dveh enostavnih sladkorjev – fruktoze in glukoze. Svetlejši kot je med, več fruktoze vsebuje.

8. Sladki krompir

Že skodelica (200 gramov) sladkega krompirja vsebuje 65 odstotkov dnevne količine vitamina C in je dober vir kalcija, folne kisline, kalija in betakarotena. Betakaroten je antioksidant, ki se v telesu pretvori v vitamin A. Ena skodelica sladkega krompirja vsebuje 700 % dnevno priporočene količine vitamina A iz betakarotena. Zaradi visoke vsebnosti betakarotena (in posledično vitamina A) sladki krompir zavira procese staranja. Mnogo izdelkov za nego kože vsebuje retinol in retinolsko kislino, ki ju dobijo iz vitamina A.

9. Grški jogurt

Grška različica jogurta je v resnici precejeni jogurt, ki mu proizvajalci odstranijo sirotko. Ima veliko kalcija, vitaminov B, kalija, probiotičnih bakterij in cinka. Ker vsebuje dvakrat več beljakovin kot navadni jogurt, se dlje počutite siti. Odličen je v kombinaciji z medom in orehi – tako imate na kupu kar tri superživila.

10. Orehi

Ni naključje, da so orehi mnogokrat pojmovani kot hrana za možgane. Raziskave nakazujejo, da alfa-linolenska kislina in polifenolne spojine, pa tudi vitamin E, pripomorejo k ohranjanju kognitivnih in motoričnih funkcij, ki se s staranjem zmanjšujejo, prav tako pa naj bi zmanjševali tveganje za pojav Alzheimerjeve bolezni.

Raziskave tudi kažejo, da naj bi redno uživanje orehov krepilo spominske sposobnosti in spomin, prav tako pa tudi upravljanje s pridobljenimi informacijami. Orehi imajo zelo ugodno prehransko sestavo, celo bolj kot nekateri eksotični oreški.

Superživila za ves dan, Kelly Pfeiffer

Preprosta pot do zdrave prehrane

Večina ljudi lahko našteje nekaj superživil, za katera vedo, da bi jih morali jesti, vendar marsikdo ne ve, kako naj jih vključi v vsakodnevno prehrano. Superživila za ves dan to nalogo olajšajo.

Superživila za ves dan, kelly PfeifferKnjiga se posveča desetim hranljivim živilom, ki jih vsi poznamo in imamo radi – kvinoji, čičerki, ohrovtu, sladkemu krompirju, borovnicam, jajcem, medu, kokosovemu olju, grškemu jogurtu in orehom – ter jih vključuje v slastne vsakodnevne obroke.

V vsakem receptu sta najmanj dve (pogosto pa tudi štiri ali pet) od omenjenih desetih superživil, zato boste lahko tudi najbolj izbirčnim družinskim članom za zajtrk, kosilo in večerjo pripravili zdrav obrok, pa naj bodo to palačinke z banano in oreški, umešana jajca z ohrovtom, takosi s kvinojo za zajtrk ali pošastno zeleni smuti, rjavčki s kvinojo, skutne tortice z borovnicami. Knjiga je izšla pri Mladinski knjigi.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri