10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

3 koraki za pomladno čiščenje telesa!

3 koraki za pomladno čiščenje telesa! (foto: shutterstock) shutterstock
24. 4. 2017 Vir: liza.aktivni.si

Izkoristite pomlad, ki je idealen čas, da spremenite prehrano in jo napolnite z vitamini.

Spomladi raste veliko rastlin, ki spodbujajo čiščenje organizma. Med najučinkovitejše in najcenejše sodijo regrat, kopriva in breza, iz katerih si lahko pripravite čajni napitek, ki ima močan odvajalni učinek, vpliva na delovanje ledvic in čisti kri ter spodbuja prebavo. Predstavljamo vam nekaj načinov, kako si lahko sami pomagate prehrano obogatiti z vitamini.

1 Dan začnite z vodo ali limonado

Pomladna jutra so čudovita, zato jih začnite dobre volje. Tako si za dobro jutro, še pred prvo kavo, nalijmo velik kozarec mlačne vode in vanjo stisnimo pol ali celo limono. Tekočina na tešče omogoči, da se produkti presnove, ki so se nabrali čez noč, lažje izločijo iz telesa, morda pa celo njeni ostanki, ki so se nakopičili v daljšem obdobju. Pomembna je rednost, torej pijemo vodo ali čaj vsak dan, nato pa se spravimo v gibanje, da poživimo jutranja čistilna dogajanja v telesu.

2 Jejte svežo zelenjavo

Največ vitaminov in mineralov vsebuje sveža zelenjava, ki jo čim prej pripravimo za uživanje, zato ni odveč, če imate svoj vrt ali pa vsaj dobre sosede z vrtom. Sicer je najbolje, da kupujete zelenjavo okoliških kmetov. Prehranjujte se sezonsko, svetujejo strokovnjak; za vsako vrsto zelenjave obstaja pravi letni čas, ko je prehransko najbolj bogata, obdobje ohrovta, zelja in repe, cvetače, brokolija in radiča se počasi izteka, prihaja pa spomladanska osvežitev.

Zdaj je čas za redkvice, ki vsebujejo 95 odstotkov vode in imajo zato nizko kalorično vrednost, so pa močan antioksidant, poleg tega vsebujejo veliko kalija, kalcija, fosforja, vitamina C in seveda vlaknin. Pomagajo pri razgradnji maščob in boljšem vpijanju železa iz hrane rastlinskega izvora. Uživamo jih surove, užitni so tudi listi, ki poleg rudninskih snovi vsebujejo še veliko klorofila. Navadno hrustljave redkvice obožujejo tudi otroci.

3 Špinača, rukola, regrat, koprive - odličen vir vitaminov!

Sveža špinača je izvrsten vir železa in kalcija, zelo bogata je z vitamini A, E, C, vsebuje folno kislino in celo redek vitamin K.

Mlado špinačo lahko pripravimo v solati, samostojno ali v kombinaciji z drugimi vrstami, lahko kot prikuho, omako oziroma juho. V kombinaciji s česnom in oljčnim oljem ob ribi nadomesti blitvo.

Špinača vsebuje precej kalija, ki našemu telesu pomaga odvajati strupe in izločati odvečno tekočino. Vitamini skupine B odženejo utrujenost, osvežijo živčni sistem, naše lase, kožo in nohte. Tudi rukola je bogat vir kalcija, magnezija, kalija, železa in vitaminov A, C in K ter folne kisline in antioksidantov. Spodbuja delovanje jeter, sečil in prebavil ter tako spodbuja izločanje strupov iz telesa.

Regrat je odličen v solati in poln vitaminov ter rudnin, a počasi gre že v cvet. Tudi mlada čebula vsebuje veliko rastlinskih vlaken, vitamin C in vitamine skupine B; uporabljamo lahko celo, listi so bogati s klorofilom. Najpogosteje jemo surovo, na kakšni solati ali ob mesu. In ne pozabite na koprive, ki so pravi zaklad zdravja. Priporočamo vam koprivo v solati, v smutijih, odlična je tudi juha iz kopriv.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri