10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

3 znaki, ki lahko kažejo na resnejše težave s srcem

3 znaki, ki lahko kažejo na resnejše težave s srcem (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
5. 7. 2015

Srce je motor našega življenja in simbol ljubezni. Lahko ga vrže iz ritma, lahko se zlomi, lahko ga čutimo v grlu. Preberite, kaj se skriva za posameznimi znaki in kdaj so nevarni.

1. Če se nam zdi, da nam bo srce skočilo iz prsi

Aritmija

Občutimo jo, kot da se srce za hip ustavi ali pa kot da nam želi skočiti iz prsnega koša. Gre za stanje, ki nas prestraši, kar pogosto še okrepi aritmijo, ki pa je največkrat nenevarna.

Med vzroki so pogosto pomanjkanje spanja, stres, notranjo napetost, hormonsko neravnovesje v meni. V teh primerih je dovolj že sprememba življenjskega sloga z več gibanja, spanja in premori in pa tudi opustitev alkohola in cigaret. Vse to bistveno pomiri bitje srca.

Če pa občutite stalne motnje v bitju srca in se tem težavam pridružita še vrtoglavica in oteženo dihanje, morate obiskati zdravnika specialista.

2. Srce v grlu

Sindrom strtega srca

Če trpi duša, trpi tudi srce. Srca ne vidimo zaman kot prostor, kjer so doma naša čustva. Vsakemu se je že kdaj zaradi skrbi zdelo, da ima težko srce, ali pa se je počutil, kot da bi ga kdo pomečkal. Po hudo obremenjujočih položajih, kot je izguba ljubljenega človeka, se lahko celo zlomi. To potrjujejo tudi psihologi kardiologi: čustveni stres, strahovi in depresije so za srce bolj nevarni od cigaret.

V telesu v takih primerih naraste število stresnih hormonov, občutno pa se poviša tudi krvni tlak. Namesto da bi se človek sprostil, se ga poloti panika. Telo izloči še več adrenalina, srce utripa še hitreje. Prizadeti težko pride do sape, v prsih čuti močno bolečino in pa smrtni strah – simptome, podobne srčnemu infarktu. V takem primeru je treba takoj poklicati nujno medicinsko pomoč.

Vendar pa preiskava ne pokaže vedno suma na infarkt. Če ni videti zaprtih žil, specialist posumi na sindrom strtega srca. Na ultrazvočni sliki se lahko to stanje prepozna po razvlečeni srčni konici, ki se skorajda ne premika. Zaradi stresnih hormonov so koronarne arterije zožene, kar pri pravem infarktu preprečuje, da bi kri pravilno krožila po telesu. Stanje se zdravi s tako imenovanimi beta blokatorji, pacient dobi sredstvo za pomiritev in nekaj dni ostane na opazovanju v bolnišnici.

Dolgoročno se 'zlomljeno srce' zdravi z ljubečo pozornostjo, družabnimi stiki in podporo prijateljev ali psihoterapevtov.

3. Divjanje srca in tiščanje v prsih

Funkcionalne težave, ki jih povzročajo skrbi

Zdravniki ne najdejo vedno telesnih vzrokov za divjanje srca, tiščanje v prsih in tveganje za infarkt. Diagnoza se v tem primeru glasi funkcionalne težave s srcem. Telo in duša sta namreč močno povezana. Za 40 odstotkov težav s srcem se skrivajo psihični vzroki, zato zdravniki pacientom med drugim svetujejo, da pobrskajo po sebi in ugotovijo, kateri del srca kliče na pomoč.

Vprašati se je treba, ali se morda preveč ne naprezamo, ali smo polni zadržane jeze in razočaranja ... Prek pogovorov se je treba naučiti poslušati lastno srce.

Kaj si želi srce ...

Aktivno sproščanje

Za uravnavo stresa si privoščite tudi mirovanje in obdobja, ko ne počnete nič. Poskrbite za gibanje. Ni treba, da je ravno naporno: že umirjeno kolesarjenje krepi srčno mišico in ohranja prožnost ožilja. Dobro deneta tudi taj či in joga. Ta na podlagi več študij harvardske univerze na presnovo vpliva enako pozitivno kot vzdržljivostni šport ter zniža škodljiv LDL-holesterol in dejavnike vetij.

Jejte kot na počitnicah

Strokovnjaki ne stavijo več na prehrano z zelo malo maščobami. Pogosteje se morate izogibati le nenasičenim živalskim maščobam, ki jih najdete v maslu, mesninah in hitri prehrani.

Vašemu srcu pa bodo zelo prijali temna čokolada, sredozemska kuhinja z veliko zelenjave, ribami, oreščki in rastlinskimi maščobami.

Preberite še Močno bitje srca je opozorilo

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri