Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
V čem bi se morali preizkusiti glede na vaš astrološki znak
V čem bi se morali preizkusiti glede na vaš astrološki znak

33 najbolj zdravih živil

33 najbolj zdravih živil (foto: Profimedia) Profimedia
2. 10. 2016 Vir: liza.aktivni.si

Jejte hrano, ki poskrbi, da boste v dobri kondiciji, zdravi in lepi! Veliko živil je namreč pravih hranilnih bomb, ki znajo blažiti težave in lahko ščitijo pred številnimi boleznimi. Poleg tega jih kar nekaj poskrbi tudi za vitkost ter za vašo lepoto! Najbolje, da teh 33 živil čim pogosteje uvrstite na svoj jedilnik – ker so tudi slastna!

Za močno srce in zdrav krvni pritisk

1. Olivno olje je bogato z enostavnimi nenasičenimi maščobnimi kislinami. Te poskrbijo, da se holesterol ne odlaga na stene žil. Olje tako ščiti pred kopičenjem in srčnim infarktom.

2. Morske alge vsebujejo veliko balastnih snovi, ki preprečujejo prekomerno telesno težo. Dragocene maščobne kisline omega 3 znižujejo raven maščob v krvi.

3. Česen je že dolgo znan kot živilo, ki redči kri in znižuje holesterol. Je eno od pomembnejših živil za zdravje vašega srca.

4. Avokado vsebuje tako enostavno nenasičene maščobne kisline kot tudi celo množico vitaminov, mineralnih snovi, sekundarnih snovi in antioksidantov, ki preprečujejo arteriosklerozo in ščitijo srce.

5. Ingver se je izkazal za zelo učinkovito živilo za zdravje srca. Snov gingerol redči kri, poskrbi, da je ingver oster in aromatičen, lahko pa tudi prepreči nastanek krvnih strdkov. Poleg tega krepi tudi imunski sistem.

6. Oreščki Orehi, lešniki, pekanovi orehi ali pa indijski oreščki – zaradi visokih vrednosti magnezija, kalija, nenasičenih maščobnih kislin in antioksidantov držijo krvni pritisk v mejah normalnega.

7. Jabolka spadajo med najbolj priljubljeno in pa tudi najbolj zdravo sadje. Dobro denejo našemu srcu, ker vsebujejo balastno snov pektin. Ta znižuje vrednosti holesterola v krvi in tako ščiti pred srčnim infarktom.

8. Zelena Njena eterična olja in učinkovina ftalid znižujejo krvni pritisk, tako da blažijo napetost v stenah arterij in tudi širijo žile.

9. Granatno jabolko Ta sadež razveseli predvsem naše ožilje. Rastlinska snov punucalagin ščiti pred kopičenjih škodljivih snovi in s tem tudi pred zoženjem žil, ki povzroči visok pritisk.

Hrana za možgane

10. Sončnična semena so izvrstna za malice, ker vsebujejo veliko vitamina B1, ki krepi koncentracijo.

11. Ananas vsebuje serotonin, ki je odgovoren za razširjanje dobrega razpoloženja in zadovoljstva. Zdrava raven serotonina v telesu poskrbi, da ste dobre volje in sproščeni.

12. Govedina vsebuje veliko vitamina B12, ki ščiti pred slabitvijo spomina in demenco. Vendar pa mora biti meso čim bolj nežno, uživati pa ga je treba v zmernih količinah.

13. Korenje (surovo ali dušeno) in korenčkov sok spodbujata prekrvavitev možganov in sta idealna zaščita pred pozabljivostjo.

Vse dobro za želodec

14. Koromač ne spodbudi le prekrvavitve in uniči bakterij. Deluje tudi pomirjujoče na nervozen želodec. In to zaradi eteričnih olj v rastlini.

15. Belo zelje Sok belega zelja je učinkovito sredstvo pri vseh oblikah težav z želodcem. Študije dokazujejo, da lahko celo zdravi razjede na želodcu.

16. Krompir spada med najpriljubljenejša živila. Nevtralizira želodčno kislino in tako zaščiti želodčno sluznico. Še posebej lahko prebavljiva sta krompirjev pire ali pa krompir v oblicah.

Štiri proti raku

17. Borovnice vsebujejo kisline, ki znižuje tveganje za rakava obolenja in pa tudi anthociane, ki delujejo antioksidativno in protivnetno.

18. Ribe Maščobne kisline omega 3 (še posebej v lososu, skuši in tunu) zavirajo rast rakavih celic in sprožijo njihov 'samomor' (aptoza).

19. Zeleni čaj Njegovi polifenoli delujejo protivnetno in lahko preprečujejo raka.

20. Limone so tako ali tako zelo zdrave zaradi visoke vsebnosti vitamina C. Poleg tega to kislo sadje vsebuje tudi flavonoide, terpene in karotenoide, ki zavrejo rast in uničijo rakave celice.

Hrana za dobro počutje in lepoto

21. Buča je bogata z rastlinsko snovjo beta kriptoksantinom, ki je tudi odločilen za barvo. Poskrbi za zdrave in močne kosti ter blaži artritis.

22. Sir se uvršča med najpomembnejša živila s kalcijem. Ta mineral poskrbi, da kosti ostanejo trdne in močne ter ščiti pred osteoporozo. Največ kalcija imajo trde vrste sira, na primer zbrinc ali parmezan.

23. Blitva vsebuje še posebej veliko vitamina K. Ta igra pomembno vlogo pri ustvarjanju telesu lastne osnovne kostne mase in tudi pospešuje zdravljenje zlomov kosti.

24. Gobe imajo zelo veliko vitamina D. Ta uravnava absorpcijo kalcija iz želodčno-prebavnega trakta ter pospešuje razgradnjo kalcija v kosteh.

25. Leča telesu prinaša esencialne aminokisline, ki podpirajo izgradnjo mišic in njihovo regeneracijo (na primer po športu).

26. Marelice vsebujejo betakaroten in likopin, ki telo zaščitita pred prostimi radikali in tako tudi pred sončno svetlobo. Poleg tega spodbujata rast las in pomagata pri suhi koži.

27. Soja in tofu Fitohormoni spodbudijo hormonske receptorje kože in oddajajo signale vezivnemu tkivu. Rezultat: izboljšata se debelina kože, ki ni več suha, poleg tega pa se zgladijo tudi gubice.

28. Vodna kreša poskrbi za pretočnost krvi in čisti kožo od znotraj.

Hrana za vitkost

29. Grenivka že kar nekaj časa velja za sadež, ki znižuje telesno težo. Študije dokazujejo, da dejansko spodbuja presnovo in zmanjša apetit. Poleg tega znižuje vrednosti inzulina, kar deluje pozitivno na težo.

30. Špinača nasiti in poleg tega vsebuje veliko vitaminov, mineralnih snovi in drugih pomembnih hranil. Poleg tega njene čreslovine spodbudijo prebavo in odplavljajo tekočino iz telesa.

31. Riž Neoluščeni riž vsebuje aminokislini methionin in lisin, ki poskrbita za nemoteno presnovo maščob.

32. Posneto mleko in jogurt Oba vsebujeta veliko kalcija, ki je eden od največjih 'izgorjevalcev maščob'. Več kalcija je v celici, toliko aktivneje izgoreva maščoba in toliko večja je izguba telesne teže.

33. Hruške hitro nasitijo in s svojimi balastnimi snovmi spodbudijo prebavo – idealno za dieto. Poleg tega vsebujejo veliko kalija, ki iz telesa odplavljal odvečno tekočino. Jejte jih z lupino.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri