trebuh

Je bolje imeti hiter ali počasen metabolizem? Sta izraza sploh pravilna? Ko pride do presnove, pogosto slišimo "dejstva", ki pa so lahko popolnoma napačna. Preverite, kaj zagotovo ne drži. 

1. Način na katerega ljudje govorijo o metabolizmu, je napačen.

Namesto počasna in hitra prebava je bolj pravilno uporabiti izraza neučinkovit in učinkovit metabolizem. Ko ljudje govorijo o hitri presnovi, je v resnici mišljena neučinkovita. Kaj se dogaja v telesu? »Hitra prebava« povzroči odstopanje od celičnih receptorjev, ki shranjujejo hrano kot energijo. Posamezniki s počasnejšo presnovo se torej pri športu odrežejo precej bolje, zaradi dejanskega shranjevanja hrane kot energije. Res je, da to lahko vodi v prekomerno debelost, vendar ne zato, ker bi telo delovalo napačno. Proces shranjevanja se mora dogajati, oblika telesa pa je odvisna od tega, kaj jeste.

2. Športniki želijo imeti »počasnejši metabolizem«.

Ljudje so pogosto prepričani, da je cilj vsakega športnika imeti »hiter metabolizem«, saj naj bi v nasprotnem primeru obstajala možnost, da se zredijo. Če ste aktivni, si želite ravno obratno. Z neučinkovito presnovo ljudje težje ohranjajo energijo, kadar morajo biti vzdržljivi. Tisti, z učinkovitim metabolizmom pa bodo energijo hranili dalj časa.

3. Tip vaj šteje.

Poleg tega, da vadba temelji na tem, kar bi radi počeli, verjetno razmišljate tudi, kako naporna in dolga naj bo glede na del telesa, ki ga želite oblikovati. Pomembno je, da se izgorevanje maščob nadaljuje tudi po aktivnosti. V 30 minutah visoko intenzivnega treninga boste porabili občutno več kalorij kot pri 30-minutnem nizko intenzivnem treningu. Prvi bo tudi bolj spodbudil vaš metabolizem.

4. Presnova se s staranjem ne upočasni.

Verjetno ste že slišali koga reči, da se pri določenih letih enostavno ne more več prehranjevati kot se je v mladosti. Vendar to ne drži. Starost ne bo nikoli upočasnila metabolizma, če se boste glede prehrane obnašali enako kot pri 20 letih.

Če je vaša prioriteta zdrav jedilnik, ostati aktivni, dobiti dovolj spanca in omejiti stres, bo vaš metabolizem deloval normalno.

Preberite tudi:

1 kalorija (cal) = 4,1868 džula (J)*
* Džul ali joule je enota za delo in energijo v mednarodnem sistemu enot SI, zanjo se uporablja oznaka J.

Sorodni članki

Nova znanost izgubljanja teže

V zadnjih 40 letih je skoraj vsak shujševalni model temeljil na enakih principih in dejansko prav vsi so se motili. Strokovnjaki so poudarjali, da je treba manj jesti in se…

Kaj upočasni metabolizem?

Na hitrost metabolizma oziroma presnove vpliva več dejavnikov – spol, starost, genetika... Seveda ni vse odvisno od slednjih, zato se lahko nekaterim napakam, ki upočasnijo metabolizem, tudi…

5 mitov o metabolizmu, ki jim lahko takoj nehate verjeti

Ljudje se ves čas pritožujejo zaradi počasnega metabolizma, na internetu pa boste našli cel kup nasvetov, kako lahko pospešite svoj notranji motor. Morda pa smo imeli o metabolizmu…

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri