10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

5 dni za malo prenovo telesa

5 dni za malo prenovo telesa (foto: Profimedia) Profimedia
11. 9. 2018 Vir: liza.aktivni.si

Hujšanje v počitniškem vzdušju: razkošne pojedine za vitkost!

Na soncu dozorelo sadje, aromatična zelenjava in oljčno olje – to so slastne sestavine naše sredozemske diete. V njej se skriva veliko vitaminov, mineralnih snovi in sekundarnih rastlinskih snovi, ki zahvaljujoč antioksidativnim lastnostim delujejo kot nekakšna 'krema proti gubam'.
In to je načrt za uživanje: glavni obrok zamenjajte z eno od naših rafiniranih dietnih jedi. Za zajtrk si privoščite velik kozarec pinjenca in veliko svežega sadja, ki ga tudi čez dan pojejte kot vmesni obrok. Zvečer si privoščite veliko skledo solate z oljčnim oljem. Popijte od 2 do 3 litre mineralne vode in vsak dan boste izgubili po en kilogram!

Ribja nabodala z mangovim čatnijem

Sestavine:
Čatni: 1/3 manga (zrezanega na kocke), 20 ml vode, 30 g sladkorja, 1 žlica kisa, 1 ščepec soli, 1 ščepec mletega janeža, 1 ščepec cimeta, 1 ščepec kajenskega popra, 1 ščepec ingverja
Nabodala: 175 g ribjega fileta, 150 g bučk, 1 žlico sončničnega olja, sol, poper

1 Sestavine za čatni kuhajte 20–30 minut, nato jih pretlačite s paličnim mešalnikom in začinite.

2 Ribo operite in osušite ter jo zrežite na 3–4 cm velike kocke. Bučke operite in jih zrežite na 2 cm velike koščke. Izmenjaje natikajte na nabodala.

3 Nabodala pecite pri srednji temperaturi z vseh strani približno 6–8 minut in jih pri tem večkrat premažite s čatnijem. Nato jih začinite s soljo in poprom ter ponudite s preostalo omako.

Hranilna vrednost: 395 kcal, B: 33 g, M: 9 g, OH: 42 g.

Polnjene paprike

Sestavine:

po 1 rdeča in rumena paprika, 150 g nemastne skute, 2 žlici limoninega soka, 2 žlički italijanskih zelišč, peteršilj, česen, sol, poper, 1 majhen košček nekvašenega kruha

1 Paprikam odrežite pokrove in te zrežite na kocke. Odstranite semenje, paprike operite in jih odcedite. Skuto zmešajte z limoninim sokom in začinite z zelišči, česnom, soljo in poprom.

2 Papriki napolnite s skuto in ju okrasite s kockami paprike. Postrezite dobro ohlajeno. Zraven: nekvašen kruh.

Hranilna vrednost: 247 kcal, B: 26,6 g, M: 1,8 g, OH: 29 g.

Makaroni s paradižnikom in baziliko

Sestavine:

40 g makaronov, 3 žlice kock paprike, 3 črne olive, 1 žlička oljčnega olja, 5 žlic mleka, 30 g topljenega sira, 1 žlica paradižnikove mezge, sol, poper, bazilika

1 Testenine skuhajte po navodilih z embalaže. Na vročem olju v teflonski ponvi popecite kocke paprike in olive (zrežite jih na majhne koščke). Vmes segrejte mleko in v vročem mleku raztopite sir. Sirovi omaki primešajte še paradižnikovo mezgo in omako začinite s soljo in poprom.

2 Baziliko zrežite na tanke trakove in jih primešajte omaki. Pustite stati nekaj minut, vendar se omaka ne sme kuhati. Makarone odcedite, jih primešajte k zelenjavi in postrezite s sirovo omako. Okrasite z lističi bazilike.

Hranilna vrednost: 337 kcal, B: 12,5 g, M: 16 g, OH: 35,9 g.

Zelenjavna rižota

Sestavine:

100 g korenja, po pol rdeče in zelene paprike, 50 g šampinjonov, 1 čebula, pol stroka česna, 1 žlica repičnega olja, 50 g riža, 1/8 l zelenjavne juhe

1 Zelenjavo očistite in jo zrežite na drobne koščke. Čebulo in česen olupite, ju sesekljajte in nato podušite na vročem repičnem olju. Dodajte zelenjavo in opran riž ter podušite zraven.

2 Nato prilijte zelenjavno juho in rižoto kuhajte toliko časa, dokler se riž ne skuha.

Hranilna vrednost: 341 kcal, B: 8,7 g, M: 11,3 g, OH: 50,8 g.

Zrezek z mocarelo

Sestavine:

1 majhen strok česna, 3 paradižniki, 50 g mocarele, nekaj lističev bazilike, 1 telečji zrezek (100 g), sol, poper, po 1 žlico oljčnega in repičnega olja

1 Česen olupite in ga zrežite na paličice. Paradižnike zrežite na rezine ali jih olupite in pretlačite s paličnim mešalnikom. Mocarelo zrežite na rezine, lističe bazilike pa na trakove.

2 Telečji zrezek potolcite, ga začinite s soljo in poprom ter ga nato popecite na vročem oljčnem olju. Dodajte še česen in repično olje ter meso pecite še nadaljnjih 3–5 minut. Vse skupaj nato denite v nepregorno posodo.

3 Po zrezku nato razporedite paradižnike in jih začinite. Obložite z mocarelo. Približno 5–8 minut pecite v pečici pri 200 stopinjah, dokler se sir ne stopi.

Hranilna vrednost: 346 kcal, B: 33,3 g, M: 21,1 g, OH: 5,4 g.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri