glavobol

Glavoboli nam lahko precej zagrenijo življenje. Kaj vse jih povzroči? Stres? Zagotovo. Dehidracija? Tudi. In naslednjih 7 stvari, na katere verjetno niti ne pomislite.

1. Izpuščanje zajtrka

Mislite, da boste kaj bolj vitki, če boste izpustili zajtrk? Prav nasprotno! Študije so dokazale, da prvi obrok dneva prebudi lakoto po zdravem in ustavi napade volčje lakote. Znanstveniki so prav tako odkrili, da je izpuščanje zajtrka tretji najpogostejši vzrok za glavobol.

2. Napačna hrana

Sir, vino in čokolada lahko vzbujajo občutke sreče, lahko pa so tudi vzrok za nadležen glavobol. V teh živilih se namreč skriva veliko dodatnih snovi, na primer natrijev glutamat, konzervansi in barvila, ki pri mnogo ljudeh povzročijo glavobol.

3. Pomanjkanje nežnosti

Hm, kaj? Ja, domnevno naj bi crkljanje pomagalo pri odpravi bolečin. Študija je dokazala, da med crkljanjem izločamo hormon oksitocin, ki tudi za štiri ure prežene glavobol.

4. Preveč parfuma

Za nekatere se zdi, da se zjutraj dobesedno okopajo v kadi parfuma – vonj je tako zelo močan. In zaradi tega se vas loti glavobol. Ta se lahko pojavi tudi kot odziv na sestavine, ki jih vsebujejo osveževalci prostora.

5. Škrtanje zob

Veliko ljudi ponoči škrta z zobmi, pa tega sploh ne vedo. Škrtanje z zobmi lahko čez dan privede do napetosti, te pa do glavobolov. Preverite pri zobozdravniku, ali bi to lahko bil vzrok vaših glavobolov. Težavo lahko reši posebna opornica.

6. Preveč spanja

Praviloma se z glavobolom spopadamo, kadar premalo spimo. Vendar pa na našo glavo negativno vpliva tudi preveč spanja. Neka študija je dokazala, da so dolg spanec in sproščujoče faze po visoki ravni stresa pogosto vzrok za napade migrene, in sicer zaradi nihajoče ravni kortizola, na katerega se telo odzove z bolečinami.

7. Tablete proti glavobolu

Ali redno uživate aspirin, ibuprofen ali paracetamol, da bi lažje prenašali bolečine? Zapomnite si, da so lahko tablete proti glavobolu tudi same povzročiteljice glavobola. Bolečine so znak, da je telo že odvisno od tablet.

Preberite še:

Sorodni članki

Bolezni in zdravstvena stanja, ki jih lahko povzroči migrena

Če večkrat trpite za hudim glavobolom ali migreno, imate večje tveganje za nekatere bolezni ali pa so se zdravstveni problemi že začeli. Preverite, ali so vaše zdravstvene težave…

3 vrste glavobola in terapije

Glavobol nam lahko precej zagreni življenje. Pa vendar obstaja kar nekaj učinkovitih terapij, le prave vzroke je treba poznati. Predstavljamo najboljše terapije za tri najpogostejše…

Za glavobolom se lahko skriva marsikaj

Velikokrat si nenadnih glavobolov ne znamo pojasniti in si postavljamo različne diagnoze. Vedite pa, da obstaja 220 različnih vrst glavobolov in včasih so lahko le spremljevalni simptom…

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri