Alergija na mleko in mlečne izdelke

8. 12. 2012
Deli
Alergija na mleko in mlečne izdelke (foto: Shutterstock.com)
Shutterstock.com

Veliko je že napisanega in slišanega o mleku, pa bom tokrat pustila znanstvene študije ob strani, saj se za vsako študijo, ki kaže v prid uživanju mlečnih izdelkov, najdeta dve, ki dokazujeta nasprotno.

Uporabila bom samo zdravo kmečko pamet.

Moja babica je vse življenje, vsak dan, s kanglico hodila po mleko in imela hudo osteoporozo. In če povečam perspektivo, mleko je danes vsepovsod, osteoporoza pa tudi.

Kako, če je pa v mleku toliko kalcija?

In drugo vprašanje, ki se mi zastavlja ... Zakaj smo ljudje edina vrsta, ki pijemo mleko druge vrste? Ali ima krava mleko takrat, ko skoti telička, ali ga proizvaja vsak dan za nas, ljudi?

In česar se ljudje ne naučimo z inteligenco, se naučimo z bolečino ... in pojavi se alergija.

Alergija na mleko in mlečne izdelke

Alergija na mleko in mlečne izdelke je ena od pogostejših alergij, v zadnjem času pa je opažen velik porast alergije na mleko in mlečne izdelke pri otrocih.

Danes naj bi imel težave, povezane z alergijo, že skoraj vsak peti človek, po napovedih strokovnjakov pa bo do leta 2020 alergičnih kar polovica ljudi.

Dodatna obremenitev za telo pa je še sodobni način živinoreje. Pogoji življenja živine, ki nam daje meso, mleko in jajca, so skupaj z načinom hran­jenja živali ekološko in moralno nesprejemljivi tudi za marsikaterega vsejedca.

Mlečni izdelki brez mleka?

Sojin, rižev, pirin in ovsen napitek lahko uporabljamo namesto kravjega mleka, da z njim prelijemo žitne kosmiče, ga dodamo v kolače, omake pa tudi v frapeje.

Nekatere vrste napitkov so obogatene s kalcijem in drugimi dodatki, najdemo pa jih tudi z okusom vanilje, čokolade in podobno.

Namesto smetane lahko uporabimo ovseno, pirino, sojino ali riževo kremo.

Od mlečnih izdelkov sem vedno najbolj pogrešala sir. Danes najdemo že veliko nadomestkov, vendar jih je večina na osnovi soje. Soja je sicer poglavje zase in sproža veliko polemik, zato o tem kdaj drugič, dejstvo pa je, da je tudi soja alergen in ima precej ljudi težave s prebavljanjem te.

In kdo drug, če ne Italijani, so pripravili sir na osnovi riža, ki se imenuje mozzarisella in ne vsebuje soje, uporabljamo pa ga lahko prav tako kot sir, saj se na toploti lepo stopi in je slasten v toplih sendvičih, na picah in v sladicah.

No, pa smo zadovoljni vsi, ki imamo težave z mlekom, sojo ali glutenom.

Za revijo Lisa napisala Karin Ziherl, Proorganika

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ