10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Ali gazirane pijače res povzročajo raka?

Ali gazirane pijače res povzročajo raka? (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
6. 9. 2013

Pred časom je več raziskav domnevo o povezavi med nastankom rakavih obolenj ter prehranskimi dodatki in umetnimi sladili ovrglo. A tukaj je nov razlog za skrb.

Ameriška študija je domnevo, da gazirane pijače povzročajo raka, sicer ovrgla, a je kasneje pokazala pa je, da se pri ljudeh, ki spijejo vsaj eno stekleničko gazirane pijače dnevno, verjetnost za težave s prekomerno telesno težo zviša za kar 23 odstotkov.

S tem se dvigne tveganje za bolezni srca in ožilja in diabetes tipa 2, pojavijo pa se lahko tudi težave s previsokim krvnim tlakom.

Nov razlog za skrb?

Neka druga raziskava pa je pokazala nekaj, na kar verjetno ne pomislite vsakokrat, ko odprete pločevinko kokakole - dodatek oz. barvilo, ki da pijači značilen karamelni odtenek, vsebuje kemikalije, ki bi lahko bile rakotvorne. V veliko primerih tovrstne pijače vsebujejo tudi do 5-krat več omenjenih kemikalij, kot je pripročeno.

Med najbolj vprašljivimi sta kemikaliji 4-methylimidazole (4-MEI) in 2-methylimidazole (2-MEI). 4-MEI povezujejo z nastankom pljučnega raka, 2-MEI pa s težavami, povezanimi s ščitnico in rakom na jetrih.

To seveda ne pomeni, da boste že po litru kokakole zboleli, a kljub temu upamo, da vam pitje kokakole in podobnih ne bo prišlo v navado.

CSPI navaja, da bi nas pravzaprav moralo bolj skrbeti '10 čajnih žličk sladkorja', ki jih vsebuje ena sama pločevinka pijače. Če ne zaradi drugega, je že zaradi tega bolj pametno poseči po čisto navadni vodi.

V veliki nevarnosti so tudi zboje

Fosforna in citronska kislina lahko namreč dodobra načneta zobno sklenino.

V raziskavi ameriškega združenja Dental Registry so zobje, potopljeni v navadno kokakolo v 48 urah utrpeli za 5,9 odstotkov poškodb sklenine, sklenina tistih, ki so se 'kopali' v dietni različici te pijače pa 'le' za 1,6 odstotka poškodb.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri