Hrana za vroče dni

25. 8. 2011
Deli
Losos in paradižnik

Ob premišljenem izpostavljanju soncu, v lahkih oblačilih, s pokrivalom in sončnimi očali ter mazanju s kremami z UV-zaščito se lahko pred UV-žarki zavarujemo tudi s slastnimi grižljaji. Ne pozabite na paradižnik, zeleni čaj in melono.

Za zajtrk si ob kosu dobrega kruha z malo masla privoščite še dimljenega lososa.

Rdeče meso te ribe, bogate z omega-3 maščobnimi kislinami, umirijo vnetja, do katerih lahko pride, če je koža preveč izpostavljena soncu. Podoben učinek imajo sardele, slaniki, skuše in postrvi, pa tudi ribje olje, ki ga lahko dobite v obliki dodatka k prehrani.

Skledo za sadje v vašem poletnem domovanju napolnite z melono, lubenico, rožnato grenivko in s paradižnikom.

Uživanje sadja in zelenjave, bogate z likopenom, najmočnejšim antioksidantom med karotenoidi, bo koži v pomoč pri prilagajanju na UV-žarčenje, obenem pa jo bo varovalo pred neposrednimi poškodbami DNK. Poleti čim večkrat pripravite paradižnikovo omako, saj se likopen najbolje absorbira iz termično obdelanih paradižnikov z dodatkom olja.

Željo po sladkem potešite s ploščico kakovostne temne čokolade, saj tudi ta črna fantazija pripomore k obrambi pred soncem.

Flavonoidi iz kakava imajo antioksidantne lastnosti, ki lahko ublažijo fotopoškodbe. Pri tem je treba vedeti, da je velika razlika med uživanjem kakava v čokoladi ali pitju kakava z mlekom. Vsako dodajanje mleka je redčenje, ki lahko vodi do popolnega izginotja varovalnih učinkov. Eksotični prigrizek boste ustvarili, če raztopite čokolado in vanjo pomočite pradižnike češnjevce. Postrezite jih ohlajene v minipapirčkih za mafine.

Ko sonce doseže vrhunec, si privoščite lahek obrok v obliki čim manj termično obdelane zelenolistne zelenjave.

Špinača, blitva ali brokoli bodo telesu priskrbeli vitamin A, ki varuje pred draženjem, spodbuja obnovo celic in izboljšuje sposobnost kože, da zadrži vlago.

Tekočina, tekočina in še več tekočine.

Brez stekleničke z vodo ne odhajajte niti v bližnjo trgovino po kruh, v premorih med odhodom na plažo, kosilom, večerjo ali sprehodom pa pijte zeleni in beli čaj. Obe vrsti čaja vsebujeta polifenole, ki pomagajo v boju proti UV-žarkom. Zeleni čaj vsebuje nekaj več antioksidantov EGCG, ki upočasnjujejo vnetne procese, zaradi katerih se koža stara, in hkrati preprečujejo razvoj tumornih celic. Zeleni čaj vsebuje L-teanin, aminokislino, ki izboljšuje sposobnost sproščanja in tako znižuje raven kortizola, hormona stresa, ki zavira sintezo kolagena.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"