10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Zdravljenje z vrtnicami

9. 8. 2015

Vrtnice niso le razkošje na vrtu, tudi v zdravilstvu so vedno igrale veliko vlogo. Cvetovi in plodovi kraljice rož vsebujejo sestavine, ki jih je mogoče uporabiti proti različnim težavam.

Sme pa se uporabljali le neškropljene rastline. Najbolj primerne so stare sorte in šipki z omamnim vonjem.

Čaj čisti kri in blaži bolečineVrtnica cvet

Iz dveh čajnih žličk posušenih cvetnih listov, ki jih prelijemo s skodelico ne prevroče vode, nastane cvetni čaj. Čaj pustite stati deset minut, nato pa ga odcedite.

Pijača čisti kri in pospešuje prebavo, blaži menstrualne bolečine ter krepi srce in živce.

Olje pospešuje celjenje

Cvetovi so tudi osnova za eterično rožno olje. Ker dezinficira, pospešuje celjenje ran in preprečuje vnetja, ga uporabljajo predvsem pri zdravljenju težav s kožo.

Tudi rožna vodica, ki jo nanesemo po čiščenju obraza, pomirja razdraženo kožo in izboljša pore.

Zdravilni učinek vonja

Ne smemo pozabiti niti na zdravilni učinek vonja. Deluje pomirjajoče in krepilno pri depresivnem počutju, stresu in strahovih.

Rožna kopalna sol ali kopeli za noge prav tako ne negujejo le kože, ampak povečujejo dobro voljo in povzročijo, da vsaj malo pozabimo stresni vsakdan.

Eterično olje vrtnice

Tudi plodovi so pravo zdravilo

Šipki vsebujejo zelo veliko mineralov ter vitamine C, A, B in K.

  • Čaj preprečuje okužbe.
  • Prah iz šipkov, ki ga dnevno vmešamo v jogurt, lahko blaži revmatične bolečine v sklepih.
  • Dragoceno je tudi olje iz jedrc. Spodbuja obnovo celic in celjenje ran ter je idealno za zdravljenje. Brazgotin.

Šipkov sok

Šipkov sok z visoko vsebnostjo vitamina C krepi imunski sistem in ohranja gibčne sklepe.

Za liter soka odstranite stebla in nastavke cvetov na 1 kg plodov ter jih skuhajte do mehkega v dveh litrih vode. Odcedite jih, kuhajte z 250 g želirnega sladkorja pet minut in napolnite v steklenico.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri