Artičoka - razstrupljevalka telesa

27. 5. 2013 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Artičoka - razstrupljevalka telesa (foto: Shutterstock)
Shutterstock

Zdravilna rastlina iz družine nebinovk prihaja z Arabskega polotoka ter je zaradi okusa priljubljena v kulinariki.

Rastlina artičoke je osatna steblika, visoka do dva metra, ki raste v krajih z bolj toplim podnebjem (pri nas jih gojimo na Primorskem). Domača medicina že več stoletij ceni artičoke zaradi njihovega blagodejnega učinka na želodec, žolč in jetra. Artičoka tudi zbuja tek.

Vsebuje ogljikov hidrat inulin, grenčično snov kinarin, beljakovine, mineralne snovi, provitamin A in vitamin B.

Artičoke s česnom, parmezanom in drobtinami

Artičoke (za vsakega jedca eno) operemo in jim z nožem porežemo vršičke zunanjih listov. Na spodnji strani jim odrežemo pecelj.

Za nekaj minut jih potopimo v vodo, ki smo ji dodali limonin sok. To naredimo zato, da artičoke ne bi potemnele. V posodici zmešamo 4 žlice drobtin, sol, strt česen (4 stroki) in parmezan.

Artičoke vzamemo iz vode, jih odcedimo in jim previdno razpremo liste. Med liste stresemo nadev. Položimo jih v posodo, pokapljamo z olivnim oljem in do polovice zalijemo s slano vodo. Kuhamo jih približno 30 minut.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"