Češnje - zdravilo za naša telesa

9. 6. 2014
Deli
Češnje: pomladansko-poletno zdravilo za naša telesa (foto: Luka Arnuš)
Luka Arnuš

Češnje so najslajše pomladansko-poletno zdravilo za naša telesa.

Na pomoč priskočijo našim ledvicam in jim pomagajo pri odstranjevanju strupov. Vitamini, ki jih vsebujejo, okrepijo naš imunski sistem in ublažijo žgoče revmatične bolečine sklepov. Oskrbijo nas s kalcijem ...

Rdeči sadeži, med njimi tudi češnje, vsebujejo veliko antioksidantov in krepijo srce, čistijo ožilje ter delujejo protivnetno.

Češnje nabiramo s peclji, saj so tudi posušeni peclji, iz katerih pripravimo čaj, odlično sredstvo za odvajanje strupenih snovi iz telesa.

Z nazivom 'superživila' označujemo različne pripravke, ki prepotujejo pol sveta, preden pridejo do nas, pozabljamo pa, da povsem upravičeno ta laskavi naziv pripada tudi doma vzgojenim češnjam, jagodam, malinam ... Če imamo srečo, da imamo vrt, na katerem raste češnjevo drevo, vemo, da češnje žal dozorijo vse naenkrat. Tako smo najprej zasuti z njimi, kmalu zatem pa jih že ni več.

Kako ohraniti češnje?

In čeprav vemo, da so sveže najbolj zdrave, nam ne preostane drugega, kot da skuhamo nekaj lončkov marmelade in tako ohranimo vsaj del zdravilnega naboja in sladkosnedega užitka za manj radodaren čas.

Češnje vsebujejo malo pektina, zato se češnjeva marmelada ne zgosti zelo, zlasti kadar ji dodamo malo sladkorja. Veliko pektina vsebujejo jabolka ali rdeči ribez, ki so zato najbolj naravno sredstvo za zgoščevanje. Seveda pa dodatek drugega sadja spremeni okus marmelade.

Katja Mrzel, pobudnica društva Zeleni ponedeljek, nutricionistka in mojstrica hranjenja v reviji Lisa, foto: Luka Arnuš

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ