10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Človekov ogljični odtis

Človekov ogljični odtis (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
3. 9. 2014

Ogljični odtis nam pove, kako s svojim bitjem in žitjem zaznamujemo svoje okolje. Kolikššen pa je pravzaprav človešški ogljični odtis?

Spomnimo se tako imenovanega plinskega zakona, ki se imenuje po italijanskem plemiču in kemiku Amadeu Avogadru (1776 – 1856) in ki pravi, da pri navadnih pogojih (pri temperaturi 0 °C in tlaku 1 bar) en mol plinaste snovi zavzame 22,4 litra prostornine.

Človek vsak dan uporabi približno 360 litrov kisika (O2), ob tem pa izdiha 270 litrov ogljikovega dioksida (CO2). Masa dnevne količine izdihanega CO2 z molsko maso 44 gramov je tako dobrega pol kilograma, ki jo povprečno drevo, mimo katerega nas vodi sprehajalna pot, lahko zlahka pospravi žže v pičlih dveh urah. Dnevna poraba CO2 povprečno velikega drevesa je namreč pet kilogramov.

Razumljivo, da je ogljični odtis med telesno aktivnostjo, ko hranila izgorevajo hitreje, nekoliko viššji. Za kilometer prehojene ali pretečene poti, skoraj neodvisno od hitrosti gibanja, človek izdiha približžno toliko gramov, kolikor meri njegova telesna masa v kilogramih, deljeno s tri. Devetdeset kilogramski tekač na kilometru poti torej pridela 30 gramov CO2, na maratonski progi pa skoraj poldrugi kilogram.

Jure Robič, petkratni zmagovalec kolesarske dirke čez Ameriko, RAAM, je za slabih 5.000 km dolgo torturo leta 2004 porabil 8 dni in pol, izpustil pa 60 kg CO2. Če bi se na enako pot odpravil z avtomobilom, bi bil ogljični odtis skoraj desetkrat večji. Kajti manjšša osebna vozila izpustijo na vsak prevožženi kilometer najmanj 100 gramov CO2, večja pa lahko tudi dvakrat toliko. Če z avtom prevozimo 100 kilometrov, motor na tej poti pridela najmanj 10 kilogramov CO2!

Iz knjige Ustvarjen za gibanje; avtor Grega Hočevar, foto: profimedia.si, osebni arhiv

Grega Hočevar, Ustvarjen za gibanjeUstvarjen za gibanje je knjiga, ki se je bomo veselili vsi, ki si kdaj obujemo tekaške copate, sedemo na kolo ali kako drugače poženemo svoj stroj v višje obrate in odcedimo svoj vsakdanji znoj.

Morda je ne bomo prebirali na dušek in bo včasih potrebno tudi večkrat prebrati kakšno poglavje. Nič zato, Grega je našel celo fiziološko potrditev pregovora, da se počasi daleč pride.

Knjiga je izšla pri založbi Cicecon. Naročite jo lahko po telefonu 01 729 14 10, po e-mailu zalozba@ciceron.si ali na spletni strani www.ciceron.si.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri