Dieta za lenobice

4. 10. 2013 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Dieta za lenobice (foto: iStockphoto, profimedia)
iStockphoto, profimedia

Hitra, zelo enostavna in neznansko slastna! Z njo boste izgubili 4 kilograme v 4 dneh.

Hujšanje za lenobne – verjetno boste rekli, da kaj takšnega ni možno? Pa je, in to z lahkimi jedmi, ki se hitro pripravijo. Vse jedi, tako za kosilo kot tudi za večerjo, so pripravljene v največ 15 minutah. Poleg tega si lahko za zajtrk privoščite eno od štirih osnovnih sestavin, s katerimi boste kaj hitro pričarali slasten, nizkokaloričen obrok.

Čudovit stranski učinek: ostane vam dovolj časa za sproščanje in gibanje. Aktualne študije namreč kažejo, da za odvečne kilograme ni kriva le prehrana. Pri 70 % vseh žensk, starih od 30 do 40 let, za viške poskrbi prav stres. Kdor ves dan samo hiti, počasneje hujša in tudi veliko manj kot tisti, ki si privoščijo več odmorov – in to ob enakem vnosu kalorij.

Dodaten čas raje izkoristite za gibanje in še pospešite izgubljanje kilogramov! Zjutraj si privoščite krepak zajtrk, opol­dne in zvečer pa si pomagajte s katerim od naših receptov.

Hitri štirje za krepak zajtrk

Sveži sir

Sveži sir je čudovit nadomestek za maslo pod rezinami kumar, paradižnika ali šunke. Za ustrezen okus mu lahko primešate še zelišča, kari, paradižnikovo mezgo ali ajvar.

Šunka v kockah

Prekajena šunka vsebuje malo maščob in je čudovita alternativa za obložene kruhke. Če nimate časa za rezanje, jo kupite v kockah, lahko pa jo dodate tudi v solate in pomake.

Hrustljav kruh

Izberite kar najbolj tanke rezine – tako boste pojedli manj ogljikovih hidratov. Idealno tudi za vse, ki jih juha ali solata ne nasiti in pogrešajo kruh.

Ajvar

Poskrbi za dodatno noto v namazu svežega sira, tekne pa tudi kar sam ali kot pesto: zmešajte 1 žlico ajvarja, 20 g sesekljane bazilike in 1 žlico oljčnega olja ter mešanico začinite s soljo in poprom.

Hitre štiri sestavine za topel obrok

Stročnice

Fižol, grah in druge stročnice lepo nasitijo in v telesu počasi sproščajo energijo. Za hitro pripravo uporabite fižol iz pločevinke in lečo, ki se hitro skuha (beluga leča).

Ribji filet

V ribarnici naj vam ga že zrežejo na želeno porcijo, odstranijo luske ali pa kupite globoko zamrznjenega. V ponvi ga je treba dušiti le nekaj minut. Odlični so tudi prekajeni lososi in postrvi.

Tanek zrezek

Ne obljubljajo preveč: pečeni so v nekaj minutah in ne vsebujejo veliko maščobe – torej idealno za 'lenobno' hujšanje. Lahko so zgolj spečeni ali pa jih marinirate (na primer v pestu iz ajvarja) in se podajo k vsaki vrsti zelenjave.

Zamrznjena zelenjava

Zelo uporabna, ker je že očiščena, zrezana na koščke in skorajda brez maščob in poleg tega s kar nekaj okusa. Vedno imejte pripravljeno kakšno vrečko v hladilniku.

Solata s testeninami in bučkami

Za 2 osebi potrebujete

• 100 g svedrčkov

• sol

• 100 g ovčjega sira (feta)

• 400 g bučk

• 1 žlico oljčnega olja

• poper

• 1 žličko limoninega soka

• 20 g sesekljane bazilike

Priprava

Testenine skuhajte al dente v večji količini vrele slane vode. Feta sir zrežite na kocke.

Bučke očistite, jih operite in zrežite na debele in kratke paličice. V ponvi segrejte oljčno olje in na njem podušite bučke. Začinite jih s soljo, poprom, limoninim sokom in baziliko.

Testenine precedite in jih zmešajte z bučkami in feto.

Na osebo: približno 329 kcal, beljakovine: 19 g, maščobe: 20 g, ogljikovi hidrati: 36 g.

Krompirjeva juha s paradižniki

Za 2 osebi potrebujete

• 500 g krompirja

• 1 žlico oljčnega olja

• 100 g kock šunke

• 2 žlici ajvarja

• 300 ml instant zelenjavne juhe

• 300 ml paradižnikovega soka

• 200 g svežega sira (0,2 % maščobe)

• sol, poper

• ¼ žličke blagega mletega karija

• 40 g sesekljanih orehovih jedrc

Priprava

Olupljen krompir zrežite na kocke in jih približno 2 minuti dušite na olju in kockah šunke.

Prilijte juho in paradižnikov sok, vse skupaj zavrite in pustite, da lahno vre približno 5 minut.

Dodajte 100 g svežega sira, vse skupaj pretlačite in juho začinite s soljo, poprom in karijem.

Posebej zmešajte ajvar in 100 g svežega sira, začinite s soljo in poprom in kupček položite v juho. Potresite jo še z orehovimi jedrci.

Na osebo: približno 415 kcal, beljakovine: 26 g, maščobe: 19 g, ogljikovi hidrati: 22 g.

Zrezek s fižolom

Za 2 osebi potrebujete

• 4 tanke zrezke (po približno 75 g)

• 3 žlice sojine omake

• 200 ml juhe (instant)

• 2 mladi čebuli

• 300 g belega fižola (pločevinka)

• 1 žličko šetraja

• 1 žlico olja

• 200 g svežega sira

• sol, poper

• 1 hruško

Priprava

Pečico segrejte na 160 stopinj. Zrezke za približno 5 minut položite v mešanico sojine omake in 150 ml juhe.

Mlado čebulo zrežite na kocke in jo skupaj s fižolom, pol žličke šetraja in preostalo juho dušite približno 10 minut pri nizki temperaturi v pokriti posodi.

Meso vzemite iz marinade. V ponvi segrejte olje in na njem zrezek z vsake strani pecite približno 30 sekund. Zavijte jih v aluminijasto folijo in postavite na toplo v pečico.

Marinadi primešajte sveži sir, mešanico začinite s pol žličke šetraja in vse skupaj pri nizki temperaturi zakuhajte v kremno omako.

Hruško grobo nastrgajte, jo primešajte fižolu ter vse skupaj začinite. Zelenjavo postrezite z zrezki in omako.

Čas priprave: približno 429 kcal, beljakovine: 61 g, maščobe: 14 g, ogljikovi hidrati: 14 g.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord