Včasih se vam lahko pripeti kakšna nezgoda, zaradi katere pa ni nujno kojci odvihrati k zdravniku. Seveda ne nami­gujemo na to, da vam osebe v beli halji ni treba obiskati, prej na to, da si lahko v trenutkih po tistem, ko se poškodujete, malce pomagate tudi sami.

Odrezali ste si košček blazinice

Trik

Preprečite krvavitev in pospe-šite obnovo tako, da si manjkajoči del preprosto prilepite nazaj.

Z vodo operite prst in košček blazinice, ki ste ga tako spretno od-rezali. Položite ga nazaj na njegovo mesto in pritisnite. Če nimate pri roki obližev, lahko upo-rabite sekundno lepilo. Na urgenci uporabljajo po-dobno pritrjevalno sredstvo; lahko pa se odpravite tja in jim za vsak slučaj pokažete svojo umetnino.

Pičila vas je čebela

Trik

Vzemite ne-kaj z ravnim robom, na primer nož za maslo, in z njim odstranite želo.

Pozabite na pinceto, kajti če boste z njo stisnili želo, se bo v vbodeni ud sprostil ves strup, ki je še v njem. Namesto agonije, ki jih lahko povzročijo strupi v vašem telesu, raje storite to: odstranite želo z nečim, kar ima raven rob, nato pa čez vbodeno mesto nanesite nekaj z vodo zmešane sode bi-karbone.

Močno ste se opekli

Trik

Olajšajte bolečino s čebulo.

Če na opeklino položite led, to za-ustavi krvni obtok, vi pa potrebujete kri za zdravljenje opekline. Vročino odpravite tako, da roko najprej nekaj minut držite pod hladno tekočo vo-do, nato pa le prerežite čebulo na pol in jo položite na rano. Čebula ima blažilni učinek, hvaležni ji boste.

Izpahnili ste si gleženj

Trik

Zimprovizi-rajte oporo, nato pa hitro na urgenco.

Čim prej obujte visok športni co-pat, da bo gleženj popolnoma obdal in ga podpiral. Po-skusite ga čim bolj fiksirati z vezalka-mi ali kar z lepilnim trakom. Podobno storite, če ste si izpahnili zapestje, le da v tem prime-ru ne nataknite čevlja, temveč v dlan položite kaj mehkega (na primer zvito nogavi-co) in nato pritrdite roko na trebuh.

Roka je polna trnjev

Trik

Izderite jih z voskom od sveče in lepilnim trakom.

Prižgite svečo in staljeni vosek naj kaplje na vašo dlan, dokler je ne prekrije. Ko se strdi, ga potegnite dol – z njim bi odstraniti večino nadležnih trnov. Najbolj trmastih pa se lahko lotite še z močnim lepilnim trakom. Seve-da velja pravilo: bolj ko ste nežni, manj boli.

Zobobol vas ubija

Trik

Naročite se pri zobozdravniku, kajpada, nato pa začnite sesljati strok česna.

Snovi v česnu delujejo kot blag lokalni anestetik, poleg tega pa bodo malce “osvežile” vaš zmajevski za-dah. Sicer boste dobili drugega, a ne bodimo dlakocepski . .

Slabo vam je

Trik

Naredite si zapestnico iz žogi-ce za golf.

Stari morski mački prisegajo na ingver in njegove učinke blaženja morske bolezni in glavobola. Obsta-ja pa preprost aku-punkturni prijem, ki ga lahko uporabite vedno, kadar se vam začne vrte-ti. Najdite točko na svoji roki, in sicer za tri debeline prs-ta od dlani navzdol proti komolcu. Na sredini roke privežite nanjo žogico za golf ali kaj podobnega ter počakajte, da se trebuh umiri.

Sorodni članki
None

Razstrupite se!

Prva novoletna zaobljuba: Očistimo se strupov! Če si po novoletnih praznikih, polnih sladkih pregreh, želite razbremeniti telo in pridobiti pravo formo, si poleg zdrave prehrane privoščite…
None

Naravna medicina

Ni nujno, da vedno pomagajo le visoki odmerki tablet. Pogosto so dovolj tudi naravna sredstva z vrta in trgovinic z zdravo prehrano, kot so sadje, zelenjava in…

Kulinarično popotovanje: Karibi

Edinstvena destinacija z osupljivimi plažami, kristalno čistim turkiznim morjem, čudovitimi naravnimi lepotami, bujno pisano vegetacijo in prav tako pisano kulinariko.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri