To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
5 slastnih pudingov s chia semeni
5 slastnih pudingov s chia semeni

Dr. Macgyver - urne rešitve za primer takojšne prve pomoči

23. 3. 2007

Včasih se vam lahko pripeti kakšna nezgoda, zaradi katere pa ni nujno kojci odvihrati k zdravniku. Seveda ne nami­gujemo na to, da vam osebe v beli halji ni treba obiskati, prej na to, da si lahko v trenutkih po tistem, ko se poškodujete, malce pomagate tudi sami.

Odrezali ste si košček blazinice

Trik

Preprečite krvavitev in pospe-šite obnovo tako, da si manjkajoči del preprosto prilepite nazaj.

Z vodo operite prst in košček blazinice, ki ste ga tako spretno od-rezali. Položite ga nazaj na njegovo mesto in pritisnite. Če nimate pri roki obližev, lahko upo-rabite sekundno lepilo. Na urgenci uporabljajo po-dobno pritrjevalno sredstvo; lahko pa se odpravite tja in jim za vsak slučaj pokažete svojo umetnino.

Pičila vas je čebela

Trik

Vzemite ne-kaj z ravnim robom, na primer nož za maslo, in z njim odstranite želo.

Pozabite na pinceto, kajti če boste z njo stisnili želo, se bo v vbodeni ud sprostil ves strup, ki je še v njem. Namesto agonije, ki jih lahko povzročijo strupi v vašem telesu, raje storite to: odstranite želo z nečim, kar ima raven rob, nato pa čez vbodeno mesto nanesite nekaj z vodo zmešane sode bi-karbone.

Močno ste se opekli

Trik

Olajšajte bolečino s čebulo.

Če na opeklino položite led, to za-ustavi krvni obtok, vi pa potrebujete kri za zdravljenje opekline. Vročino odpravite tako, da roko najprej nekaj minut držite pod hladno tekočo vo-do, nato pa le prerežite čebulo na pol in jo položite na rano. Čebula ima blažilni učinek, hvaležni ji boste.

Izpahnili ste si gleženj

Trik

Zimprovizi-rajte oporo, nato pa hitro na urgenco.

Čim prej obujte visok športni co-pat, da bo gleženj popolnoma obdal in ga podpiral. Po-skusite ga čim bolj fiksirati z vezalka-mi ali kar z lepilnim trakom. Podobno storite, če ste si izpahnili zapestje, le da v tem prime-ru ne nataknite čevlja, temveč v dlan položite kaj mehkega (na primer zvito nogavi-co) in nato pritrdite roko na trebuh.

Roka je polna trnjev

Trik

Izderite jih z voskom od sveče in lepilnim trakom.

Prižgite svečo in staljeni vosek naj kaplje na vašo dlan, dokler je ne prekrije. Ko se strdi, ga potegnite dol – z njim bi odstraniti večino nadležnih trnov. Najbolj trmastih pa se lahko lotite še z močnim lepilnim trakom. Seve-da velja pravilo: bolj ko ste nežni, manj boli.

Zobobol vas ubija

Trik

Naročite se pri zobozdravniku, kajpada, nato pa začnite sesljati strok česna.

Snovi v česnu delujejo kot blag lokalni anestetik, poleg tega pa bodo malce “osvežile” vaš zmajevski za-dah. Sicer boste dobili drugega, a ne bodimo dlakocepski . .

Slabo vam je

Trik

Naredite si zapestnico iz žogi-ce za golf.

Stari morski mački prisegajo na ingver in njegove učinke blaženja morske bolezni in glavobola. Obsta-ja pa preprost aku-punkturni prijem, ki ga lahko uporabite vedno, kadar se vam začne vrte-ti. Najdite točko na svoji roki, in sicer za tri debeline prs-ta od dlani navzdol proti komolcu. Na sredini roke privežite nanjo žogico za golf ali kaj podobnega ter počakajte, da se trebuh umiri.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri