Grenivka zmanjša simptome prehlada

20. 1. 2014
Deli
Grenivka zmanjša simptome prehlada (foto: Shutterstock.com)
Shutterstock.com

Zgodovina grenivke se pričenja šele leta 1830, ko so jo priznali kot samostojno vrsto agrumov, a vse do leta 1950 ni bilo mogoče znanstveno utemeljiti, da gre dejansko za križanec. Dejstvo pa je, da en sam sadež zadosti dnevne potrebe odraslega človeka po vitaminu C.

Grenivko ali grapefruit so v 18. stoletju odkrili na Barbadosu, kjer so jo poznali kot 'prepovedani sadež'.

Zadnja teorija botanikov je, da je grenivka naravni križanec pomaranče in pomela, citrusa, ki so ga iz Indonezije na Barbados prinesli v 17. stoletju. Danes grenivke gojijo predvsem na Floridi, v Izraelu, Južni Afriki, Braziliji, Kubi, Argentini, Grčiji in Španiji.

Grenivka vsebuje
  • Veliko vitamina C, folno kislino in vitamine skupine B,
  • veliko kalija, železo, kalcij in druge minerale
  • rožnate in rdeče sorte vsebujejo betakaroten, prekurzor vitamina A,
  • bioflavonoide (rastlinske zaščitne snovi), vlaknine in druge učinkovine, ki ščitijo pred rakom ter boleznimi srca in ožilja.

Ena grenivka zadosti dnevne potrebe odraslega človeka po vitaminu C. Vitamin C je neločljivo povezan z imunskim sistemom, zato lahko hrana, bogata z vitaminom C, kot je grenivka, zmanjša in omili simptome prehlada.

Grenivka vsebuje veliko pektina, topne vlaknine, ki pomaga pri zniževanju povišanega holesterola v krvi.

Pol litra grenivkinega, pomarančnega ali jabolčnega soka na dan naj bi z zvišanjem pH urina in izločanjem citronske kisline zmanjšal tveganje za nastanek kalcijevih oksalatnih ledvičnih kamnov.

Trije ali več obrokov sadja dnevno pa naj bi zmanjšali tveganje za starostno pešanje vida.

Priporočamo: Dieta z grenivkami

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"