10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice

Hitra dieta s kislim zeljem - za plosk trebuh

Hitra dieta s kislim zeljem - za plosk trebuh (foto: Shutterstock) Shutterstock
30. 1. 2017 Vir: liza.aktivni.si

Kislo zelje je nadvse zdravo živilo: poleg pomembnih mineralnih snovi, visokega deleža vitamina C in naravne mlečne kisline vsebuje tudi celo kopico balastnih snovi za urejeno prebavo in aktivno presnovo. In zelo malo kalorij vsebuje: 100 g kislega zelja ima komaj 17 kalorij.

Zdravo vrenje

Kislo zelje ni dobro samo za lepo postavo: bakterije mlečne kisline, ki ščitijo zelje pred gnitjem, izboljšujejo naše zdravje. Pomagajo podpirati urejeno prebavo. Koristne črevesne bakterije se tako okrepijo, škodljive pa zatrejo.

V dobri kondiciji in vitki

Kislo zelje vsebuje tudi veliko vitaminov B za aktivno presnovo maščob in folno kislino za nastanek krvi. Poleg tega vrenje mlečne kisline izboljša absorpcijo železa. Vitamin C krepi obrambne mehanizme telesa.

Tridnevni načrt

Zjutraj pojejte 1 rženo žemljico (z 1 rezino sira ali šunke ter 6 rezinami redkvice) ali pa skodelico mislijev s sadjem.

Za kosilo izberite enega od naših receptov. Pomembno: zelja pred uporabo ne namakajte v vodi, ker se tako odplavijo njegove biološke snovi.

Zvečer pojejte porcijo umešanih treh jajc z 1 rezino polnozrnatega kruha ali pa aromatično solato (rezine 1 manga in 100 g puranjih prsi. Skupaj z 2 žličkama olja in 2 žlicama pomarančnega soka primešajte 100 g kislega zelja).

Recepti

Lazanja s kislim zeljem in slanino

Za 4 porcije potrebujete:

  • 1 čebulo,
  • 2 žlici olja,
  • 50 g kock slanine,
  • sol, poper,
  • 1 ščepec sladkorja,
  • 1 žličko posušenega majarona,
  • 200 ml zelenjavne juhe,
  • 150 ml kisle smetane,
  • ½ žlice zmehčanega masla,
  • 250 g kislega zelja (odcejenega),
  • 100 g nastrganega sira, 6 listov za lazanje

Priprava:

Olupljeno čebulo zrežite na obročke. Slanino popecite na olju. Nato 5 minut zraven pražite še čebulo. Začinite s soljo, poprom, sladkorjem in majaronom. Prilijte juho in smetano, vse skupaj zavrite in začinite.

Namastite model za narastke. Po dnu modla razporedite polovico zelja, 3 liste lazanje in polovico čebulne mase. Pokrijte s preostalim zeljem, listi lazanje, čebulno maso in sirom.

Lazanjo v spodnjem delu pečice približno 30 minut pecite v pečici, segreti na 200 stopinj (ventilatorska na 180 stopinj).

Svaljki s kislim zeljem in slanino

Za 4 osebe potrebujete:

  • 650 g kislega zelja (odcejenega),
  • 2 čebuli,
  • 100 g prekajene svinjske potrebušine,
  • 2 žlici olja,
  • 1 zavitek krompirjevih svaljkov (500 g),
  • sol, poper,
  • mleti muškatni orešček,
  • ½ šopka peteršilja

Priprava:

Kislo zelje dobro odcedite in ga pripravite po navodilih z embalaže.

Olupite čebuli, osušite meso in ga tako kot čebuli zrežite na kocke. Peteršilj oplaknite, otresite do suhega in drobno sesekljajte.

V ponvi segrejte olje in na njem popecite čebulo in meso. Dodajte svaljke in jih prav tako popecite. Nato primešajte kislo zelje. Jed začinite s soljo, poprom in muškatnim oreščkom. Potresite s peteršiljem in jed takoj postrezite.

Solata z jabolki in kislim zeljem

Za 4 osebe potrebujete:

  • 2 žlici jabolčnega kisa,
  • sol, poper,
  • 2 žlici orehovega olja,
  • 2 žlici olja grozdnih pečk,
  • 2 žlički javorjevega sirupa,
  • 3 majhna jabolka,
  • 1 žlico limonovega soka,
  • 1 redkvico,
  • 75 g orehovih jedrc,
  • 2 stebli mlade čebule,
  • 150 g dimljenega tofuja,
  • 1 žlico olja,
  • 250 g kislega zelja

Priprava:

Jabolčni kis razžvrkljajte s soljo, poprom, obema vrstama olja in javorjevim sirupom.

Jabolka zrežite na rezine in jih marinirajte v limonovem soku. Redkvico zrežite na paličice. Orehe sesekljajte. Mlado čebulo zrežite na koščke.

Tofu zrežite na kocke in jih skupaj z orehi na hitro popecite na olju. Oboje nato v skledi zmešajte z zeljem, jabolki, mlado čebulo, redkvico in polivko. Začinite in porazdelite po krožnikih.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri