hamburger

Dejstvo je, da slaba prehrana izzove bolezni – toda ne samo telesne. Prehrana z višjo vsebnostjo maščob slabo vpliva tudi na psiho, ugotavljajo španski znanstveniki.

Raziskovalci z univerz v Las Palmasu in Navarri so dobrih šest let opazovali prehranske navade 12 tisoč prostovoljcev in ugotovili, da lahko nasičene maščobne kisline lahko vodijo v depresijo. Predvsem mastni industrijski izdelki, tudi industrijsko pripravljeno pecivo in priljubljena hitra prehrana korenito povečujejo tveganje, da zbolimo za depresijo.

Krive so predvsem nasičene maščobne kisline, ki tveganje za obolevnost povečajo za 48 odstotkov. Za povečano tveganje zadošča že zelo malo transmaščob – te so pri testiranih osebah pomenile le 0,4 odstotka dnevnega vnosa energije.

Podobno so ugotovili tudi britanski znanstveniki, in sicer: tveganje, da zbolite za depresijo, je kar za 58 odstotkov višje, če ste ljubitelj hitre prehrane in mastne hrane.

Sorodni članki

Maščobe – naše prijateljice?

Maščobe živalskega in rastlinskega izvora so v naši prehrani velik vir energije. V nasprotju z ogljikovimi hidrati ali beljakovinami, ki vsebujejo štiri kalorije na gram, jih…

Uradna priporočila za uživanje maščob

Maščobe in njihova vloga v prehrani so pogosto podvržene nasprotujočim se informacijam, ki v javnosti povzročajo zmedo. Zato ne smemo zanemariti najnovejših poročil in smernic, ki so…

Kaj dobimo, če 'hladno stisnemo' slanino?

Originalno oljčno olje – svinjsko mast – prvi in najtrdnejši temelj mediteranske Diete1. Naj razložim ...

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri