Hrana kot preventiva bolezni

1. 10. 2017 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Hrana kot preventiva bolezni (foto: profimedia)
profimedia

Ni treba vedno poseči za tabletami – raje poskrbite, da boste zdravi in v dobri kondiciji s hrano.

Veliko živil je namreč pravih hranilnih bomb, ki blažijo težave in vas lahko zaščitijo pred številnimi boleznimi. Najbolje, da 50 najbolj zdravih živil čim večkrat uvrstite na svoj jedilnik. Tako boste lahko preprečili kar nekaj težav – pa še slastna so!

1. Veliko pijte: Voda je življenjsko pomembna! Dnevno popijte 1,5 do 2 litra – najbolje mineralne vode ali čaja. Veliko živil je namreč pravih hranilnih bomb, ki blažijo težave in vas lahko zaščitijo pred številnimi boleznimi. Najbolje, da 50 najbolj zdravih živil čim večkrat uvrstite na svoj jedilnik. Tako boste lahko preprečili kar nekaj težav – pa še slastna so.

2. Pet na dan: Vsak dan pojejte 5 porcij zelenjave in sadja – in to še sveže, pred glavnim obrokom ali pa kot malico.

3. Veliko žitaric: Polnozrnati kruh, žitni kosmiči, testenine in krompir vsebujejo življenjsko pomembne mineralne in balastne snovi.

4. Mleko in ribe: Mlečne izdelke uživajte vsak dan, ribe pa enkrat do dvakrat tedensko.

5. Manj mesa: Meso vsebuje pomembne minerale in vitamine, vendar ga uživajte zmerno. Ne več kot 300 do 600 gramov tedensko.

6. Manj maščobe: Preveč nasičenih maščobnih kislin zviša tveganje za bolezni. Uporabljajte rastlinska olja in maščobe.

7. Previdno pri sladkorju in soli: Bodite varčni. Sol naj bo jodirana.

8. Ustrezna priprava: Živila kuhajte pri čim nižji temperaturi in z manj maščobe.

9. Vzemite si čas: Za obrok si vzemite premor in ne jejte kar tako mimogrede.

10. Gibajte se: Polnovredna prehrana in telesno gibanje (30 do 60 minut dnevno) spadata skupaj.

Najboljše za možgane

Govedina vsebuje veliko vitamina B12, ki ščiti pred slabim spominom in demenco. Meso naj bo čim bolj nežno – uživajte ga v zmernih količinah.

Korenje ali korenčkov sok spodbujata prekrvavitev možganov in pomagata pri pozabljivosti.

Ananas vsebuje serotonin, ki je odgovoren na dobro voljo in zadovoljstvo.

Sončnična semena so izvrstna za vmesni prigrizek, ker vsebujejo veliko vitamina B1, ki krepi sposobnost koncentracije.

Za močno srce

Oljčno olje je bogato z enostavnimi nasičenimi maščobnimi kislinami. Te poskrbijo, da se holesterol ne more odlagati na stene žil in ščiti pred srčnim infarktom.

Avokado vsebuje tako enostavne nenasičene maščobne kisline kot tudi celo množico vitaminov, mineralnih snovi, elementov in antioksidantov, ki preprečujejo arteriosklerozo in učinkovito ščitijo srce.

Morske alge imajo veliko balastnih snovi, ki preprečujejo prekomerno telesno težo. Maščobne kisline omega 3 znižujejo vrednost maščob v krvi.

Česen je že dolgo znan po tem, da redči kri in znižuje holesterol. Je pomembno živilo za vaše zdravje.

Ingver se je izkazal za zelo učinkovito zdravilo za srce. Njegova olja redčijo kri, je pekoč in aromatičen ter preprečuje nastanek krvnih strdkov. Poleg tega krepi imunski sistem.

Čebula je neizogibna pri vzdrževanju zdravega srca in ožilja. Poleg tega, da redči kri, znižuje holesterol in zmanjšuje strjevanje krvi, uravnava tudi raven krvnega sladkorja.

Jabolka niso le naše najljubše, temveč so tudi najbolj zdravo sadje. Dobro denejo našemu srcu, ker vsebujejo balastno snov pektin. Ta znižuje vrednosti holesterola in ščiti pred srčnim infarktom.

Najboljše proti raku

Limone so zelo zdrave zaradi veliko vitamina C. Poleg tega vsebujejo tudi flavonoide, terpene in karotenoide, ki zavirajo rast rakavih celic in jih tudi uničujejo.

Rukola vsebuje indol, ki zmanjšuje tveganje za nastanek hormonsko pogojenih vrst raka, kot je na primer rak dojk.

Borovnice krepijo obrambne mehanizme telesa in vsebujejo anthociane, ki delujejo antioksidativno in protivnetno. Vsebujejo tudi kislino, ki znižuje tveganje za rakava obolenja.

Ribe, zlasti losos, skuše in tunina, uspešno preprečujejo rakava obolenja. Maščobne kisline omega 3 ustavijo rast rakavih celic, povzročijo pa lahko celo 'samomor' rakavih celic.

Lubenica vsebuje veliko likopena, ki pomaga pri nevtralizaciji prostih radikalov.

Banane imajo veliko kalija in ogljikovih hidratov in krepijo imunski sistem.

Skuta vsebuje veliko kalcija, ki vpliva na rast celic in njihovo obnavljanje.

Zeleni čaj ni fermentiran, zato ohrani svojo bravo in pomembne polifenole. Ti delujejo protivnetno in lahko preprečujejo nastanek raka.

Rdeča paprika vsebuje dvakrat toliko karotena kot zelena. In še antioksidante, kot so eterična olja in barvila, ki premagajo proste radikale.

Brokoli, predvsem mlad, vsebuje veliko sekundarnih rastlinskih snovi, balastnih snovi in sulforfane, ki rakave celice spremenijo v neškodljive.

Jagode poleg flavonoidov vsebujejo tudi posebno kislino, ki ustvari zaščitni plašč okoli DNA.

Temna čokolada se zna zelo dobro boriti proti rastočim rakavim celicam, ker vsebuje visok delež polifenolov.

Za oster vid

Breskve so odlična pomoč očem, ker vsebujejo zelo veliko vitamina A.

Ohrovt je bogat z vitaminom C in luteinom. To rastlinsko barvilo kratkoročno zaustavi starostno pogojeno degeneracijo makule.

Grah in njegove rastlinske barvilne snovi ščitijo mrežnico kot notranja zaščitna očala pred škodljivimi UV-žarki. Znižuje tveganje starostno pogojenih bolezni oči.

Mineralna voda z rednim pitjem preprečuje izsušitev oči po dolgotrajnem delu pred računalniškim zaslonom.

Za vitkost

Grenivke imajo že dolgo dokazan vpliv na zmanjšanje telesne teže. Neka študija je dokazala, da sadež pospeši presnovo in zmanjša tek. Poleg tega znižuje vrednosti inzulina.

Riž, predvsem neolupljen, vsebuje aminokislini methionin in lisin, ki poskrbita za dobro presnovo.

Špinača ima malo kalorij, zato pa veliko železa. Dobro nasiti in poleg tega vsebuje tudi veliko mineralnih snovi, vitaminov in drugih pomembnih hranil. Pospešuje prebavo in odvaja vodo.

Manj mastno mleko in jogurt – oba vsebujeta veliko kalcija, ki je eden od najbolj učinkovitih substanc za izgorevanje maščob.

Hruške nasitijo zelo hitro, njihove balastne snovi pa so dobre za prebavo. Poleg tega vsebujejo tudi veliko kalija, ki iz telesa odvaja odvečno vodo. Jejte jih z lupino!

Za zdrav krvni tlak

Lahko so orehi, lešniki ali indijski oreški – njihov visok delež magnezija, kalija, nenasičenih maščobnih kislin in antioksidantov pomaga držati krvni tlak v mejah normale.

Granatno jabolko razveseli krvne žile. Vsebuje rastlinsko snov punicalagin, ki ščiti pred nalaganjem odpadnih snovi in s tem pred zoženjem krvnih žil.

Zelena - njena eterična olja in phthalid znižujejo krvni tlak, zmanjšajo napetost arterijskih sten in tako razširijo žile.

Najboljše za želodec in črevesje

Belo zelje pomaga pri zgagi in pri težavah z želodcem. Študije kažejo, da lahko celo pozdravi želodčne razjede.

Kumare vsebujejo balastno snov pektin, ki spodbudi delovanje črevesja in pospeši prebavo.

Krompir spada med bazična živila. Lahko nevtralizira želodčno kislino in ščiti želodčno sluznico. Še posebej lahko prebavljiv je v obliki krompirjevega pireja ali krompirja v oblicah.

Koromač pospeši prekrvavitev in uniči bakterije. Deluje pomirjevalno na nervozni želodec, in to predvsem zaradi eteričnih olj, ki jih vsebuje.

Za gibko telo

Buče vsebujejo veliko beta kriptoksantina, ki je odgovoren za njihovo barvo. Ta vrsta zelenjave poskrbi za zdrave kosti in blaži težave z artritisom.

Koprivin čaj - klorofil, grenčične snovi in čreslovine čistijo kri in blažijo vnetja, kot sta na primer putika in revma, in povzroča izločanje vode.

Blitva vsebuje še posebej veliko vitamina K. Ta igra pomembno vlogo pri tvorjenju kosti in podpira zdravljenje zlomov kosti.

Sir poskrbi, da kosti ostanejo trdne in močne ter ščiti pred osteoporozo. Zelo visok delež kalcija imajo trde sorte sira.

Bazilika blaži bolečine in deluje protivnetno, predvsem pri sklepih in pri bolečinah zob.

Gobe imajo zelo veliko vitamina D. Ta zaustavi izločanje kalcija iz želodčno črevesnega trakta, regulira presnovo kalcija in spodbuja tvorjenje kalcija v kosteh.

Leča vsebuje veliko vitamina E. Ta upočasni artrozo in artritis v naprednih stanjih bolezni. Pri artrozi v prstih lahko v skledo stresete posušeno lečo in v njej premikate dlani. Tako boste premikali prstne sklepe, ne da bi jih obremenjevali.

Češnje lahko ustavijo vnetja sklepov. In to zaradi cianidina, ki je celo bolj učinkovit od acetilsalicilne kisline.

Za lepo kožo in lase

Marelice vsebujejo veliko betakarotena in likopena, ki telo branita pred prostimi radikali in tako ščitita pred sončno svetlobo. Poleg tega spodbujajo tudi rast las in nohtov ter pomagajo pri suhi koži.

Soja in tofu - fitohormoni se združijo s hormonskimi receptorji v koži in dajejo signale vezivnemu tkivu. Rezultat: izboljša se struktura kože, zgladijo se gubice.

Vodna kreša podpira pretočnost krvi in čisti kožo od znotraj. Zunanja uporaba pomaga pri nečisti koži in proti gubam. Pest kreše prelijte s četrt litra vrele vode in pustite prevretek stati približno 10 minut. Nato v tekočino potopite čisto krpico in si jo za nekaj minut položite na kožo.

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek