To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
3 preprosta pravila, kako se znebiti maščobe na trebuhu
3 preprosta pravila, kako se znebiti maščobe na trebuhu

Jabolčna turbo dieta

Jabolčna turbo dieta (foto: Shutterstock) Shutterstock
1. 7. 2019 Vir: liza.aktivni.si

Jabolka so tako sveža in slastna. Najboljše pa je, da ustavijo občutek lakote in s svojimi snovmi poskrbijo, da na dan pojemo tudi do 500 kalorij manj.

Zdaj je tudi znanstveno dokazano: jabolko, najbolj priljubljeno sadje Slovenk in Slovencev, je tudi vrhunsko živilo za izgubljanje telesne teže! Tako so odkrili znanstveniki univerze v Pensilvaniji.

In tako preprosto je: kdor pred vsakim obrokom zaužije 1 jabolko, čez ves dan poje manj. Sladki sadež ustavi celo volčje napade lakote. Tako lahko vsak dan prihranite od 200 do 500 kalorij.

Učinek je seveda še večji, če jabolka ne pojeste le pred obroki, temveč ga integrirate tudi v jed. Pripravili smo vam štiri nadvse slastne recepte z jabolki – hujšanje ne bi moglo biti še bolj aromatično!

Sadež ni le pravi čudež za ohranjanje in vzpostavljanje vitkosti, temveč je tudi zelo zdrav. Vitamini, elementi v sledeh in minerali namreč spodbudijo presnovo in krepijo imunski sistem. Saj poznate rek: eno jabolko na dan odžene zdravnika stran!

Eno jabolko vsebuje ...
  • Polifenoli: sekundarne rastlinske snovi spodbudijo prebavo.
  • Magnezij: ta mineral pomaga pri presnovi maščob in ogljikovih hidratov.
  • B-vitamin: preprečujejo stres – manj je stresa, toliko bolj deluje razgradnja maščob.
  • C-vitamin: proizvaja noradrenalin, ki je pomemben za razgradnjo maščob.
  • Kalij: odplavlja odvečno vodo iz telesa.
  • Pektin: balastna snov nabrekne v prebavnem traktu in tako dlje nasiti.

RECEPTI

Jabolčna palačinka

Za 4 porcije potrebujete:

  • 250 ml mleka,
  • 125 g moke,
  • 4 jajca,
  • 1 ščepec soli,
  • 4 jabolka,
  • 1 žlico limonovega soka,
  • 3 žlice sladkorja,
  • cimet,
  • olje

Priprava:

Mleko zmešajte z moko in soljo. Dodajte jajca in vse skupaj gladko stepite. Testo pustite počivati približno 30 minut.

Olupite jabolka, odstranite peščišče in jih zrežite na tanke rezine. Primešajte jim limonov sok in 2 žlici sladkorja.

Četrtino testa vlijte na olje v naoljeno ponev. Po njem razporedite četrtino jabolk. Ko se testo zapeče od spodaj, ga obrnite in popecite še z druge strani.

Zmešajte cimet in preostali sladkor in vsako palačinko potresite s ščepcem mešanice.

Jabolčno-češnjev riž

Za 4 porcije potrebujete:

  • 1 žlico masla,
  • 200 g riža,
  • 1 noževo konico cimeta,
  • 600 ml jabolčnega soka,
  • 1 vaniljev sladkor,
  • 300 g jabolčne čežane,
  • 1 kozarec (700 g) češenj,
  • 2 žlici mandljev

Priprava:

Maslo stopite ter na njem stekleno popražite riž.

Primešajte cimet in jabolčni sok.

Riž kuhajte 25 do 30 minut.

Kozico odstavite s kuhalne površine in riž pustite stati 10 minut. Primešajte vaniljev sladkor, jabolčno čežano in češnje.

Potresite z mandljevimi lističi.

Jabolčno-korenčkova juha

Za 4 porcije potrebujete:

  • 1 veliko jabolko,
  • 200 g korenja,
  • 2 šalotki,
  • 2 žlici repičnega olja,
  • 1 žlico agavinega sirupa,
  • 400 ml zelenjavne juhe,
  • 100 g smetane,
  • sol, poper

Priprava:

Jabolko olupite, odstranite peščišče in ga zrežite na drobne kocke. Enako storite z ostrganim korenjem.

Sesekljani šalotki in korenje stekleno popražite na olju. Dodajte agavin sirup in ga med mešanjem karamelizirajte.

Dodajte zelenjavno juho ter juho na srednji temperaturi pustite lahno vreti 15 minut.

Juho pretlačite s paličnim mešalnikom, ji dodajte smetano in jo začinite s soljo in poprom.

Piščančja nabodala s kozjim sirom na motovilcu z jabolčno polivko

Za 4 osebe potrebujete:

  • 4 pesti motovilca,
  • 50 g orehovih jedrc,
  • 1 čebulo,
  • 1 jabolko,
  • 4 žlice jabolčnega kisa,
  • 6 žlic olja,
  • 1 žlico medu,
  • sol, poper,
  • ½ šopka drobnjaka,
  • 400 g fileja piščančjih prsi,
  • 2 žlici repičnega olja,
  • 10 rezin slanine,
  • 125 g kozjega sira (ploščice)

Priprava:

Motovilec očistite, ga oplaknite in otresite do suhega. Orehe grobo sesekljajte.

Čebulo olupite, jabolkom odstranite peščišče in nato oboje zrežite na drobne kocke. Kis gladko zmešajte z oljem in medom ter polivko začinite s soljo in poprom. Primešajte čebulo in jabolka. Drobnjak sesekljajte in ga primešajte polivki.

Meso oplaknite, ga osušite in ga zrežite na večje kocke. Začinite jih s soljo in poprom ter popecite na repičnem olju. Po koncu peke naj se meso ohladi.

Slanino ovijte okoli ploščic sira in jih izmenjaje z mesom nataknite na nabodala. Nato jih na srednji temperaturi še hrustljavo popecite v lahno naoljeni rebrasti ponvi.

Motovilcu primešajte jabolčno polivko, ga potresite z orehi in po njem razporedite nabodala.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri